12 maanden – 12 provincies (4/12): Drenthe

Op vrijdag 12 april was er stralend lenteweer voorspeld en dus ging ik naar Drenthe voor mijn wandeling in de vierde van de twaalf provincies. Het stralende weer was niet zo heel stralend, maar ach, het was wel lekker warm. Op de route valt helaas wel wat aan te merken…

Wandelroute Erfgoed – Drouwen – Drenthe

Voor Drenthe was de keuze reuze als het ging om routes. Ik besloot een route te gaan lopen waarbij ik een hunebed zou zien op mijn route. Dus koos ik Wandelroute Erfgoed in Drouwen uit. Die route zou me langs een hunebed voeren.

Bij de start van de wandelroute kon ik een informatiefolder meenemen en op de route stond met nummers aangegeven welke informatie ik dan zou moeten lezen. Dat leverde leuke weetjes op tijdens mijn wandeling. Wel was het even zoeken naar wat precies het bruine pijltje was dat ik moest volgen, want ik vond dat er twee keer bruin te zien was. Ik koos voor de donkerste versie en gokte daarmee goed.

Helaas ging het na vier kilometer mis met mijn route. Ik zag al dat het paaltje raar stond en moest mijn best doen om te zien waar ik heen moest. Ik besloot zelf maar een richting te kiezen, want de pijl leidde me dwars door een vennetje en dat leek me niet de bedoeling. Helaas koos ik verkeerd. Geen pijltjes meer te zien en dus gebeurde waar ik altijd zo bang voor ben: ik was de route kwijt (en daarmee de weg naar mijn auto).

Met dank aan Strava wist ik welke richting ik op moest om weer bij mijn auto te komen. En ineens zag ik ook weer de pijltjes staan die ik moest volgen. Maar toen kwam ik bij een nummer voor informatie in de folder. En dat nummer leerde me dat ik het hunebed precies had gemist. Ik was er al ‘voorbij’, maar had dat stukje dus niet gelopen.

Ik liep het laatste stukje van de route en vond mijn auto. Maar ik moest en zou een hunebed zien. En dus ging ik met de auto nog maar even naar een hunebed. Daar kon ik precies vier foto’s schieten voor er andere toeristen ‘in de weg liepen’. En vervolgens kon de rit van ruim 200 km naar huis beginnen. Eerlijk? Het was een leuke wandeling, maar het was er niet één in de categorie ‘wauw’. De route van vorige maand zou ik zo nog tien keer willen lopen, omdat ik hem zo mooi vond. Dat had ik bij deze route niet. Ik vond hem wat saai. Jammer, zeker als je bedenkt dat ik in totaal die dag ruim 4 (bijna 5) uur in de auto heb gezeten ervoor.

Praktische wandelinformatie

Gelopen afstand: 6,01 km. (De officiële route is 9 km.)
Route: Wandelroute Erfgoed in Drouwen in Drenthe, een route van Staatsbosbeheer.
Routemarkering: Van deze route is geen gpx-bestand beschikbaar, dus je moet echt de paaltjes volgen om de route te kunnen lopen. Zoals ik al schreef, staat de route helaas niet helemaal goed aangegeven, waardoor ik verkeerd ben gelopen.

24 gedachten over “12 maanden – 12 provincies (4/12): Drenthe

  1. En bijvoorbeeld een route lopen en daar overnachten in een B&B en de volgende ochtend provincie 2 lopen? Of is dat een brug te ver voor jou? Lijkt mij fantastisch. Scheelt uren autorijden.

    Like

    1. Een B&B is niks voor mij, maar ik heb familie met een chalet op de Veluwe. Ik zou dus ‘halverwege’ kunnen overnachten. Dat heb ik in mijn achterhoofd voor de volgende ‘verre’ provincie. Had ik nu niet eens over nagedacht en ik vind een eind rijden normaal ook helemaal niet erg, maar dan is het wel jammer als de route tegenvalt.

      Geliked door 1 persoon

  2. Wat jammer dat het een beetje tegenviel. Drenthe is zo’n mooie provincie.
    Waar stond dat hunnebed? Het komt mij zo bekend voor (in de zin dat ik er zelf geweest ben).

    Like

  3. Vorig jaar hebben we paar dagen in de buurt van Borger huisje gehuurd. Op maandag zijn we naar Hunnenbeddenmuseum terrein geweest, we wisten dat het dan dicht was. Het grote hunnebed hebben we ook niet gevonden maar partner had toen nog veel moeite met lopen en ver kwamen we niet. Wel de stenentuin doorlopen en dat was ook mooi.

    Like

  4. Ik zag het al op Strava. Jammer.
    Inderdaad een eind rijden en dan…!
    Zelf zou ik als ik bijv in Groningen ga lopen wel kiezen voor een B&B.
    Maar ik ga samen met Hans, dat is dan toch anders.
    Maar goed, ook jij hebt je 4e provincie in de pocket! 🙂
    Chapeau voor ons.

    Like

    1. Ik zit erover te denken om als ik naar Groningen ga twee nachten op de Veluwe te slapen. Ene dag erheen, nachtje slapen, wandeling in Groningen, nachtje op de Veluwe en de volgende dag naar huis. Dan verdeel je het ook een beetje. En op de Veluwe kan ik in het chalet van familie slapen. En inderdaad: chapeau voor ons!

      Geliked door 1 persoon

  5. Als je naar Groningen gaat en ergens wil lunchen is het Eemshotel in Delfzijl een unieke locatie. We hadden er een lekkerbekje met friet gegeten. Voor het raam reserveren moet je wel.

    Geliked door 1 persoon

  6. Ik vind dat die routes best wel een rapport mogen krijgen: hoe mooi is het, hoe makkelijk is de route te vinden, zijn er leuke extra’s… Misschien een idee voor volgend jaar? 12 provincies, 12 rapporten?

    Like

  7. Jammer dat de route zo tegenviel, want Drenthe is beslist mooi. Vind ik, ik kom er oorspronkelijk vandaan, en er zijn een hoop mooie plekken, met bos en/of heide. Ik moet eerlijk bekennen dat ik hunebedden dan weer niet zo leuk vind. Natuurlijk is het historisch interessant, maar de eerste keer dat ik er een bezocht ( dat moet je al Drent uiteraard wel gedaan hebben, meende ik ), vond ik het nogal tegenvallen…het was voor mij toch niet echt méér dan een hoop stenen…

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.