Dat kost me m’n nachtrust

De laatste tijd ga ik wat later slapen dan ik gewend was. Dat komt door een aankoop die ik deed. Ik deed mezelf een abonnement op Kobo Plus cadeau. En dat is leuk, maar kost me ook m’n nachtrust.

Vroeger hielden boeken me wakker

Ik heb mijn hele leven al veel gelezen. Sinds ik weet dat letters woorden vormen en die woorden zinnen en die zinnen een verhaal ben ik aan het lezen gegaan. En ik ben er nooit meer mee gestopt. Af en toe las ik wat minder, maar echt stoppen met lezen deed ik nooit.

Vroeger hielden boeken me regelmatig wakker. Dan wilde ik in bed nog even één hoofdstuk lezen en dat werden er dan twee en vervolgens drie en ga zo maar door. De laatste jaren gebeurde dat niet echt meer, omdat ik dan te moe was om nog door te lezen. Mijn ogen vielen simpelweg dicht. Maar wat vond ik het als tiener heerlijk om tot diep in de nacht door te lezen tot mijn boek uit was of tot ik eindelijk bij een stukje was aangekomen waar ik het verhaal wel even los kon laten.

Lezen in bed

Lezen in bed vind ik fijn. Het liefst lees ik voor ik ga slapen en dan in bed. Het probleem met lezen in bed is alleen dat ik nooit een fijne houding kan vinden. Ja, als ik rechtop zit, leest het het fijnst. Maar het probleem is dat dat alleen in de zomer fijn is. De rest van het jaar krijg ik het dan koud, want ik stook niet in de slaapkamer. Dus probeer ik altijd om al liggend toch een fijne houding te vinden waarin ik het niet koud krijg én waarin ik nog enigszins comfortabel lig. Maar echt een fijne houding heb ik in al die jaren lezend in bed nooit kunnen vinden.

Of toch wel. Ik heb een e-reader en daar kun je zo heerlijk op lezen in bed. Je gaat gewoon op je rug of je zij liggen en er hoeft maar één hand boven de dekens uit te komen. Koud krijg je het dus niet en je ligt heerlijk. Maar ik las weinig op mijn e-reader. Dat kwam vooral omdat de digitale bibliotheek maar weinig boeken had die ik wilde lezen en de laatste tijd heb ik ook nog het probleem dat ik boeken van de online bibliotheek niet meer overgezet krijg naar mijn e-reader (want één of ander programma krijg ik maar niet op mijn laptop gezet).

Kobo Plus

Nu lees ik echter weer wél veel op mijn e-reader. Na jaren twijfelen deed ik mezelf namelijk Kobo Plus cadeau. Dat is voor tien euro per maand boeken lezen via Kobo. Voor de boeken die op Kobo Plus staan, betaal je dan dus niet en die lees je ‘gratis’. Niet álle boeken staan op Kobo Plus, maar wel veel van wat ik wil lezen. Ik heb mijn abonnement op de bibliotheek ook aangehouden, maar wil zoveel mogelijk via Kobo Plus lezen.

Daar ben ik na het afsluiten van het abonnement gelijk mee begonnen. Ik lees nu twee boeken: één papieren boek voor op de bank en één e-book voor in bed. En dat laatste kost me dus m’n nachtrust. Het is al een keer gebeurd dat ik tot 1.15 uur heb liggen lezen. Vraag me niet hoe ik mezelf al die tijd wakker heb kunnen houden, maar het is me dus gelukt. Weet je wat het namelijk is? Je ziet op die e-reader zo fijn je vorderingen. En dan wil ik tóch nog even dat ene hoofdstuk lezen om bij 50% te komen. Of ik zie op mijn e-reader dat het boek met een half uur lezen uit zal zijn. Dat denk ik dan nog wel wakker te kunnen houden en dus lees ik verder.

Ik vind het abonnement op Kobo Plus best duur. Het is op jaarbasis duurder dan een abonnement op de bibliotheek. En dus heb ik lang getwijfeld, maar ik ben heel blij dat ik het nu toch heb afgesloten. Ik merk zelfs dat ik meer ben gaan lezen, omdat ik nu fijner in bed kan lezen. Bovendien merk ik de laatste tijd dat ik digitale boeken sowieso fijner vind lezen (vooral qua leeshouding) dan papieren boeken. Al met al kan ik dus zeggen dat het een goed besluit is geweest, ondanks dat het me m’n nachtrust kost;).

19 gedachten over “Dat kost me m’n nachtrust

  1. Duur? Voor dat geld koop je niet eens 1 boek. Als het je grote hobby is, lekker doen. Ik heb een Pathe Unlimited. Heerlijk.

    Like

  2. Fijn dat KoboPlus je ook zo bevalt. Ik hou van KoboPlus! Ik betaal 12,99 euro per maand voor zowel lezen als luisteren. En met hetgeen ik verslind, is dit helemaal niet duur. 😉

    Geliked door 1 persoon

  3. ” (want één of ander programma krijg ik maar niet op mijn laptop gezet) “

    fwiw: Je hebt over dit probleem reeds vroeger geblogd. Gaat het over Adobe Digital Editions? Dat programma kan je alleen maar op je nieuwe laptop gebruiken als je eerst je oude laptop hebt afgemeld. Werkt je oude laptop niet meer dan kan je afmelden via de website, meer info op deze webpagina:

    https://helpx.adobe.com/nl/download-install/using/install-apps-number-of-computers.html

    Like

    1. Ja, Adobe Digital Editions is het probleem inderdaad! Mijn oude laptop doet helemaal niets meer, dus daar kan ik me niet afmelden, maar ik moet het dus via de website doen. Dankjewel!

      Like

    2. Hm, heb gekeken. Hij zegt dat ik geen geactiveerde apparaten heb, dus helaas kan ik me ook niet afmelden…

      Like

      1. Ok, dankjewel. Je bent op de goede weg. Je ziet dat je geen geactiveerde apparaten hebt. In Adobe Digital Editions zou je je nieuwe laptop en je e-reader moeten activeren / autoriseren op dezelfde manier als je hebt gedaan op je oude laptop. Bijvoorbeeld met een Adobe ID ( = e-mail adres + paswoord). Ik hoop dat je dit nog weet of kan terugvinden? fwiw:

        Activeren computer: menu Help > Computer autoriseren, kies Adobe ID en vul gegevens in

        Activeren e-reader: sluit e-reader aan, deze verschijnt dan in Adobe Digital Editions onder Apparaten, klik op de naam van de e-reader en dan op het tandwiel > Apparaat autoriseren

        Like

  4. Ik heb e-reader geprobeerd maar vind het niet fijn lezen. Wel veel naar luisterboeken, als ik lekker in huis bezig ben en op ritten buiten dorp via de radio.

    Geliked door 1 persoon

  5. Ik leest altijd op de e-reader in bed, om dan na een goed half uur in slaap te vallen. Hier geen uren lezen in bed 🙂
    Een kobo abonnement heb ik ook ooit overwogen, maar ik ga zo graag naar de bib en heb via Bookchoice maandelijks 8 e-books. Genoeg leesvoer!

    Geliked door 1 persoon

  6. Ik hou te veel van papieren boeken om aan zo’n ereader te beginnen… (en veel van wat ik wil lezen staat niet op Kobo plus, heb ik al eens uitgezocht)

    Like

    1. Lang niet alles staat er inderdaad op. Daarom heb ik dus ook mijn abonnement op de bieb aangehouden.

      Like

  7. Ik herinner me dat ook, maar ik vond het overzetten ook een ellende en toen ik een boek met open einde trof en dus niet aan zag komen dat het uit was, was ik er klaar mee. Maar ik mijd dikke boeken dus omdat ze zo waardeloos lezen in bed dus wie weet.

    Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.