Diëtiste ~ Afspraak 6 ~ Het beestje kreeg een naampje

Mijn zesde afspraak bij de diëtiste stond op de planning. Daar zag ik nogal tegenop. Ik was aangekomen doordat het met eten helemaal fout was gegaan. Ik wist dat mijn diëtiste er niet boos om zou worden, maar de spanning zat hem in het feit dat ik me afvroeg of zij me verder zou kunnen helpen of niet.

Hoe het is gegaan…

Alsof ik nog niet genoeg stress had voor die afspraak, was het druk op de weg, want er was een ongeluk gebeurd. Ik moest de halve polder twee keer door om uiteindelijk op de snelweg te komen en dus kwam ik (net) te laat. Onderweg nam de stress dus nog een beetje toe.

Ik ging zitten en de vraag kwam: “Hoe is het gegaan? De vorige keer had je het moeilijk vanwege de paaseitjes, maar hoe is het nu gegaan?” Ik was eerlijk: “Nog erger dan de vorige keer.” En ik legde uit hoe het elke dag een strijd is om niet naar de supermarkt te gaan voor ‘vreetbuiboodschappen’ en hoe ik keer op keer toch dingen in huis haalde en veel te veel at. “Wat zegt je psycholoog ervan?” vroeg ze. En ook: “Hoe voel je je erbij?” En toen was het tijd om goudeerlijk te zijn. “Ik heb tijdens de behoefte aan een eetbui opgeschreven hoe ik me voel en wat ik dan eet tijdens een eetbui. Dat heb ik mijn psycholoog laten lezen en die zei dat ik het jou moest laten lezen, dus hier is het.”

Eetbuistoornis

Mijn diëtiste las mijn (lange) epistel. Toen ze het weer neerlegde, zei ze: “Ik lees hier een klassieke eetstoornis.” En het beestje kreeg een naampje: eetbuistoornis. In het Engels heet dat Binge Eating Disorder (BED) en klinkt het voor mijn gevoel net iets vriendelijker, maar oké.

Hoewel een diëtiste officieel geen diagnoses mag stellen, was ze er honderd procent van overtuigd dat dit is waar ik al jaren mee te kampen heb. En hoewel ik me op de één of andere manier een beetje schaam voor dit label, was het óók een opluchting dat het beestje eindelijk een naampje kreeg. Een officiële diagnose kan alleen een arts geven, maar de diëtiste wist zeker dat een arts of psychiater op basis van mijn epistel deze diagnose zou stellen.

Hoe nu verder?

De diëtiste legde uit dat een eetbuistoornis iets is wat niet ‘geneest’, maar wat levenslang bij je blijft. Je kunt er wel mee om leren gaan. Maar stiekem dacht ik aan mijn hypochondrie en hoe dat misschien ook levenslang bij me blijft, maar hoe ik daar nu totaal geen last meer van heb. Ik hoop dat dat bij deze stoornis ook zo gaat.

Er zijn speciale klinieken voor mensen met eetproblematiek: “Maar die hebben vaak een interne opname van een paar weken en ik wil voor jou individuele therapie. Er moet ook rekening gehouden worden met je autisme.” Kijk, dat was alvast een opluchting, want een interne opname ga ik dus niet doen. En groepstherapie heb ik me ook altijd tegen verzet. En er is nog een probleem: “Veel van die klinieken werken met mensen tot 24 of 27 jaar. Ik moet dus echt op zoek naar een plek waar ze je kunnen helpen,” legde mijn diëtiste uit.

Verder maakte ze een eetschema voor me dat ik de komende vier weken zou moeten volgen. Dat vond ik ingewikkeld. Er was al een schema, maar daar hield ik me niet aan. Zou het dan nu wel lukken?

Die middag had ik therapie en had ik het erover met mijn psycholoog. Hij kan en mag me hiermee niet verder helpen. Ten eerste is hulp bij een eetbuistoornis behandeling en vanuit pgb mag hij me alleen begeleiden. Ten tweede heeft ieder zijn specialisatie en dat is bij hem niet eten of een eetbuistoornis. Hij was het er dus mee eens dat mijn diëtiste op zoek gaat naar een psycholoog die (naast mijn huidige psycholoog) dit stuk kan behandelen.

Wat is een eetbuistoornis?

Thuis ging ik op zoek naar meer informatie. Om niet te verdwalen in alle informatie deed ik dat op de website die volgens mijn huisarts betrouwbaar is: thuisarts.nl. Daar vond ik informatie over een eetbuistoornis waar ik me helemaal in herkende.

En eh, voor alle duidelijkheid: een eetbuistoornis is echt een probleem. Lees de informatie bij thuisarts maar even als je wilt weten welke gevoelens erbij komen kijken bijvoorbeeld. Het is iets anders dan ‘o, ik neem ook altijd dat tweede handje chips terwijl ik er maar één wilde’ of zoiets.
En tja, problemen zijn er om op te lossen, dus nu het beestje eindelijk een naampje heeft, lijkt de juiste hulp er te kunnen komen en is dat wat ik heel graag wil gaan doen.

22 gedachten over “Diëtiste ~ Afspraak 6 ~ Het beestje kreeg een naampje

  1. Zoals je zelf al schrijft hebben je eetbuien nu een naam. Goed dat er hulp is en jezelf in oplossingsmodus staat. Ik heb zelf therapie gehad voor een eetstoornis en wil je wel iets vertellen maar niet als comment. Als je het op prijs stelt mag je mij even e-mailen.

    Voor nu misschien te simpel gedacht en moet je ook niets forceren maar zou het een idee zijn om je boodschappen online te bestellen/

    Geliked door 1 persoon

    1. Online boodschappen doen is bij mij helaas niet de oplossing. Bij de weekboodschappen lukt het me altijd om alleen mee te nemen wat ‘mag’ en moet. Maar het probleem is dat ik dan boven de supermarkt woon en daar ’s avonds de rest haal als ik een eetbui krijg. En die supermarkt gaat niet weg;).

      Like

  2. Dat was dus een goede tip van je psycholoog om op te schrijven wat er met je gebeurt tijdens zo’n eetbui. Wat fijn dat het nu duidelijk is wat er aan de hand is, en dat er hulp voor gaat komen. thuisarts gebruik ik ook altijd! Dat is bij mijn weten de enige betrouwbare website als het gaat om medische informatie.

    Geliked door 1 persoon

  3. Dapper dat je hier zo eerlijk over schrijft! Ik hoop dat je passende begeleiding vindt, voor je leeftijd, maar waarbij ze ook rekening met je autisme houden.

    Like

    1. Dat laatste blijkt dus heel ingewikkeld te zijn. De diëtiste is aan het rondmailen en krijgt overal te horen dat het te ingewikkeld is als er autisme bij komt kijken. Terwijl ik denk dat dat wel meevalt.

      Like

  4. Goed aangepast en opgepakt allemaal, nu is ook voor jou duidelijk wat er is en kan je verder.

    Sinds een paar jaar lees ik een blog dat regelmatig ook over eetbuien gaat en heb ondertussen al heel veel ervan geleerd en vooral begrepen wat het betekent en welke invloed het op je leven heeft. Heel wat meer dan af en toe een heel pak koek of 3 repen achter elkaar opeten.

    En wat triggers zijn.

    Geliked door 1 persoon

    1. Ken je het blog van mevrouw Niekje. Die schrijft er regelmatig over. Je zult dan wel veel herkennen.Veel sterkte met de zoektocht.

      Like

  5. Wat moedig dat je dit deelt! Het moet een zware worsteling voor je zijn. Het lijkt me wel fijn dat er nu meer duidelijk is over je eetprobleem, waardoor je hopelijk spoedig de juiste hulp kunt krijgen. Sterkte!

    Geliked door 1 persoon

    1. Ik heb zelf ook al jaren het gevoel dat er meer aan de hand is, maar ik kon het niet goed onder woorden brengen, waardoor hulpverleners het niet konden plaatsen en het altijd een ‘ondergeschoven kindje’ bleef. Nu is dat eindelijk gelukt en kan de juiste hulp komen.

      Like

    1. Mijn huisarts weet dit nog niet (want ja, daar kom ik niet meer zo vaak), maar stiekem hoop ik dus dat hij een oplossing weet als ik mijn volgende afspraak heb…

      Like

  6. Hoi , helaas herkenbaar verhaal .Kamp hier zelf al meer als 20 jaar mee . Vindt de hulpverlening op dit gebied echt ondermaats.Weet niet of je de stichting Jij kent zit in Rotterdam ? Hier ga ik binnenkort bij verder . Heb pas het boek aangeschaft : Bevrijd jezelf van eetbuien en boulimia van Charlie Padulanus . Hoop dat je goede hulp gaat vinden !

    Like

  7. Hoi , helaas herkenbaar verhaal .Kamp hier zelf al meer als 20 jaar mee . Vindt de hulpverlening op dit gebied echt ondermaats.Weet niet of je de stichting Jij kent zit in Rotterdam ? Hier ga ik binnenkort bij verder . Heb pas het boek aangeschaft : Bevrijd jezelf van eetbuien en boulimia van Charlie Padulanus . Hoop dat je goede hulp gaat vinden !

    Like

    1. 20 jaar al. Wat heftig! De hulpverlening op dit gebied blijft zeker achter. Anorexia en boulima zijn wel bekend en worden behandeld, maar dit veel minder. Eigenlijk heel vreemd, want hier is net zo goed hulp bij nodig.

      Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.