Boekenpraat: 4328. Dochter van een Zwarthemd (Bianca Mastenbroek)

Het verhaal

Antje Buursma was in de Tweede Wereldoorlog lid van de Jeugdstorm. Haar vader was een hooggeplaatste NSB’er. Als de oorlog in Nederland voorbij is, duurt die voor Antje nog voort. Samen met haar moeder wordt ze geïnterneerd in Kamp Westerbork. Daar is ze geen mens en al zeker geen Antje, maar nummer 4328.
Ze lijdt honger, wordt mishandeld en gepest en weet niet goed waarom. Was zij ‘fout’, alleen door haar lidmaatschap van de Jeugdstorm? Wat heeft haar vader misdaan? Wat maakt dat zij deze behandeling nu krijgt?
Terwijl Antje antwoord probeert te vinden op die vragen, probeert zij ook de dagen in Kamp Westerbork zo goed mogelijk door te komen.

Mijn mening

Levendige beschrijving van een bijzonder levensverhaal
Deze Young Adult speelt zich af tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. In het verhaal beschrijft auteur Bianca Mastenbroek steeds een aantal hoofdstukken die zich na de oorlog in Kamp Westerbork afspelen, gevolgd door een aantal hoofdstukken die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog afspelen.
De beide verhalen vertellen samen het bijzondere levensverhaal van Antje Buursma, aangevuld met onderzoek dat de auteur deed. Het verhaal is gebaseerd op werkelijkheid. Het laat zien hoe Antje in de oorlog zich op haar plek voelde bij de Jeugdstorm, maar hoe zij tegelijkertijd een warm hart had voor de Joden. Ze weet dat haar vader ook niets tegen Joden heeft en na de oorlog kan ze zich dan ook niet voorstellen dat hij ‘fout’ was.
Vanaf het begin van het boek is duidelijk dat Antje wordt gezien als fout: “Er is geen plek meer voor mij in mijn vaderland. Voor niemand van dit bijeengeraapte zooitje,” en “Maar ik voel me een ondier. En ondieren, die roei je uit.”
De behandeling in Kamp Westerbork is beestachtig en auteur Bianca Mastenbroek windt daar geen doekjes om: “Als beesten worden behandeld zal ook wel wennen, maar ik wil geen beest worden,” en “Een kogel door je kop is bijna genadig vergeleken met wat ze hier doen.”

Een boek waar ik maar moeilijk woorden voor kan vinden
De gruwelen in Kamp Westerbork worden in ‘4328. Dochter van een Zwarthemd’ onomwonden beschreven. Je krijgt als lezer mee hoe Antje is mishandeld en hoe zij zich heeft verveeld tijdens de eerste maanden waarin er geen werk was voor de geïnterneerden. Bepaalde zinnen in deze Young Adult raakten me diep, maar eigenlijk deed het hele verhaal dat. Het is moeilijk voor mij om woorden te vinden voor dit boek. Het raakte me en liet me nadenken over ‘goede’ en ‘foute’ Nederlanders, maar ook over de behandeling van de ‘foute’ Nederlanders na de oorlog.
Het boek is een Young Adult, maar ik raad het zowel jong als oud aan. Het is echt heel indrukwekkend.

Aan het einde van het boek is een verantwoording opgenomen, waarin de auteur beschrijft hoe dit verhaal tot stand is gekomen.

Conclusie
De roman ‘4328. Dochter van een Zwarthemd’ van Bianca Mastenbroek is een Young Adult die gebaseerd is op het waargebeurde levensverhaal van Antje Buursma. Haar vader was tijdens de Tweede Wereldoorlog een hooggeplaatste NSB’er en na de oorlog werden Antje en haar moeder geïnterneerd in Kamp Westerbork om te boeten voor de daden van hun man en vader (en van zichzelf). Antje was tijdens de oorlog lid van de Jeugdstorm, maar kan zich niet voorstellen dat alleen dat reden is voor de mishandelingen en vernederingen die ze in Kamp Westerbork in het jaar na de oorlog ondergaat.
Deze Young Adult beschrijft afwisselend het leven van Antje in de oorlog en na de oorlog. Het verhaal is heel erg indrukwekkend en zet aan tot nadenken over ‘goed’ en ‘fout’ op meerdere fronten. Het is een boek dat diepe indruk op me maakte en waar ik maar moeilijk woorden voor kan vinden. Het beschrijft rauw en eerlijk hoe er na de oorlog met gevangenen om werd gegaan in kampen als Westerbork. Een boek dat op mij diepe indruk heeft gemaakt en dat ik jong en oud aanraad om te lezen.
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Meer informatie over 4328. Dochter van een Zwarthemd

Dit boek ook lezen?
Koop dit boek bij bol.com.

Boekgegevens
Titel: 4328. Dochter van een Zwarthemd
Auteur:
Bianca Mastenbroek
Uitgeverij:
De Vier Windstreken
Genre:
Young Adult Roman (WOII)
Pagina’s:
344

Deze blog bevat een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor.

7 gedachten over “Boekenpraat: 4328. Dochter van een Zwarthemd (Bianca Mastenbroek)

  1. Dit lijkt me een heftig boek! Maar wel een goed boek om ook een gesprek op gang te brengen: maakt je hobby/de club waar je bij hoort wie of wat je bent, of wat je voelt?

    Geliked door 1 persoon

    1. Dit lijkt me een indringende historische YA-roman over een onbelicht stuk van de Tweede Wereldoorlog. Bedankt voor je mooie en duidelijke review.

      Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.