Boekrecensie: De vrouwen van het zwanenkasteel (Melanie Dobson)

Het verhaal

Oostenrijk, 1938. Hitler valt Wenen binnen en Max weet dat Hitler een gevaar vormt voor zijn Joodse vrienden. Om hen te helpen, verstopt hij hun kostbare bezittingen op het landgoed van zijn familie. Annika, die al haar hele leven bevriend is met Max, helpt hem bij het verbergen van de bezittingen van de Joden.
Maar dan komt Max niet met spullen aanzetten, maar met een jonge, Joodse vrouw. Kan Annika ook deze vrouw verbergen en haar helpen?

Tientallen jaren later vindt Callie in Amerika een boek. Er staan vreemde dingen in en Annika’s naam staat erin. Callie probeert het verhaal van Annika te ontdekken en die zoektocht leidt haar steeds dichter naar Annika’s verleden en naar een ontroerend verhaal.

Mijn mening

Een ontroerend, prachtig boek
Eerlijk gezegd weet ik niet goed wat ik over ‘De vrouwen van het zwanenkasteel’ moet zeggen. Het boek heeft me heel diep geraakt en ik vond het prachtig en ontroerend. Het vertelt het verhaal van Jodenhaat, maar ook een verhaal van naastenliefde. Het christelijk geloof speelt daarbij een rol.
Melanie Dobson heeft zich bij het schrijven van dit verhaal waar mogelijk gehouden aan feiten, hoewel de karakters allemaal verzonnen zijn. Hun verhaal speelt zich af te midden van historische feiten. Met name het verhaal van Annika heeft me heel, heel diep geraakt.

Meerdere verhaallijnen en karakters
Zoals Melanie Dobson dat eigenlijk in al haar boeken doet, laat ze ook dit verhaal zich afspelen in zowel het heden als het verleden. Boven elk hoofdstuk staat heel duidelijk aangegeven om welk hoofdpersonage het draait en in welke tijd het zich afspeelt. In het begin was het voor mij even zoeken naar wie wie was en moest ik de verschillende hoofdpersonages leren kennen, maar toen dat eenmaal duidelijk was, slokte het verhaal me helemaal op. Uiteindelijk brengt Dobson de verschillende karakters en verhaallijnen op een prachtige manier samen. Ik kan over dit boek eigenlijk maar één ding zeggen en dat is dat ik iedereen aanraad om het te lezen.

Conclusie
Melanie Dobson heeft haar roman ‘De vrouwen van het zwanenkasteel’ gebaseerd op historische feiten, hoewel de karakters fictief zijn. De Amerikaanse Callie vindt een boek waarin de naam Annika staat en in het boek staan vreemde aantekeningen. Als Callie op zoek gaat naar het verhaal van Annika, stuit zij op een verhaal over Jodenhaat en naastenliefde tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Ik vond ‘De vrouwen van het zwanenkasteel’ een prachtig, ontroerend boek. Diverse verhaallijnen en karakters komen op een prachtige manier samen en vertellen een adembenemend prachtig verhaal. Ik vind het moeilijk om woorden te vinden voor dit boek en zou alle liefhebbers van historische (christelijke) romans aan willen raden om dit boek te lezen. Het krijgt van mij vijf sterren, maar dat is vooral omdat zes sterren geven niet gebruikelijk is.
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Meer informatie over De vrouwen van het zwanenkasteel

Dit boek ook lezen?
Koop dit boek bij bol.com.

Boekgegevens
Titel: De vrouwen van het zwanenkasteel
Auteur:
Melanie Dobson
Vertaling: Patricia Pos
Uitgeverij:
KokBoekencentrum
Genre:
Historische roman
Pagina’s:
383

Deze blog bevat een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor.

9 gedachten over “Boekrecensie: De vrouwen van het zwanenkasteel (Melanie Dobson)

    1. Ik vind al haar boeken prachtig. Het zijn (voor zover ik weet) allemaal ‘dualtime’ boeken. Ze spelen zich altijd af in het heden en een periode in het verleden.

      Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.