Boekenpraat: Totdat we thuis zijn (Cathy Gohlke)

Het verhaal

Claire Stewart, een jonge Amerikaanse vrouw, woont en werkt in 1940 in Frankrijk. Ze voelt zich daar redelijk thuis, maar kent ook de gevaren die op de loer liggen. Ze helpt Joodse kinderen om te ontsnappen naar Engeland. Op een dag komt echter de tussenpersoon niet opdagen en moet Claire zelf met de kinderen naar Engeland reizen. Dat is de enige manier om de vijf vluchtelingen in veiligheid te kunnen brengen.

Claire heeft in Engeland maar één familielied. Het is haar tante Miranda. Claire smeekt haar tante om haar én de vijf vluchtelingen in haar grote landhuis op te nemen. Zo ontstaat in dat grote landhuis een familie. Niet alleen de vijf Franse kinderen wonen er namelijk, maar er komen nog meer kinderen. Hoewel Claire heel graag terug wil naar Frankrijk en denkt dat daar nog een taak voor haar ligt, eist haar nieuwe ‘familie’ haar aandacht op. Kan ze voor hen zorgen? Hoe lang houdt ze dat vol? Kan ze deze kinderen geven wat ze nodig hebben?

Mijn mening

Cathy Gohlke
Cathy Gohlke is één van de auteurs waar ik alle boeken van heb gelezen. Ik houd van haar manier van verhalen vertellen. Ze weet voelbaar liefde in haar boeken te leggen. Ook in dit boek wist ze me weer te raken.

Vluchtelingen
Hoewel het boek vooral draait om Claire, waren het de vluchtelingenkinderen die mijn hart wisten te stelen. Met name de kleine Aimee vocht zichzelf al heel snel een weg naar mijn hart. Een jong kind, onzeker over het lot van haar ouders, in een onbekend land, tussen allerlei onbekende mensen. Ze is op zoek naar liefde, maar iedereen om haar heen leeft met zijn eigen verdriet. Op pakkende wijze leef je in dit boek mee met het ruwe leven van vluchtelingenkinderen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Open einde
Het boek speelt zich af in 1940 en 1941 en springt dan voor het laatste hoofdstuk naar 1946. Dat begrijp ik en het boek heeft genoeg te vertellen, maar stiekem ben ik ook nog wel benieuwd naar de andere oorlogsjaren en naar de jaren na 1946. Wat mij betreft zou dit dus een serie mogen worden.

Conclusie
Rustige, emotionele, liefdevolle roman over het leven van vluchtelingen in het Engeland van de Tweede Wereldoorlog. Niet zoetsappig, niet spannend. Een ‘kabbelend’ boek, dat ik zeker het lezen waard vond.

Meer informatie over Totdat we thuis zijn

Dit boek ook lezen?
Koop ‘Totdat we thuis zijn’ bij bol.com.

Boekgegevens
Titel: Totdat we thuis zijn
Auteur:
Cathy Gohlke
Uitgeverij:
Den Hertog
Genre:
(Christelijke) roman
Pagina’s:
414

Deze blog bevat een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor.

5 gedachten over “Boekenpraat: Totdat we thuis zijn (Cathy Gohlke)

  1. Fijn zo’n heel rustig boek. Dat is soms ook wel eens fijn. Lees jij de boeken van Cissy van Marxveldt wel eens? Die zijn ook zo sfeervol en gezellig vind ik altijd.

    Like

Reacties zijn gesloten.