Het onvermijdelijke afscheid

Het is tijd voor een onvermijdelijk afscheid. Denk ik. Vorig jaar dacht ik dat ook al, maar toen stelde ik het toch nog even uit. Het gaat om afscheid van mijn favoriete schoenen. Ze zaten jaren aan mijn voeten, maar ik vrees dat ze nu toch naar het restafval moeten verhuizen. Dat doet pijn, dus daarom wijd ik een blog aan hen. Misschien verzacht dat het afscheid.

Die zijn voor mij!

Het begon allemaal ooit in augustus 2017. Ik kreeg een mail van mijn favoriete schoenenzaak dat ze een laatste rondje ‘zomeruitverkoop’ deden. Ik had nieuwe, ‘makkelijke’ schoenen nodig waar ik lekker mijn polderrondjes mee zou kunnen lopen. Deze zag ik online in de uitverkoop staan. Die mail las ik in mijn bed, maar een half uur later stond ik in de winkel. Ik had namelijk gezien dat er nog één paar in mijn maat op voorraad was en ik moest ze hebben. Deze schoenen schreeuwden mijn naam.

Het was een kwestie van passen, inpakken en wegwezen.

Favoriete schoenen

In eerste instantie had ik bedacht dat deze schoenen niet overal bij zouden passen. Zoveel kleuren. En dat roze past dan weer niet onder mijn favoriete kleur rood, dus nee, ze zouden echt zijn voor in de polder.
Het tegendeel was waar. Al heel snel werden dit mijn favoriete schoenen. Ze bleken juist namelijk overal onder te passen. Het werden niet alleen mijn favoriete schoenen, maar ook mijn leerlingen vonden ze leuk. Ik kreeg nooit eerder zoveel complimenten over schoenen als over deze leuke exemplaren.

Gelukkig zagen ze er niet alleen leuk uit, maar liepen ze ook nog eens heerlijk. Ik wandelde er honderden kilometers op door de polder, totdat ik besloot dat ik daar toch beter echte wandelschoenen voor kon kopen. Gelukkig kon ik toen deze veelkleurige leukerds nog steeds blijven dragen bij allerlei andere activiteiten.

Het afscheid dat geen afscheid werd

Aan het eind van de zomer van 2020 merkte ik dat de schoenen me, na nogal intensief gebruik, in de steek begonnen te laten. De ‘schubben’ (ja, zo noemde ik die dingen aan de buitenkant) lieten los en hoewel de zool nog niet losliet, had ik bij het minste beetje regen zeiknatte voeten. Ze waren echt aan vervanging toe.

Toch zette ik ze aan het eind van die zomer weer in de kast.
Aan het begin van de zomer van 2021 wist ik: deze moeten weg.
Ik zette ze op de mat, klaar om buiten bij het restafval te gooien.

Nadat ik er een paar dagen over gestruikeld was, lagen ze nog steeds niet bij het restafval.
Ik kon het niet over mijn hart verkrijgen. Ik vond ze nog te leuk. En oude schoenen zijn ook fijn om te hebben, vertelde ik mezelf.
En dus redde ik mijn favoriete schoenen van een enkeltje vuilnisbelt.

Dag schoentjes…

Zo kwam het dat ik uiteindelijk in 2021 nog steeds heel de zomer op deze schoenen doorbracht. Duizenden kilometers zaten ze aan mijn voeten terwijl ik door de polder fietste. Op kleine wandelingen droeg ik ze ook. Oké, ik droeg ze niet meer naar afspraken, maar naar de supermarkt mochten ze toch nog aan mijn voeten.

Aan het eind van de zomer wist ik: nu is het echt klaar. Nu moeten ze weg.

Maar ze gingen niet weg…
Opnieuw overwinterden ze in de kast.
Een paar weken geleden kocht ik in de uitverkoop mooie, fijne schoenen voor afspraken en ‘netjes’.
De schoenen die ik daar de afgelopen jaren voor gebruikte, konden dus voortaan door voor ‘oud’ en ‘in de polder’.
Nu moeten deze leuke, veelkleurige schoenen dus weg.

Ze stonden weer op de mat.
Het moest nu écht gaan gebeuren.
Ik kon ze niet wéér gaan redden van het vuilnis.
Ze bleven weken staan en toen was het moment daar en nam ik ze mee naar het restafval.
Ik zal hun jarenlange, fleurige, prettig zittende aanwezigheid heel erg gaan missen.

Stiekem zijn ze trouwens nog even bij me, want het slijt, maar hun afdruk staat nog steeds zongebruind in mijn voet.
Dag schoentjes. Veel plezier op de vuilnisbelt…

16 gedachten over “Het onvermijdelijke afscheid

 1. Als ik schoenen echt leuk vind en lekker vind lopen, scoor ik rustig nog een zelfde paar, voor de toekomst.
  Noem het een afwijking 😉

  Like

  1. Haha, ik heb dezelfde afwijking dan. Maar bij deze schoenen had ik al het allerlaatste paar in de uitverkoop en een jaar later waren ze er helaas niet, dus die vlieger ging niet op:(.

   Like

 2. Ze hebben goed dienstgedaan en nu is er ruimte voor een nieuw paar waar je ook weer jaren fijn op kan lopen. Ik heb vorig jaar een paar zomerschoenen gescoord die heerlijk lopen en ik kijk uit naar het weer waarbij ze weer aankunnen. Het zijn echt geen lente of herfstschoenen, dus ik loop er echt maar één seizoen per jaar op. Ik verwacht ze ook minimaal 5 jaar te kunnen gebruiken. En dan hopen dat er weer een nieuw paar schoenen langskomt…

  Like

  1. Deze droeg ik van april t/m september, dus ze hebben echt wel goed hun best gedaan. Maar ik herken wel dat je sommige schoenen echt alleen in de zomer of winter draagt. Zo heb ik nu schoenen/laarsjes voor de winter die denk ik ook wel minstens vijf jaar mee kunnen (nu drie seizoenen gebruikt; zien er nog uit als nieuw) en dat is echt perfect, vind ik!

   Like

 3. Leuke schoenen. Kun je ze echt nergens meer vinden in internet. Misschien toch nog even googlen. Want ik vind ze erg mooi, en passen bij alles. Ik loop mijn schoenen ook altijd totaal af. En als alleen de zool een probleem is laat is ze rustig voor veel geld verzolen. Succes!

  Like

 4. Oh zo herkenbaar
  En iedere keer kijk je of er niet ergens nog een stel te koop is
  Als een soort reserve
  Maar nee juist van de mooie lievelingsschoenen staat er niks in de rekken

  Like

  1. Klopt! Ik koop gerust twee paar precies dezelfde schoenen als ik ze heel fijn vind. Dan zet ik één paar in de kast als reserve. Maar helaas…

   Geliked door 1 persoon

 5. Dit is dan zeker een foto uit betere tijden? Die op de foto zouden voor mij nog lang niet afgesloft zijn hoor 🙂 , ook niet als ze lek waren . Maar ik ben echt heel hardleers, hahaha

  Like

  1. Het zag er in het echt erger uit dan op de foto. En nadat ik ze dus al een jaartje extra had gegund, heb ik ze nu dan toch maar weggegooid. Tegen de tijd dat het echt lekker weer wordt, zal ik er waarschijnlijk spijt van hebben;).

   Geliked door 1 persoon

 6. Het zijn ook wél liefjes, maar gelukkig heb je de foto’s nog. 😉 Schoenen waar je zonder pijn in je voeten goed op kunt lopen neem je natuurlijk niet makkelijk afscheid, ik ken de pijn. Dat ze rusten in vrede. 😉

  Like

 7. Ik heb nogal een issue met schoenen. Als in: ik pas bijna niets. Ik heb maat 34 en pas dus qua lengte alleen kinderschoenen, maar ik heb dan wel weer de breedte van een volwassen voet. Ergo: ik pas zo ongeveer alleen in sneakers.

  Like

Reacties zijn gesloten.