Boekrecensie: Het weesmeisje (Anne Jacobs)

Het verhaal

Duitsland, Augsburg, 1913-1914. Het heeft de jonge Marie in haar leven niet meegezeten. Als weesmeisje groeide ze op in een weeshuis en ook bij haar eerste baantjes vond ze weinig geluk. Nu begint ze aan een nieuwe baan als keukenmeid in het enorme landhuis van de familie Melzer.
Al snel leert Marie wat in het landhuis haar plek is tussen de bedienden en leert ze ook de bewoners van het landhuis kennen. Vooral juffrouw Katharina vraagt de nodige aandacht. En dan is er Paul, de erfgenaam van de familie, die bij zijn vader weinig goed lijkt te kunnen doen. Tot slot is er ook nog juffrouw Elisabeth, die wat verbitterd lijkt. Marie doet haar best voor hen te zorgen, maar ontdekt ook dat de familie geheimen heeft. Die gaan haar als keukenmeid natuurlijk niets aan. Of toch wel?

Mijn mening

Terug naar begin twintigste eeuw
In ‘Het weesmeisje’ neemt auteur Anne Jacobs je mee terug naar het leven aan het begin van de twintigste eeuw. De mevrouw en de mejuffrouwen dragen ingewikkelde jurken, verkleden zich een aantal keer per dag voor verschillende activiteiten en het personeel speelt een belangrijke rol in de grote villa. Niet alleen volg je het verhaal van keukenmeid Marie, dat op zichzelf al heel interessant is om te volgen, maar ook volg je het verhaal van de bewoners van de villa. Het contrast tussen de bewoners en het personeel is groot, maar Anne Jacobs weet de verhalen mooi met elkaar te verweven.

Familiegeheimen
Vanaf het begin van het verhaal is duidelijk dat er geheimen zijn in de villa. Wat die geheimen precies zijn, wordt later in het boek duidelijk. Die geheimen zorgen ervoor dat het verhaal vraagt om een soort haast om te ontdekken wat er allemaal speelt. Juffrouw Katharina is zich van al die geheimen niet bewust en leidt haar eigen, voor die tijd nogal recalcitrante, leven.
Dat alles speelt zich af in de sfeer van een heerlijk kostuumdrama, waar Anne Jacobs je feilloos in mee weet te trekken. Een heerlijk verhaal dat ik het liefst in één keer uit had gelezen, maar daar was het boek te dik voor.

Conclusie
In de roman ‘Het weesmeisje’ van Anne Jacobs gaan we terug naar Duitsland aan het begin van de twintigste eeuw. Daar krijgt weesmeisje Marie een baan in de grote villa van de familie Melzer. Het verhaal draait niet alleen om keukenmeid Marie, maar ook om de bewoners van de villa waar zij werkt.
De roman leest als een heerlijk kostuumdrama. Er zijn (familie)geheimen, er is romantiek, er is de gezelligheid onder het personeel en er zijn de gesprekken tussen de rijke bewoners van de villa. Dat alles weet Anne Jacobs heel boeiend te beschrijven en daarmee maakt ze heel nieuwsgierig naar meer. Gelukkig is dat ‘meer’ er, want dit boek is het eerste deel in een serie. Een boek waar ik heel erg van heb genoten!
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Meer informatie over Het weesmeisje

Dit boek ook lezen?
Koop ‘Het weesmeisje’ bij bol.com.

Boekgegevens
Titel: Het weesmeisje – Het weesmeisje deel 1
Auteur:
Anne Jacobs
Vertaling: Sylvia Wevers
Uitgeverij:
Xander
Genre:
Historische roman
Pagina’s:
511

Deze blog bevat een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor.

14 gedachten over “Boekrecensie: Het weesmeisje (Anne Jacobs)

  1. Fijne serie, hé? Ik heb de eerste twee delen lang geleden al gelezen en eindelijk het derde deel gereserveerd bij de bibliotheek. 🙂

    Like

    1. Ik heb inmiddels deel 4 uit en deel 5 en 6 liggen op de stapel om gelezen te worden. Vind ’t inderdaad een heerlijke serie!

      Geliked door 1 persoon

  2. Hij staat al op mijn luisterboekenlijst. Maar ik heb net 3 delen van 20 uur geluisterd van de Vrouwen vd Leeuwenhof van Corine Bomann, die ook over lange tijd gaan en ben even aan een luchtig tussendoortje toe.

    Like

  3. Ik ben nieuw hier, lees me helemaal suf en dit boek lijkt me wel wat….zelf in de serie van Kristin Harmel begonnen….met dank ik noteer deze. of ik nu kan abonneren moet ik weer uit zien te vinden.

    Like

    1. Kristin Harmel lees ik ook heel graag. En volgens mijn gegevens ben je nu geabonneerd. Welkom!

      Like

      1. dan ken je ook vast de zeven zussen ik denk dat alle vrouwen die wel hebben gelezen…..bedankt voor je welkom, ik hoop ook abonnees te krijgen, best lastig om een beetje in the picture te komen.

        Like

      2. Ik heb De zeven zussen nog niet gelezen. Het komt/kwam er gewoon steeds niet van. Ik heb ‘m voor dit jaar op mijn TBR gezet.

        Like

Reacties zijn gesloten.