ZomerLezen 1 ~ Geheimen en mysteries

Het is tijd voor de eerste blog met heel veel boekentips voor deze zomer. Het thema voor deze week is ‘geheimen en mysteries’, waarbij ik het bij de geheimen heb gehouden. Er bleken een heleboel boeken met geheimen te zijn, dus er staan weer lekker veel boekentips voor je klaar.
Meer weten over het hoe en wat van ZomerLezen? Onderaan deze blog vind je meer uitleg.

Leestips ‘geheimen en mysteries’ 4-12 jaar

Het geheim van de oorlogskist – Gerard van Gemert
Een leuk, spannend en leerzaam boek over de Tweede Wereldoorlog. Davy en Anna spelen bij opa en oma op zolder en maken daar een kist open waar ze nooit in mogen kijken. Er blijken allerlei spullen uit de oorlog in de kist te zitten. En wat hen helemaal verbaast: die spullen zijn van hun opa. Opa vertelt over de oorlog, maar er is iets geks aan de hand. Er zitten namelijk foto’s in de kist van sieraden, maar waar zijn die gebleven? Davy en Anna gaan op onderzoek uit.

Het geheim van de YouTube-ster – Myron van der Velden
Een boek dat op een spannende en boeiende manier de impact van sociale media (en in het bijzonder vloggen) bespreekt. Iris heeft een populaire vlog op YouTube en wordt overal herkend. Haar zusje Flo is echter heel ‘gewoon’ en zij voelt zich minder dan haar zus, want alle aandacht gaat naar haar vloggende zus. Flo besluit daar iets aan te doen, want ze kent een geheim over haar zus. Als ze dat deelt, zal haar zus echt niet meer zo populair zijn en zal iedereen weten wie Flo is…

Leestips ‘geheimen en mysteries’ 12-15 jaar

Geheimen, leugens en kluisje 62 – Lil Chase
Maya krijgt op haar eerste dag op haar nieuwe middelbare school een kluisje toegewezen. Het is kluisje 62. Als Maya het kluisje opent, rollen haar letterlijk de geheimen van de hele school tegemoet. Die geheimen geven haar macht over de andere leerlingen op school en die macht kan ze goed gebruiken. Op haar vorige school is ze namelijk gepest en dat wil ze op deze school niet nog een keer. Maar hoe zal ze haar macht inzetten? Een boek over de impact van pesten en over jezelf (durven) zijn.

Gevaarlijk geheim – Jan Heerze
Een oorlogsroman die deels gebaseerd is op feiten. Ward weet dat zijn broer tijdens de Tweede Wereldoorlog ‘iets’ doet in het verzet, maar hij weet niet wat. Als zijn broer aan Ward vraagt om krantjes te bezorgen, besluit Ward dat te doen, maar het klusje blijkt niet zonder gevaar te zijn. Ward maakt zich bovendien zorgen om zijn voormalige klasgenoot Roosje. Zij komt niet meer naar school en als Ward ontdekt waar ze zit, vraagt hij zich af of ze daar wel veilig is. Hij wil er alles aan doen om haar te helpen.

Leestips ‘geheimen en mysteries’ 15-18 jaar

Twee kunnen een geheim bewaren (als er één dood is) – Karen M. McManus
De zeventienjarige Ellery moet bij haar oma gaan wonen, samen met haar tweelingbroer Ezra. Oma woont in het dorp waar hun moeder opgroeide, maar Ellery is er nog nooit geweest en haar oma kent ze eigenlijk ook niet. Het bijzondere aan het zijn in dit dorp is dat hun tante er op 17-jarige leeftijd verdween. Daar wordt thuis niet over gepraat, maar Ellery is heel benieuwd naar het verhaal achter de verdwijning van haar tante. Vijf jaar geleden werd er een meisje vermoord.
En nu… nu zijn er aanwijzingen dat de moordenaar terug is. Voor Ellery, een liefhebber van true crime, een goede reden om goed om zich heen te kijken.

Dit is allemaal waar – Lygia Day Penaflor
Vier tieners zijn fan van een bekende auteur. Als ze bevriend raken met haar, voelt dat als een droom die uitkomt. Wat is er nu mooier dan films kijken met je favoriete auteur? Een auteur die bovendien bij een groot publiek bekend is. Maar zij zoekt ook naar een nieuw verhaal. En dat nieuwe verhaal blijkt te gaan over de geheimen die de vier tieners de auteur hebben toevertrouwd. Het nieuwe boek blijkt verstrekkende gevolgen te hebben voor alle vrienden.

Leestips ‘geheimen en mysteries’ volwassenen

Het begint met een geheim – Daniëlle van Helden
Suus heeft een vreselijke avond achter de rug met een blind date. Na afloop van die avond stapt ze met weinig eten en (te) veel drank in haar maag in de auto. Dan rijdt ze een jong meisje aan. Suus komt te weten dat het meisje dat ze aanreed de 17-jarige Emma is en dat ze door haar toedoen ernstig gewond is geraakt. Ze besluit Emma op te zoeken in het ziekenhuis en Suus en Emma hebben direct een klik. Maar Suus houdt één ding achter: zij was degene die Emma aanreed. Ze wíl de waarheid wel vertellen, maar het juiste moment lijkt er gewoon nooit te zijn. Maar wat als Emma ontdekt dat Suus haar leven geruïneerd heeft? Zal de klik tussen Emma en Suus er dan nog steeds zijn?

Het Bluebirdgeheim – Sharon Cameron
Na de Tweede Wereldoorlog is Eva Gerst haar familie kwijt. Ze gaat op zoek naar haar vader, want ze is er stellig van overtuigd dat hij de oorlog overleefd heeft. Maar als ze hem vindt, blijkt alles anders te zijn dan ze altijd dacht. Alles waar ze ooit in geloofde, blijkt een leugen te zijn.
Een CIA-agent belooft Eva dat ze veilig naar Amerika kan. Eva grijpt die kans, maar ze krijgt wel een opdracht mee: ze moet op zoek naar een arts die in de concentratiekampen vreselijke experimenten uitvoerde met de gevangenen. Eva zegt toe dat ze zal meewerken aan die opdracht. En dat doet ze, maar wel met een dubbele agenda.

Voorleestips ‘geheimen en mysteries’

Hanna Panna en het geheim van Villa Forza – Judith Williams
Een boek voor voetballiefhebbers met een spannend tintje. Hanna mag gaan voetballen bij FC HUP, de beste voetbalclub van de stad. Maar er breekt brand uit in het clubhuis en er moet een nieuw clubhuis komen. Hanna besluit met ‘heitje voor een karweitje’ mee te helpen met geld inzamelen. Ze gaat bij de grote villa naast de voetbalclub, Villa Forza, klusjes doen. Maar er klopt iets niet. De bewoner doet geheimzinnig en dan vinden de vrienden tijdens het werken een briefje. Ze vragen zich af wat er allemaal gebeurt in de villa.

Het geheim van de hulphond – Annemarie Jongbloed
De vader van Sofie kan bijna niets meer zien. Hij krijgt hulp van blindengeleidehond Bo. Sofie is dol op Bo. Maar dan ontdekt ze dat Bo weg moet. Sofie besluit dat ze dat moet voorkomen en verstopt, samen met twee van haar vrienden, Bo. Dat moet wel de beste oplossing zijn…
Een boek dat heel goed aan kinderen de impact van blind- en slechtziendheid uitlegt.

Nóg meer boekentips

Wil je nog meer leestips? Kijk dan eens bij deze bloggers:
Ann van BoekBabbel
Nienke van BookSomeTea

Veel van de boeken die ik in deze blog noem, zijn spannende boeken, maar niet allemaal. Op zoek naar een boek waar gegarandeerd spanning in zit? Kijk dan in deze blog met boekentips voor spannende boeken.

Wat is ZomerLezen?

Na de zomervakantie blijken ieder jaar heel veel kinderen een deel van hun leesonderwijs te hebben achtergelaten in de voorgaande groep. Om dat te voorkomen, is het goed om kinderen in de zomervakantie te laten lezen. En voor wie is lezen eigenlijk niet goed? Daarom bedacht Nienke van BookSomeTea ZomerLezen: een rubriek waarin je om de week op maandag in de zomer leestips krijgt.

5 gedachten over “ZomerLezen 1 ~ Geheimen en mysteries

  1. Leuke tips! Ik las er nog geen enkele van. ‘Geheimen, leugens en kluisje 62’ lijkt mij een boek dat stof tot nadenken geeft.

    Like

  2. Bij mij komen er binnenkort ook ZomerLezen-blogs aan. Andere thema’s, dus veel meer boekentips. Laten we het leesvirus verspreiden. 😉

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.