Boekenpraat: Het Bluebirdgeheim (Sharon Cameron)

Het verhaal

Berlijn, 1945. Na de Tweede Wereldoorlog is Eva Gerst haar familie kwijt. Ze besluit op zoek te gaan naar haar vader. Ze is er stellig van overtuigd dat hij de oorlog overleefd heeft.
In de zoektocht naar haar vader rijdt en loopt Eva door de verwoeste straten, steden en dorpen van Duitsland. En dan, als ze hem vindt, blijkt dat alles anders is dan ze altijd dacht. Ze had haar waarden en normen, maar alles waarin ze ooit geloofde, blijkt nu een leugen te zijn.

Uiteindelijk komt Eva in contact met een CIA-agent. Hij belooft haar dat ze veilig naar Amerika kan. De CIA zorgt voor de papieren en voor haar veiligheid. Eva’s vriendin Brigit mag mee naar Amerika. Eva grijpt haar kans. De CIA geeft haar wel een opdracht mee. Eva moet op zoek naar een arts die in de concentratiekampen vreselijke experimenten uitvoerde met de gevangenen. Eva belooft dat ze mee zal werken aan die opdracht. Dat doet ze ook, maar ze heeft wel een dubbele agenda.

Mijn mening

Roman gebaseerd op veel historisch onderzoek
Sharon Cameron deed voor ‘Het Bluebirdgeheim’ veel onderzoek en baseerde het verhaal in dit boek op feiten. Wel koos zij voor fictieve hoofdpersonen.
De roman werpt een unieke blik op een geheim project dat de CIA na de Tweede Wereldoorlog uitvoerde. Hoewel dat project ingewikkeld is, voelt het nergens in deze roman zo aan, door de fijne schrijfstijl van Sharon Cameron.
Het boek laat zien hoe ook na de Tweede Wereldoorlog nog altijd sprake was van allerlei tegengestelde belangen.

Verbijsterend, verdrietig en indrukwekkend
Eva groeit op in Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze kent eigenlijk alleen de ideologieën van Hitler en is doordrenkt met de denkbeelden van de nazi’s. Het is verbijsterend en verdrietig om te lezen hoe het leven van jonge mensen in die periode is getekend en vernietigd. Jongeren leerden dat zij eigendom van Hitler waren. Het meest indrukwekkend in dit boek vond ik misschien wel de zin die Eva zichzelf aanleerde na de oorlog: “Ik ben Eva Gerst. Ik heb geen vaderland. Annemarie is mijn familie, en ik ben alleen van mezelf.”

Sharon Cameron beschrijft in ‘Het Bluebirdgeheim’ het verhaal van Eva als jonge, Duitse vrouw, die op zoek gaat naar waarheid en gerechtigheid. Daarbij ontdekt zij allerlei schokkende dingen over nazi-Duitsland. Het is een verbijsterend, verdrietig en indrukwekkend verhaal, dat iets laat zien van het leven tijdens én na de Tweede Wereldoorlog.

Conclusie
De roman ‘Het Bluebirdgeheim’ vertelt het indrukwekkende, verdrietige en verbijsterende verhaal van Eva. Zij is een jonge vrouw die in Duitsland opgroeide tijdens de Tweede Wereldoorlog. Na de oorlog zet zij zich in voor een geheim project van de CIA en gaat in Amerika op zoek naar een arts die in de concentratiekampen werkte.
Het verhaal verloopt in sneltreinvaart en laat op een respectvolle, maar heel indrukwekkende manier zien wat de Tweede Wereldoorlog met jonge mensen deed.
Het zou zonde zijn als ik veel van het verhaal zou ‘weggeven’. Ik wil alleen maar zeggen: lees dit boek!
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Meer informatie over Het Bluebirdgeheim

Dit boek ook lezen?
Koop ‘Het Bluebirdgeheim’ bij bol.com.

Boekgegevens
Titel: Het Bluebirdgeheim
Auteur:
Sharon Cameron
Vertaling: Roeleke Meijer-Muilwijk
Uitgeverij:
Mozaïek
Genre:
Roman (Tweede Wereldoorlog)
Pagina’s:
479

Deze blog bevat een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor.

10 gedachten over “Boekenpraat: Het Bluebirdgeheim (Sharon Cameron)

 1. Dit boek zet ik meteen in m’n paarse boekje.
  Ik klikte net even op de site van de bibliotheek en ze hebben hem, maar hij is uitgeleend… betekent dat ik hem vast eens te pakken krijg.
  dankjewel voor de tip en mooie recensie

  Like

  1. Het is nog een vrij nieuw boek, dus ik denk dat je voorlopig nog even geduld moet hebben bij de bieb. Ik had hem zelf gereserveerd.

   Like

Reacties zijn gesloten.