ZomerLezen 1 ~ Spannende boeken

Zin in een spannend boek om op het strand of op een regenachtige dag vanuit je bed eens lekker bij te gillen? In de eerste aflevering van ZomerLezen zet ik voor jong en oud een paar spannende boeken op een rij.

Wat is ZomerLezen?

Na de zomervakantie blijken ieder jaar heel veel kinderen een deel van hun leesonderwijs te hebben achtergelaten in de voorgaande groep. Om dat te voorkomen, is het goed om kinderen in de zomervakantie te laten lezen. Maar ja, lezen is eigenlijk voor iedereen goed. Daarom bedacht Nienke van BookSomeTea ZomerLezen: een rubriek waarin je elke maandag leestips krijgt. De bieb helpt je een handje, want sinds 1 juni is de VakantieBieb open voor de jeugd en vanaf 1 juli ook voor volwassenen. Je vindt er volop lees- en luisterboeken.

Vandaag zet ik spannende boeken in het zomerzonnetje.

Leestips spannende boeken basisschool

Opgelicht – Petra Messelink
Eduard zit in groep acht en heeft een goed leven. Voor zijn ouders is niets te gek en ze geven hem de duurste spullen. Toch doet zijn vader vreemd. Zijn werkkamer gaat steeds op slot en opeens staat er een boze vrouw op de stoep. Ze zegt tegen Eduard dat zijn vader haar spaargeld heeft laten verdwijnen. Vervolgens belt Eduards vader met de vraag of Eduard spullen uit zijn werkkamer wil verstoppen. Eduard weet heel zeker dat er iets niet klopt. Hij gaat op onderzoek uit.
(Groep 6-8)

Jacht – Simone Foekens
Tim en Sil ontdekken een geweldige hobby. De tweeling gaat, samen met vriendin Lindy, op schattenjacht met gps. De schattenjacht leidt hen naar mooie schatten én naar gevaarlijke situaties. Sil en vriendin Lindy staan namelijk ineens tegenover een man met een pistool. Tim is de enige die hen zou kunnen helpen, maar dan moet hij wél op tijd zijn.
(Vanaf groep 5)

Leestips spannende boeken 12-15 jaar

Afrekening in de Alpen – Johannes Visscher
Bart, Bouke en Thomas zijn op fietsvakantie in Oostenrijk. Ze overnachten ’s nachts in een tent en overdag fietsen ze naar hun volgende bestemming en gaan ze op excursie. Ze lijken achtervolgd te worden door een man op een crossmotor. Hij noemt zich de Flying Fox en heeft het voorzien op Nederlandse toeristen. De jongens doen er alles aan om deze mysterieuze man te stoppen, met gevaar voor eigen leven.

Klem – Hans Mijnders
Jenthe (14) heeft verkering met Lars, de populairste jongen van school. Ze is dolblij, ondanks de waarschuwingen van andere meisjes. Die andere meiden zijn toch gewoon jaloers? Jenthes vader heeft ook zo zijn twijfels over de relatie. Jenthe krijgt veel dure cadeaus en waar betaalt Lars die eigenlijk van? Liefde maakt blind, totdat Jenthe ontdekt dat Lars geheimen voor haar heeft. Dan wil ze er het fijne van weten.

Leestips spannende boeken 15+

Wraak van de wolf – Bert Wiersema
Als Jerome (17) samen met zijn vader na een weekendje weg op weg is naar huis, gebeurt er een ongeluk. Jeromes vader overlijdt. Een ongeluk, denkt Jerome. Maar dan vertelt de politie hem dat het meer was dan een ongeluk. Jerome wil weten waarom zijn vader is vermoord. Het antwoord lijkt te liggen in het bedrijf van zijn vader, maar daar zwijgt iedereen. Ook daar worden mensen bedreigd. Jerome doet een aantal schokkende ontdekkingen over het leven van zijn vader.

Rotterdamse zaken 1- Een onmogelijke zaak voor rechercheur Verschoor – Olof Hooijmeijer
Rechercheur Verschoor is getuige van de moord op zijn collega Van Zessen. Hij wil zich dolgraag met het onderzoek naar de moord bemoeien, maar dat mag niet. Hij was immers getuige én is zelfs een verdachte. Het is een vreemde zaak. Er is wel een verdachte, maar die heeft een sterk alibi. En dan is er nog het dagboek van Van Zessen. Daarin missen pagina’s. Wie heeft dat gedaan? Het is voor Verschoor een onmogelijke zaak.

Leestips spannende boeken volwassenen

De jachtpartij – Lucy Foley
Een vriendengroep dertigers viert, net als elk jaar, met elkaar de jaarwisseling. Dit jaar verblijven ze in de Schotse Hooglanden, ver van de ‘bewoonde wereld’. Als ze ingesneeuwd raken, zitten ze in hun eigen kleine wereld. Dan wordt één van de vrienden dood aangetroffen. De dader moet zich onder de vrienden bevinden. Iedereen is ineens verdacht. Een spannende thriller, waarbij tot het einde niet alleen de dader, maar ook het slachtoffer een vraagteken blijft.

Serie Patrick Bowers – Steven James
Voor Patrick Bowers draait alles bij het oplossen van een moord om tijdstip en locatie. Aan de hand daarvan weet hij de dader te traceren. Terwijl hij druk is met politiezaken, heeft hij thuis ook een stiefdochter die hij in het gareel probeert te houden. Hij vraagt zich soms af wat moeilijker is.
Inmiddels zijn er elf delen in de serie verschenen. Voor wie dus de hele zomer spannende boeken wil lezen, is dit een aanrader.

Voorleestips spannende boeken

De hondendief – Margriet de Graaf
Wouter is dolblij als Jackie bij hem komt wonen. Hij is gek op zijn puppy en al snel is de puppy onderdeel van het gezin. Dan wordt het broertje van Jackie gestolen en Wouter denkt te weten wie de dader is. Hij kan het niet zomaar laten gebeuren.
(Middenbouw basisschool)

Wij zijn gevlucht – Malala Yousafzai met Liz Welch
Een boek met echte verhalen van en over vluchtelingen. Vrouwen uit conflictgebieden, die te maken hebben gehad met IS en met veel geweld. Een boek met heftige verhalen, maar door voor te lezen ook geschikt voor wat jongere kinderen.
(12+)

Nóg meer boekentips

Wil je nog meer leestips? Kijk dan eens bij Nienke. Ook op haar blog BookSomeTea vind je iedere maandag boekentips.

5 gedachten over “ZomerLezen 1 ~ Spannende boeken

  1. Oeh, dat boek Jacht lijkt me best spannend! En die Rotterdamse zaken ga ik ook op mijn lijstje zetten.

    En ja, ook jij hebt De Jachtpartij. Echt, als mensen het nu nog niet gaan lezen… (en nee, we hebben geen aandelen, hebben het boek niet cadeau gekregen van een uitgeverij of ook maar iets in die strekking – dus we vinden het echt gewoon allebei heel goed).

    Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.