Boekenpraat: ’t Hooge Nest (Roxane van Iperen)

Het verhaal
De zussen Janny en Lien Brilleslijper zijn in de Tweede Wereldoorlog actief in het verzet. Ze worden zelf gezocht, omdat ze Joden zijn, maar laten zich niet tegenhouden. Ze willen vechten voor vrijheid.

Als het gevaar voor hen in Amsterdam en Den Haag te groot wordt, besluiten de zussen met hun gezinnen onder te duiken. Zo komt de familie Brillenslijper terecht in ’t Hooge Nest, een riante zomervilla in ’t Gooi. Daar vangt de familie onderduikers op en vanuit daar zetten de zussen hun werk voor het verzet voort.

De familie heeft klein Amsterdam naar ’t Hooge Nest gebracht. Het lijkt er relatief veilig. Daar in de bossen, in de tuinen van ’t Hooge Nest, groeien kinderen op, worden verjaardagen gevierd en lijkt het leven bijna normaal.

Dan wordt de familie verraden. De zussen worden via gevangenissen en kamp Westerbork getransporteerd naar Auschwitz. Ze zitten in hetzelfde transport als de familie Frank. De zussen Brilleslijper worden vervolgens (weer samen met de zussen Frank) getransporteerd naar Bergen-Belsen, waar ze proberen te overleven tot het einde van de oorlog. “Bergen-Belsen is goed. Hier zijn geen gaskamers. Dit is gewoon een kamp,” denken Janny en Lien bij aankomst in Bergen-Belsen. Al snel merken ze echter dat Bergen-Belsen niet ‘gewoon’ een kamp is, maar dat ook daar de dood heerst. Samen proberen ze ‘aan deze kant’ te blijven.  

Mening
Roxane van Iperen schrijft dat nabestaanden van de zussen Brilleslijper haar hebben gezegd dat ze dit verhaal moest vertellen, omdat het anders is dan veel verhalen die de wereld kent. De Joden lieten zich niet gewillig naar hun dood leiden. Er waren wel degelijk Joodse (en bovendien vrouwelijke) verzetslieden.

In dit boek vertelt Van Iperen het verhaal van de familie Brilleslijper. Het boek is non-fictie, maar wel heel goed te lezen, zonder al te veel inspanning. Ik vond het een heel indrukwekkend boek en was diep onder de indruk van wat de zussen deden en hoe ze elkaar (en vele anderen!) door de oorlog probeerden te slepen.

Van Iperen heeft op allerlei manieren onderzoek gedaan en vertelt zo een waarheidsgetrouw verhaal. Het was een voor mij onbekend verhaal. Waar het verhaal het pad kruist van de zussen Frank, komen wat bekende dingen voor, maar verder leerde ik veel nieuws. Wat mij betreft is dit zeker een verhaal dat verteld moet worden. Opdat wij niet vergeten.

Dit boek ook lezen?
Je kunt ”t Hooge Nest’ bijvoorbeeld kopen bij bol.com.

Boekgegevens
Titel: ’t Hooge Nest
Auteur:
Roxane van Iperen
Uitgeverij:
Lebowski Publishers
Genre:
Non-fictie, Tweede Wereldoorlog
Pagina’s:
382

Deze blog bevat een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor.

2 gedachten over “Boekenpraat: ’t Hooge Nest (Roxane van Iperen)

Reacties zijn gesloten.