Boekenpraat: Het geheim van geluk (Susan Meissner)

Het verhaal

Kendra, student geschiedenis, neemt voor een opdracht een interview af bij Isabel MacFarland. Dat de drieënnegentigjarige Isabel een interview geeft, is uniek. Ze heeft de bombardementen op Londen meegemaakt in de Tweede Wereldoorlog, maar heeft daar nooit over willen praten. Nu, vele decennia later, heeft ze besloten het stilzwijgen te doorbreken en vertelt ze Kendra haar verhaal. Dat verhaal gaat niet over Isabel, want dat is de identiteit die ze zichzelf heeft gegeven, maar niet wie ze vroeger was…

De zusjes Emmy (15) en Julia (7) Downtree wonen in de Tweede Wereldoorlog  met hun moeder in Londen. Omdat Londen een doelwit is voor Duitse bommenwerpers, worden alle kinderen tot vijftien jaar geëvacueerd naar het platteland. Emmy wil helemaal niet weg. Haar dromen liggen in Londen. Haar moeder staat er echter op dat Emmy naar het platteland gaat, al was het alleen al omdat zusje Julia niet alleen gelaten mag worden.

Emmy en Julia komen terecht bij een lieve pleegmoeder in een klein dorpje, maar Londen blijft aan Emmy trekken. Ze weet dat ze in Londen de droom om ontwerpster van bruidsjurken te worden kan laten uitkomen. Emmy besluit daarom terug naar Londen te gaan. Julia eist dat Emmy haar meeneemt.

Als de zusjes terug zijn in Londen, loeien de sirenes en vallen de bommen. De oorlog rukt de zusjes wreed uit elkaar. Emmy kan zichzelf niet vergeven wat er is gebeurd. Zij was het die haar zusje alleen achterliet net voor de bommen vielen. Kan ze zichzelf dat ooit vergeven?

Mijn mening

Heden en verleden
In dit boek worden heden en verleden op een prachtige manier met elkaar verweven. De oude Isabel vertelt het verhaal van twee jonge zusjes. De nadruk ligt op het verleden. Het grootste deel van het boek gaat over de eerste twee oorlogsjaren.

Pijn, rouw, moed
Susan Meissner beschrijft in dit boek over de pijn van het leven in Londen in de oorlog. Als je opgroeit zonder vader, wat betekent dat dan? En hoeveel pijn geeft evacuatie naar het platteland? Evacuatie betekent niet alleen afscheid van je ouder(s), maar in dit verhaal betekent het voor Emmy ook afscheid nemen van een lang gekoesterde droom. Als Emmy vervolgens haar zusje uit het oog verliest, beschrijft Meissner de rouw en de schuldgevoelens.

Niet alleen de periode tijdens de oorlog wordt beschreven, maar ook de periode daarna. In beeldend taalgebruik voel je als lezer de pijn van Emmy, maar ook de moed. Emmy wil door, ondanks al haar schuldgevoel en ondanks al haar trauma’s. Ze strijdt, maar de oorlog lijkt het soms ook na al die jaren nog van haar te winnen.

Juweeltje
Julia Downtree wordt in het boek Juweeltje genoemd door haar moeder en haar zus Emmy. Dat is ook de beste benaming die ik dit boek kan geven. Wat een juweeltje was dit! Eerlijk, liefdevol, ontroerend en echt.

Meer informatie over Het geheim van geluk

Dit boek ook lezen?
Koop ‘Het geheim van geluk’ bij bol.com.

Boekgegevens
Titel: Het geheim
Auteur:
Susan Meissner
Uitgeverij:
KokBoekencentrum
Genre:
Roman (WOII)
Pagina’s:
304

Deze blog bevat een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor.

7 gedachten over “Boekenpraat: Het geheim van geluk (Susan Meissner)

    1. Eh, geen idee. Jaren geleden op bol op de kop getikt. I12cover staat erop aan de voorkant. Heb destijds gewoon gezocht op een hoesje voor Kobo en toen op de goedkoopste geklikt. Oké, wel ’t leukste kleurtje uitgekozen natuurlijk!

      Like

Reacties zijn gesloten.