Even zwijmelen: hoogtepunten van 2019

Het jaar loopt ten einde. Ik ga het liefst in winterslaap tot iedereen weer ‘normaal’ doet, want ik houd niet van al die sentimentele terugblikken en goede voornemens die worden besproken. Maar ja, als ik eerlijk ben, ben ik zelf ook altijd een beetje sentimenteel aan het einde van het jaar. Dus ja hoor, door komt ie: lekker even zwijmelen vandaag. De hoogtepunten van 2019 op een rijtje, in willekeurige volgorde. Bloggen, mijn diagnose en meer. O, en wees gewaarschuwd, linkjes in overvloed vandaag, voor wie nog een beetje meer wil zwijmelen.

Bloggen

Op woensdag 30 januari gooide ik in een soort impulsieve actie mijn blog de lucht in. Ik had er al veel langer over nagedacht, maar nu was het moment ‘ineens’ daar. Mijn huisarts had me over de streep getrokken. Ik vind het een hoogtepunt. Wat vind ik het heerlijk om te schrijven, te lezen en reageren bij anderen, foto’s uit te zoeken en een beetje te ‘knutselen’ aan mijn blog. En vooral: wat heb ik geweldige lezers! Soms ben ik stil van de reacties die ik hier of in persoonlijke berichtjes krijg. Mensen die dingen herkennen, maar ook mensen die zeggen iets te leren of mensen die hebben gelachen. Het is me allemaal even dierbaar.

De diagnose

Op maandag 18 maart 2019 kreeg ik mijn diagnose autisme. Dat klinkt misschien niet als een hoogtepunt, maar dat was het toch wel voor me. Sinds ik mijn diagnose heb, begrijp ik mezelf veel beter. Ik heb mezelf altijd zó veroordeeld en dat veranderde op die dag. Ik was niet gek. Ik was niet dom. Ik had gewoon autisme en ja, dan zijn sommige dingen een beetje ingewikkeld. Heel wat puzzelstukjes zijn dit jaar op hun plaats gevallen. Nog elke dag leer ik meer. Dat zal nog wel even (levenslang?) doorgaan. En ja, ik zie dit dus als hoogtepunt. 18 maart 2019 is de dag waarop ik mezelf ging leren accepteren en begrijpen. Een heel belangrijke dag!

‘Ontslag’

Een ander onlogisch klinkend hoogtepunt heeft te maken met werk. In februari knoopte de bedrijfsarts me voor het eerst heel concreet in de oren: “Jij zet nooit meer een stap in die school. Vertrouw me maar. Maak je daar geen zorgen meer om.” Het voelde zó bevrijdend, die mededeling. Ik kon het echter nog niet delen. Een paar mensen bracht ik op de hoogte, maar zelfs mijn eigen familie wist (deels) niets van deze uitspraak. En toen, eindelijk, was het 27 mei. De telefoon ging. Het was mijn bedrijfsarts. Ze vertelde me dat ze mijn werkgever had gebeld om te zeggen dat ik niet meer terug zou komen. Ik heb letterlijk gejuicht. Er viel een last van mijn schouders. Daarna haalde ik taart. Ik ‘vierde’ het met mijn moeder en mijn zusje. Nee, we vierden niet het feit dat ik zou vertrekken. We vierden wél het feit dat ik nu zéker wist dat ik nooit meer terug zou komen op de plek waar een trauma is ontstaan én dat ik het nu aan iedereen mocht vertellen. Geen geheimen meer.

Boeken

Talloze boeken heb ik dit jaar gelezen. Pareltjes, tegenvallers en dingen daar tussenin. Als ik mijn favorieten moet noemen, kom ik uit bij twee romans. Ik lees vooral thrillers, maar dit jaar (her)ontdekte ik ook weer de charme van romans. Ja, ik moet natuurlijk één favoriet boek kiezen, maar dat kan gewoon niet. Ik vind dat ik er twee mag noemen. Twee totaal verschillende boeken, maar beiden maakten indruk op me en ontroerden me:

En nog veel meer…

Dan zijn er ook nog een heleboel van die dingen die zo ‘normaal’ lijken of hoogtepuntjes in de familie waar ik niet over blog. Er waren zonnige dagen, talloze wandelingen in de polder, kleurplaten, creatieve challenges, momenten met vrienden, rustige dagen thuis en ga zo maar door. Er is genoeg om dankbaar voor te zijn.
Ik geef eerlijk toe dat ik het moeilijk vind, de periode rond de jaarwisseling. Terugblikken en vooruitblikken. Maar wat staat me te wachten? Ik weet het niet. Er komt nog een behandeling, ik heb nog geen enkel uitzicht op werk, ik weet niet hoe snel ‘herstel’ zal gaan en nog veel meer vragen spelen mee. Maar dan denk ik aan wat ik ooit hoorde in een Nieuwjaarspreek: “Kijk niet achterom, kijk niet vooruit, maar kijk naar Boven. God is bij je. En als je valt, zijn Zijn eeuwige armen er om je op te vangen.”

33 gedachten over “Even zwijmelen: hoogtepunten van 2019

 1. Zo zie je maar weer dat bloggen je veel meer brengt dan je denkt en dus nu toch een lijst met hoogtepunten.
  Wat bijzonder dat je hoogtepunten niets met geld of grote dingen te maken hebben. Nou ja wel groot voor jou want een diagnose krijgen is zo bevrijdend vind ik. Veel mensen zeggen dat ze geen etiketje willen voor zichzelf of hun kind maar ik ben er blij mee. Net wat je zegt je bent niet gek of dom of erger, het is gewoon een stoornis. Je kan het beter aan anderen uitleggen en vooral voor jezelf is het verhelderend.
  Wat heerlijk niet meer terug hoeven naar een plek die zo naar voor je was.

  Ik wens je heel hoogtepunten voor het komende jaar.
  Veel rust en vrede in jezelf.
  Heel veel liefs van mij

  Like

  1. Dankjewel en nee, mijn hoogtepunten hebben meestal niets te maken met ‘dingen’. Ik ben van het verzamelen van herinneringen. Dingen zeggen me niet zo heel veel;).

   Like

 2. Mooi om te lezen! En ook zo leuk dat het bloggen je zo goed bevalt. Dat punt herken ik wel heel erg, haha. Ik vind het ook zo leuk dat het echt een soort community is, waarin iedereen elkaar waardeert en accepteert.

  Like

  1. Leuk hè, ik noem het ook vaak ‘het blogwereldje’. Ik vind het zo’n bijzondere, leuke community! Vooral het respect over en weer vind ik heel waardevol.

   Like

 3. Bloggen is inderdaad heel leuk! 😉 En het is een fijne community, waarin ook veel mensen bereid zijn om elkaar te helpen. Overigens snap ik ook heel goed dat de diagnose autisme een opluchting voor je is geweest! Hannah Gatsby heeft daar ook eens iets over gezegd, dat interview staat op wel op YouTube.

  En wat knap dat jij twee favoriete boeken aan kunt wijzen van dit jaar! Dat lukt mij dus nooit. Bijna alle boeken die ik lees vind ik goed!

  Like

   1. Herkenbaar probleem!

    Idee: roep volgend jaar verschillende categorieën in het leven, en kies binnen iedere categorie een boek. Kun je toch meerdere boeken noemen! 😉

    Like

 4. Het was een heftig jaar zo te lezen, maar al met al toch ook een goed jaar lijkt me.

  Een goede jaarwisseling en alle goeds voor 2020!

  Like

 5. Bij alle heftigheid tóch een jaar met heel veel pluspunten! Wat het bloggen al niet kan doen voor een mens, vertel mij wat. Hoewel ik niet echt tegen de decembermaand op heb gezien moet ik toegeven dat ik de “gelukkig nieuwjaar wens” toch ook met gemengde gevoelens in ontvangst neem, Een mens weet inderdaad nooit wat het nieuwe jaar zal brengen maar ik voor het komende jaar toch mijn twijfels over dat geluk.

  Like

  1. Zeker een jaar met veel pluspunten. En ja, soms is het bijna wrang, al die wensen. Ik geef eerlijk toe dat ik tegen sommige mensen zoiets niet eens durf te zeggen, als ik hun situatie ken. Dan wens ik ze dus maar alles wat ze nodig hebben. Jou ook.

   Like

   1. Klopt, ik gad het er met mijn dochter over en die wens me dan maar gewoon veel “happy little moments zoa;s de schilder Bob Ross dat altijd zei.

    Geliked door 1 persoon

 6. Heerlijk overzicht, helemaal jouw stijl die zo lekker leesbaar is. Misschien wat mindere dingen maar je blog is bijna ene jaar oud en kijk wat je bereikt hebt! Superleuk voor je daarbij lees je als een tof mens. Gelukkig nieuwjaar nog even en dan is die ellende ook weer voorbij.

  Like

  1. Dankjewel! En inderdaad, nog heeeeeel even en we kunnen weer normaal doen;). Fijne jaarwisseling!

   Like

 7. Wat een mooie afsluiter van dit jaaroverzicht. 2019 klinkt als een best wel hectisch jaar, maar wel een jaar dat je ook veel mooie dingen, belangrijke mijlpalen en op de juiste plek vallende puzzelstukjes heeft gebracht. Prachtig dat je dit jaar bent begonnen met bloggen en daar zo veel uithaalt. Ik hoop oprecht dat 2020 je heel veel moois zal brengen.
  Ik heb genoten van je blogs en van je mooie en inspirerende reacties op mijn blog dit jaar. Ik sluit me aan bij de reactie hierboven: je bent een mooi mens!

  Like

  1. Dankjewel Romy, voor je lieve reactie. Het was een enerverend jaar, maar blij met ieder hoogtepunt😉.

   Like

Reacties zijn gesloten.