Boekenpraat: Bloemen voor mijn dochter (Sarah Jio)

Het verhaal

Caroline, een jonge vrouw, ontwaakt uit een coma. Ze ligt in een ziekenhuis in Parijs, maar weet niet wie ze is. Algemene dingen kan ze zich wel herinneren. Ze kan zo alle presidenten van Amerika opnoemen, maar over zichzelf en haar verleden weet ze niets.

Caroline wordt door een medewerker van het ziekenhuis naar haar grote appartement gebracht. Vol verbazing kijkt ze in alle kasten. Wie is ze toch? Is dit echt haar huis? Zijn dit haar spullen? Ze vindt in één van de kasten een stapel brieven. De brieven zijn nooit verzonden en niet geadresseerd. Ze zijn geschreven in de Tweede Wereldoorlog en ondertekend met ‘Céline’.

Caroline verdiept zich in het verhaal van Céline, die in de oorlog met haar dochter Cosi in het appartement van Caroline bleek te wonen. Céline was daar niet alleen en ze was daar zéker niet veilig. Langzaam maar zeker ontdekt Caroline wat zich in haar appartement heeft afgespeeld.

Ondertussen komen ook herinneringen terug aan haar eigen leven. Haar verhaal blijkt opvallend veel overeenkomsten te hebben met dat van Céline.

Mijn mening

Twee verhalen
Dit boek vertelt het verhaal van Caroline, dat zich afspeelt in 2009. Een modern verhaal, over een moderne vrouw. Caroline is echter ook een beschadigde vrouw, maar weet dat zelf niet meer door haar geheugenverlies.
Daarnaast vertelt het boek het verhaal van Céline en haar dochter Cosi, dat zich afspeelt in 1943 en 1944, ten tijde van de Duitse bezetting van Parijs. Een verhaal over de wandaden van de nazi’s en over de kracht van de drang om te overleven.

Roman vol liefde
Beide verhalen zijn uitgebreid omschreven en als lezer krijg je de kans om ook zelf mee te denken in de verschillende verhaallijnen. Al lezend vallen de stukjes op hun plaats. Het is de kleine Cosi, de dochter van Céline, die me het meest wist te ontroeren in dit boek. Misschien is zij wel degene met de sterkste overlevingsdrang.

Toevalligheden
Hoewel het het verhaal ten goede komt dat er hier en daar wat toevallige ontmoetingen zijn, werden het er wat mij betreft op een gegeven moment wel érg veel. Dat deed voor mij wat af aan de geloofwaardigheid en de kracht van het verhaal. Beide verhalen hadden volgens mij ook verteld kunnen worden als er minder vergezochte toevalstreffers zouden zijn.

Conclusie
Een mooi, liefdevol, ontroerend boek waarin heden en verleden op een prachtige manier samenkomen. Het is wel echt een verhaal, waarbij je niet het idee hebt dat je iets leest wat in zijn totaliteit echt gebeurd kan zijn. Een prachtig verhaal, dat iets aan kracht verliest door het te hoge ‘verhaal-gehalte’. Wie daar doorheen kan kijken en houdt van verhalen over de Tweede Wereldoorlog, raad ik dit boek zeker aan. Ik heb zelf, ondanks mijn kleine puntje van kritiek, echt van dit boek genoten.

Meer informatie over Bloemen voor mijn dochter

Dit boek ook lezen?
Koop ‘Bloemen voor mijn dochter’ bij bol.com.

Boekgegevens
Titel: Bloemen voor mijn dochter
Auteur:
Sarah Jio
Uitgeverij:
Boekerij
Genre:
Roman
Pagina’s:
350

Deze blog bevat een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor.

5 gedachten over “Boekenpraat: Bloemen voor mijn dochter (Sarah Jio)

    1. Ik lees verder alleen maar lovende recensies, dus misschien ligt het aan mij hoor. Maar voor mij was dit het;).

      Like

Reacties zijn gesloten.