Wachtlijstproblematiek ggz~De oplossing

Afgelopen maandag deelde ik mijn frustraties over de wachtlijstproblematiek. Een week na het ‘slechte nieuws’ zat ik bij de huisarts. Ik zat grappig te doen, want ja, humor en sarcasme zijn mijn overlevingsmechanismen. En dus besloot ik het maar even af te sluiten met een berg humor. Met resultaat!

De advertentie

Ik was boos, teleurgesteld en wanhopig. En ach, humor heb je om te overleven, dus werkte ik uit waar ik in mijn hoofd al dagen mee liep. Ik zette een advertentie op, in een ultieme vorm van sarcasme, en deelde die op Twitter en Instagram.

De oplossing voor wachtlijstproblematiek

Binnen 48 uur ging de telefoon. Het was de instelling waar ik al veertien maanden op de wachtlijst stond. Er was een voicemail ingesproken met de vraag of ik terug wilde bellen om een afspraak te maken, zodat ik van de wachtlijst gehaald kon worden.

WAT?!

Dit gebeurde dus echt. Ik belde terug, vol sarcasme en wantrouwen. “Ik heb vanmiddag nog plek, dus als het je schikt…”

WAT?!

Vier uur later zat ik tegenover mijn behandelaar. Er is één vraag waarop ik tot op de dag van vandaag geen antwoord weet. Hoe komt het dat ik in acht dagen tijd van ‘Kan wel einde van het jaar worden’ naar ‘Er is vandaag nog plek’ ging? Het lijkt erop dat het niet met de advertentie te maken heeft, maar toch wil mijn humor graag geloven dat dit de oplossing is voor de wachtlijstproblematiek.

Eind goed, al goed?

Eind goed, al goed, hoor ik je denken. Nee. Voor mij is het eind goed. Maar het is niet ‘al goed’. Er zijn vele anderen die nog op een idioot lange wachtlijst staan. Daarom blijf ik schrijven en wiste ik het bericht dat ik al had geschreven -en dat pas afgelopen maandag online kwam- niet. Ik blijf strijden voor het oplossen van dit probleem en zal het zo nu en dan onder de aandacht blijven brengen. Niet meer voor mezelf, wel voor anderen.

En voor mezelf? Ik ben dus nu ‘ineens’ onder behandeling voor mijn hypochondrie. Het is doodeng; ik raak er compleet uitgeput van, maar het is zó nodig én er is een sprankje hoop op herstel!

32 gedachten over “Wachtlijstproblematiek ggz~De oplossing

 1. Wat fijn dat je behandeling eindelijk gestart is! Maar inderdaad, wat je zegt: heel veel anderen wachten nog steeds belachelijk lang (en jij hebt dat ook gedaan).

  Geliked door 1 persoon

 2. Wat goed dat voor jou nu plek is en als het echt door de advertentie komt dan vind ik dat fantastisch maar ook een beetje eng, want waarom nu luisteren ( omdat het op social media? ) staat en eerder toen je om hulp vroeg niet. Maar ik ben het met je eens, er staan nog zoveel meer mensen op die wachtlijst.

  Like

  1. Ja, dat vind ik ook zoiets. Ik zou het echt schandalig vinden, als een instantie zich zou laten leiden door de media. Maar goed, ik heb nu hulp. En dat werd tijd!

   Like

 3. Heel toevallig dat je nu opeens gebeld bent. Wel erg fijn dat je nu geholpen wordt! Misschien komt het wel door de advertentie, misschien niet. Gek is het wel, haha!

  Like

  1. Het frustreerde me joh, toen ik geen antwoord kreeg op de vraag waarom ik nu gebeld werd;). Maar goed, het lijkt toeval. Er was een nieuw iemand aangenomen. Die vroeg om een wachtlijst en vond dat ik er achterlijk lang op stond en belde mij dus. Maar helemaal zeker weten of dat de hele waarheid is… nee, dat doe ik niet.

   Like

 4. Ik heb gewacht met reageren tot vandaag.
  De oplossing.
  Wat ben ik blij voor jou.
  En ik hoop zo dat je hier heel veel baat bij mag hebben.
  Mag ik jouw advertentie delen op FB alsjeblieft, ik kan als je wiilt je mailadres weghalen.
  Ik heb hier een hele goede reden voor.

  Like

  1. Ja hoor, dat mag! Hoe meer aandacht hiervoor, hoe beter. Voor mij is de hulp er, dus misschien kun je mijn mailadres inderdaad beter weghalen. Of even vermelden dat ik inmiddels hulp heb;).

   Geliked door 1 persoon

   1. Hee! Wat goed! Ik hou van je humor en je soms wat sarcastisch relativeren daarin! Wat een zegen dat je ‘ineens’ toch terecht kunt. Veel succes met dit startpunt. Volgens mij gaat het helemaal goedkomen met jou en vooral blijven schrijven over het ggz geneuzel!

    Geliked door 1 persoon

  2. Geweldig dat je dit wilt delen hoe meer dit word gedaan hoe beter het is . Als we met z’n allen hier voor blijven strijden dan hoop ik dat er een moment komt dat mensen eindelijk geholpen kunnen worden . Hier heeft iedereen recht op

   Geliked door 2 people

 5. Heel veel succes. Het is vermoedelijk zo, dat diegene die het hardste schreeuwt, het snelste aan de beurt komt, en de nette mensen gewoon naar achteren schuiven. Nu kunnen mensen die de ggd nodig hebben, niet altijd zo goed voor zichzelf opkomen. Natuurlijk is het onredelijk, maar jij hebt je wachtlijsttijd wel gehad, en problemen die gewild of ongewild door de politiek of regering veroorzaakt zijn, kun je als individue niet oplossen. Veel succes, hopelijk is jet de juiste therapie en therapeut. Op naar een hernieuwd leven!

  Like

  1. Ja, dat vermoed ik ook, dat van wie het hardste schreeuwt. En dat voelt niet echt goed. Ja, ik heb regelmatig gebeld en mijn huisarts ook. Maar iedereen zou op tijd geholpen moeten worden.

   Like

   1. Helemaal me eens, maar ik heb langzaam aan geleerd, dat de wereld niet alleen uit nette en eerlijke mensen bestaat. Helaas.

    Geliked door 1 persoon

 6. Ik dacht maandag ook eerst, is je behandeling toch niet doorgegaan? Maar super goed om zichtbaar te maken wat er allemaal gebeurt is voor je eindelijk hulp kreeg, want helaas ben je niet de enige! En voor nu hoop ik vooral dat dat sprankje hoop op herstel steeds een beetje groter mag worden 💛

  Geliked door 1 persoon

 7. Uiteraard super fijn voor je , maar de andere kant het zou niet zo moeten gaan dat mensen zelf van alles moeten gaan ondernemen om maar hulp te krijgen , terwijl ze daar volledig recht op hebben . Diept triest en vooral ook ernstig , want helaas zijn er ook mensen die de hoop echt opgeven en dat raakt me heel diep . Want er kan bij iemand een moment komen dat ze er gewoon niet meer in durven en kunnen geloven dat er ooit nog hulp zal komen, Dus net als jij blijf ik me daar voor inzetten , en als we dat met meerdere blijven doen , blijft het in elk geval onder de aandacht .
  Wens jou heel veel succes met de behandeling

  Like

  1. Ja, het is nu ook heel veel in het nieuws natuurlijk. Er is op dit moment een debat gaande. Ik kijk/luister er niet naar. Ik vind het te heftig, dat soort dingen. Ik draag op deze manier dan maar een klein steentje bij, hoop ik.

   Like

 8. Ik snap er ook niets van. Bij huisarts geweest dat ik psychiater zocht om te helpen bij mijn medicatie. Binnen 2 weken ben ik gebeld en kon volgende dag komen voor gesprek met eerst psycholoog en daarna psychiater.
  Euh?
  en nu dus al een totaal ander mens dan de maand december.
  Paar jaar geleden toen het honderd keer slechter ging hadden ze een wachtlijst van 1 jaar en konden ze mij niet helpen.
  Ik vind het echt heel moeilijk om te accepteren dat ook andere mensen die zo in de shit zitten zo lang moeten wachten in wanhoop.
  Ik weet niet of je ook bij Elizabeth leest maar die werd ook gebeld of ze de volgende dag kon komen.
  Ik wens je heel veel succes en beterschap bij je behandeling.
  liefs van mij

  Like

  1. Raar hè, dat het soms ineens zo snel kan gaan. Ik lees niet bij Elizabeth, maar ga eens zoeken;).

   Like

 9. Wat een goed nieuws zeg. Bizar, dat het nu ineens wel vlot kon. En nu maar hopen dat je met een deskundig iemand te maken hebt, want dat is dan nog weer vers twee….

  N.B. En kun je anders niet gewoon een vrijgevestigde psycholoog kiezen? Die worden toch ook vergoed? En die hebben vaak niet van die vreselijke wachtlijsten.

  Maar goed, dat is in principe natuurlijk nu niet meer nodig.

  Ik hoop dat het heel goed gaat met de behandeling Naomi!

  Like

  1. Mijn andere psycholoog zit bij een vrijgevestigde praktijk. Twee behandelingen zelf betalen wordt wel een beetje héél erg veel. Vaak wordt een deel vergoed. Ik ben blij dat het gestart is en ik denk dat ik een deskundig iemand voor m’n neus heb. Vandaar dat er hoop is;).

   Like

 10. Hartstikke goed nieuws, gefeliciteerd. Gewoon blijven denken dat het door je advertentie komt, dat is gewoon té leuk. Maar soms gebeuren dat soort dingen óók in de zorg ! Vraag niet waarom, profiteer ervan!

  Like

  1. De vraag waarom heb ik inmiddels ook maar losgelaten (meestal dan, soms wringt t nog) en ik ben inderdaad blij dat ik nu hulp heb.

   Like

 11. Helaas voor mij ook redelijk bekend verhaal…fijn dat je nu hulp hebt 🙂

  Like

Reacties zijn gesloten.