Zij die lezen…

Maandag schreef ik al iets over het belang van lezen voor mij. Lezen betekent voor mij rust. Even niet mijn eigen altijd razende gedachten de aandacht geven, maar de woorden van een ander de boel in mijn hoofd laten overnemen. Ik vind lezen -dat is inmiddels geen verrassing meer- echt heerlijk en heb dat altijd al gevonden. Niet iedereen snapt dat, dus ik dacht dat ik weleens een poging kon doen om het uit te leggen.

Zijn lezers eenzaam?

Dit wordt ons niet ontnomen: lezen
en ademloos het blad omslaan,
ver van de dagelijksheid vandaan.
Die lezen mogen eenzaam wezen.

Zij waren het van kind af aan

Ida Gerhardt (deel van ‘Onvervreemdbaar’)

Ida Gerhardt verwoordt in bovenstaand gedicht precies wat ik voel bij lezen. Ik kwam het gedicht pas weer tegen toen ik door wat werk van de middelbare school bladerde. Het was het laatste zetje om deze blog te tikken.

“Dat is niet goed hoor!”

Jaren geleden had ik het met een collega over boeken. Hij las veel non-fictie en vroeg of ik lees en wat ik dan lees. Toen ik hem uitlegde hoeveel ik las, sprong hij bijna van zijn stoel. “Dat is niet goed hoor!” Ik besteedde er weinig aandacht aan. Ik dacht eigenlijk dat het een grapje was. We waren bezig met een leerlingbespreking en na een kwartiertje kwam hij er opeens op terug. “Nee, maar serieus, als je zoveel leest, dat is toch niet goed? Ben je dan op de vlucht voor de werkelijkheid?” Ik vond het wel een interessante theorie, maar nee, ik ben niet op de vlucht voor de werkelijkheid.

Boeken brengen mijn hoofd tot rust

Het klinkt misschien tegenstrijdig om te zeggen dat boeken mijn hoofd tot rust brengen. Bij het lezen van een boek krijg je immers allerlei (nieuwe) informatie binnen en die moet ook weer verwerkt worden. Dat klopt en toch is het voor mij heel rustgevend om te lezen. Het is een vorm van nieuwe dingen leren en ontdekken, even bezig zijn met andere werelden en tóch tot rust komen. Geen herrie, geen gedoe.

Ik denk dat vooral dát verklaart waarom ik altijd al heel graag heb gelezen. Het is voor mij de perfecte manier om overprikkeling te voorkomen. Soms lukt het me niet meer om te lezen, maar dan is het al ‘te laat’. Dan ben ik al overprikkeld. Als ik me er dan toch toe kan zetten te lezen, komt na een poosje vaak de rust in mijn hoofd. Totdat het boek weer dicht is. Dan komen mijn eigen over elkaar buitelende gedachten weer terug.

Is het lezen dan toch een vlucht? Nee, dat is het niet. Het is voor mij een heerlijke manier van ontspanning. Lezen doe ik het liefst in stilte. Geen muziek erbij en al zéker geen gepraat op de achtergrond. Als er iemand praat, kan ik al niet meer lezen. Lezen doe ik dus alleen. Is dat eenzaam? Nee joh. En als het dat wel is, dan is het ook prima. Kijk nog maar eens naar het gedicht van Ida Gerhardt. Die lezen mogen eenzaam wezen.

34 gedachten over “Zij die lezen…

 1. Ik heb lezen nog nooit beschouwd als een vlucht van de werkelijkheid. Het geeft me net vaak nieuwe inzichten.
  En soms is even ontsnappen toch net positief en ontspannend.

  Like

 2. Héél vreemde opmerking van die collega. Lezen is ook voor mij echt dé manier om lekker te ontspannen. En ja, dat ik daarmee in een andere wereld verdwijn, dat is juist heerlijk. Iemand die zich focust op een sport oid doet dat toch ook om zijn hoofd leeg te maken?

  Like

 3. Heel apart, die reactie van je collega. Bestaat er zoiets als te veel lezen? Volgens mij niet…
  Afhankelijk van het boek en soms de taal waarin ik het lees (Nederlands of Engels) kan ik wel of geen geluid om me heen verdragen. Als ik in een pakkend boek zit kun je een kanon naast me afschieten, ik reageer dan altijd secundair (ook heel leuk als ik zit te lezen en mijn lief vraagt iets…meestal pas na een paar minuten de reactie “zei je nou iets?” Wordt-ie niet blij van 😂) dat had ik als kind ook al, trouwens.
  Ik lees ook altijd voor het slapen, ook om mijn hoofd “uit te zetten”. Heerlijk!
  Voorlezen toen ik nog voor de klas stond: favoriete momenten. Ik probeer nog altijd de liefde voor lezen door te geven en geef kinderen standaard boeken cadeau 😊

  Like

  1. Boeken zijn bij mij ook mijn favoriete kraamcadeau om te geven. Je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen;). En inderdaad, voorlezen voor de klas waren zowel voor mij als voor de kinderen de favoriete momenten.

   Like

 4. Ik houd ook enorm van lezen. Het is een eenvoudige manier om in een andere wereld te stappen en het kan je eigen vervelende gedachten even op een zachter pitje zetten. Je concentreert je op de tekst van het boek.

  Geliked door 1 persoon

 5. Ik hou ook enorm van lezen, het is voor mij wel eens vluchtgedrag geweest. Maar dan vind ik dat nog best een gezonde vorm van vluchtgedrag ;). Beter lezen dan andere alternatieven.

  Like

 6. Wauw! Wat een oase van herkenning. Ik kan mij ook helemaal verliezen in een boek! Zelf heb ik vaak periodes dat ik echt vijf boeken per week slijt en dan ineens is het weer even klaar. Ik moet zeggen dat ik de opmerking van je collega wél begrijp. Voor mij werkt het absoluut ook ontspannend en ook ik word er rustig door en ga een staat van over prikkeling uit de weg doordat mijn focus even totaal op het verhaal van anderen gericht is. Dat kan ik overigens ook goed loslaten al is de emotie bij lezen soms heftig. (dat boek onder een bloedrode hemel dat jij aanraadde, man man man!!!) Maar… Soms, als de wereld mij even teveel wordt, of als ik bijvoorbeeld ruzie heb met mijn man of als ik teveel bezigheden heb en daar praktisch toch even los van kan komen, dan lees ik. Dan kies ik er bewust voor even ‘weg te vluchten’. Niet om het vluchten, maar omdat ik weet dat mijn hoofd er rustig van wordt, gedachten zich ordenen op de achtergrond, emoties wat zakken en situaties zichzelf altijd wel ontrollen. Dus: ik schaar mij achter jou, maar mijn innerlijke criticus is op dat soort momenten jouw collega 😉

  Like

  1. Ssst, mijn innerlijke criticus weet dat die collega af en toe misschien een punt heeft, maar ik weiger het zo te zien;).

   Like

 7. Interessant. De hele dag voor de tv hangen is wel normaal? Daar vraag toch niemand naar! Bij lezen bepaal je zelf wat je wilt weten /lezen, en dat lijkt me totaal ok. Te veel cultuur heeft nog nooit iemand slecht gedaan. Ik lees ook veel, maar helaas vaak toch te weinig, of te langzaam. Veel leesplezier.

  Geliked door 1 persoon

 8. Ik heb dit zowel met een boek lezen, netflix als creatief bezig zijn (tekenen, schilderen). ik kan me helemaal verliezen in de tijd, maar vooral het is zo ontspannend, hoofd leegmaken!

  Geliked door 1 persoon

 9. Het is toch heerlijk dat je in boeken rust vind? Ik vraag me af of de collega ook zo gereageerd had als je zou zeggen dat je zoveel tijd op je mobiel zit of netflix kijkt… Lezen is minder populair tegenwoordig, maar absoluut niet slecht… En eerlijk is eerlijk, zélf gebruik ik het ook soms om mijn hoofd zwijgen op te leggen en om even te ontsnappen aan de drukte om mij heen… Heerlijk!

  Geliked door 1 persoon

 10. Lezen is hartstikke goed voor je, hoe meer hoe beter! Dat blijkt ook langzaamaan uit steeds meer onderzoeken. En inderdaad, waarom zou je wel hele avonden mogen netflixen of zes keer per week mogen sporten en niet hele avonden mogen lezen? Lezen is ook een lifestyle!

  Like

 11. Ik heb echt nog nooit ook maar ooit gehoord dat (te) veel lezen niet goed voor een mens zou zijn. Bijzonder.

  Like

 12. Nou ja als je écht veel leest zóu je te weinig beweging kunnen krijgen en/of te weinig buitenlucht maar verder…? Ik zou niet weten wat het voor kwaad kan.

  Like

 13. Lezen eenzaam, nee, absoluut niet.
  Lezen met ♫, en geklets, dan kan ik mij echt niet concentreren.
  En wat zo leuk is, Bram, 6 jaar, wat kan die goed lezen zeg, zo leuk om te zien.
  ღღღღ

  Like

 14. Ik kan me niks voorstellen bij teveel lezen, met wat er tegenwoordig op tv is, is een boek een betere keuze. Op de vlucht voor de realiteit? De helft van onze jeugd is dat met allerlei schermen dat is niet goed, wat een rare reactie.

  Like

 15. Ik denk dat die opmerking vooral veel over die collega zelf zegt…
  Ten eerste kan je nooit te veel lezen, echt nooit. 😉 Ten tweede is een boek lezen als vlucht echt onzin. Dan zou een film kijken ook een vlucht uit de realiteit zijn en een middagje stappen en veel lol met een vriendin hebben ook. Kortom: alles wat leuk is zou dan een vlucht zijn.
  Ik denk dat het eerder erg jammer is dat hij niet kan genieten van een mooi boek/roman en alleen maar boeken voor de info (non-fictie) mag lezen van zichzelf.

  Like

  1. Eens! Hoewel ik ook snap dat het een vlucht kan zijn, maar dat geldt inderdaad voor alles. Kan zelfs gelden voor werk😉

   Like

 16. Ik las ooit een mooie quote over lezen:

  ‘Lezen is pauze nemen van je eigen hoofd en uitrusten in dat van de schrijver.’

  (Helaas weet ik de bron niet.)

  Like

 17. Ik heb lezen altijd al gezien als iets ontspannends, iets dat mij rust brengt… voor mij is dat echt me-time 🙂 .

  Like

Reacties zijn gesloten.