Boekenpraat: De jongen, de mol, de vos en het paard (Charlie Mackesy)

Het verhaal

Een jongen ontmoet een mol. Samen ontmoeten zij een vos en later een paard. Met elkaar kijken de jongen en de dieren naar de wildernis. Ze stellen zichzelf allerlei vragen, geven elkaar antwoorden en ontdekken de waarde van vriendschap, liefde en het leven.

Het verhaal wordt verteld in korte teksten en draait om de tekeningen. Zoals Charlie Mackesy in het voorwoord zegt: ‘De waarheid is dat ik plaatjes nodig heb. Die zijn als eilanden, plekken om heen te gaan in een zee van woorden.

Mijn mening

Vooroordeel
Het klinkt niet al te aardig, maar ik wil maar gewoon eerlijk zijn over het vooroordeel dat ik had over dit boek. Ik had het niet aangevraagd, maar het was wel geleverd op mijn postadres. Daar werd het enthousiast ontvangen, maar ik appte: Hm, nou, oké, ik zal ’t lezen, maar ik heb dit boek expres niet aangevraagd. Ik houd niet van dieren die kunnen praten en ik kijk niet naar plaatjes en ik vind het een irritant lettertype.
Zo, dat is duidelijk hè? Ondertussen was het boek op mijn postadres al een paar keer doorgebladerd door de bewoners, maar ik haalde het met tegenzin op. Het lag nog weken in de kast, want al die vooroordelen zaten het lezen in de weg. Vervolgens verschenen overal positieve recensies en toch liet ik het boek liggen. Tot ik door de stapel bibliotheekboeken heen was en ik toch begon.

En ja, dat had ik véél eerder moeten doen!

Verrast door De jongen, de mol, de vos en het paard
Wat een ontzettende positieve verrassing was dit boek. Waar ik normaal niet naar plaatjes kijk, deed ik dat bij dit boek wel. De illustraties vertellen in dit boek een ijzersterk verhaal. Het draait echt om die illustraties. De weinige woorden erbij vullen aan en zetten je aan tot nadenken.

Eigenlijk zou ik over iedere pagina een aparte blog kunnen schrijven, omdat ieder woord me aanzette tot filosoferen. Ik doe het niet, maar als je wat wijsheden wilt opdoen over vriendschap, liefde en het leven: lees en bekijk dan dit boek.

Een lesje over hulp vragen
Wat me in dit boek het meest trof, was een stukje over het vragen van hulp:

‘Wat is het moedigste dat je ooit hebt gezegd?’ vroeg de jongen. ‘Help,’ antwoordde het paard.
‘Wanneer was jij op je allersterkst?’ vroeg de jongen. ‘Toen ik mijn zwakte durfde te laten zien.’
‘Om hulp vragen betekent niet dat je opgeeft,’ zei het paard. ‘Het betekent dat je weigert op te geven.’

Deze zinnen. Deze wijsheden. Ze gaan over mij. Over hoe ik heel lang niemand vertelde hoe het met me ging en hoe ik ondervond dat het helpt om dat wél te doen en om zo mensen toe te laten die je kunnen (en willen!) helpen.

Conclusie
Ook na het lezen van dit boek blijf ik bij mijn standpunt dat ik het lettertype (dat is het lettertype van de kaft) niet prettig vind. Het belemmerde mij echt bij het lezen. Dat neemt echter niet weg dat de boodschap van het boek prachtig is en dat ik het boek dus met veel interesse heb gelezen.

In de brief van de uitgeverij staat dat dit een boek is om door te geven. Dat klopt en dat is precies wat ik ga doen. Dit is namelijk een prachtig boek vol levenswijsheden. Mijn exemplaar gaat naar iemand van wie ik weet dat ze het mooi vindt en die ik het gun. Iemand die bovendien het lettertype geen enkel probleem vindt.

Mijn tip? Lees dit boek niet in één keer, maar lees bijvoorbeeld elke dag één of twee pagina’s. Dat is het waard, zodat je over alles goed kunt nadenken.

Meer informatie over De jongen, de mol, de vos en het paard

Dit boek ook lezen?
Koop dit boek bij bol.com.

Boekgegevens
Titel: De jongen, de mol, de vos en het paard
Auteur:
Charlie Mackesy
Uitgeverij:
KokBoekencentrum
Pagina’s:
128

Dank aan KokBoekencentrum Uitgevers voor het toesturen van dit recensie-exemplaar.

Deze blog bevat een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor.

11 gedachten over “Boekenpraat: De jongen, de mol, de vos en het paard (Charlie Mackesy)

 1. Op instra komen bijna elke dag er plaatjes bij, in het engels. Die volg ik graag

  Like

 2. Ik was zo benieuwd wat je er van vond en wist al dat het je niets leek.
  Ik heb hem voor mijzelf gekocht en ook voor mijn hartsvriendin die zo ziek is.
  Had er voorin nog iets geschreven.
  Ze vind het boek zo mooi en zo bijzonder.
  Ik hou ook van de lettertype.
  En ik lees het heel langzaam, ben nog steeds bij de mol.
  Ik geniet.
  Echt een boek om aan iemand cadeau te doen
  maar de mijne weggeven?
  Echt niet!!!!!
  liefs van mij.

  Geliked door 1 persoon

 3. O, dat lettertype, dat kan ik me voorstellen! En dat houd me ook tegen om het te tippen aan precies die ene persoon van wie ik meteen dacht ‘o, dit is echt een boek voor haar’…

  Like

  1. De inhoud van dit boek is zó de moeite waard! Ik zou er echt voor pleiten om een tweede versie uit te brengen met een rustiger lettertype.

   Geliked door 1 persoon

  1. Toen was ik nog lang niet om, toen jij het boek recenseerde;). We hebben er wel dezelfde pagina’s uit geciteerd…

   Like

 4. Goed toegelicht! Ikzelf ben net aangetrokken tot zo’n boeken, die kaft spreekt me meteen aan. Over het lettertype weet ik het niet goed, maar mocht ik zo’n boek zien staan, zou ik het zeker vast hebben. Maar ik snap wel dat je er vooroordelen over zou kunnen hebben. Maar hoe zeggen ze dat: don’t judge a book by it’s cover 😀

  Geliked door 1 persoon

 5. Ik herken het enorme vooroordeel + tegenzin dat je kunt voelen ten opzichte van een boek. En dat je dan compleet verrast wordt. Deze ga ik zeker reserveren in de bieb, als het eindelijk weer kan.

  Geliked door 1 persoon

  1. Bij mij kan ’t al. Dan krijg je een mail en kun je een afspraak maken om het boek contactloos op te halen.

   Like

 6. Ooh, dit boek staat al een tijdje op mijn verlanglijstje. Alleen al de tekening op de kaft vind ik super mooi. Wat ik niet wist is dat het lettertype over het hele boek dus hetzelfde is als op de kaft. Ik denk dat ik dat ook een beetje belemmerend zou vinden. Hoe dan ook blijf ik wel benieuwd naar de boodschap die het boek meegeeft. Zeker omdat je hier schrijft dat je over elke pagina wel een aparte blog zou kunnen schrijven. Dat maakt me extra curieus.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.