Boekenpraat: De gastenlijst (Lucy Foley)

Het verhaal

Jules en Will willen van hun bruiloft het feest van het jaar maken. Op een eiland aan de Ierse kust hebben ze hun familie en vrienden uitgenodigd voor een paar feestelijke dagen. Alles is tot in de puntjes geregeld en niets lijkt nog fout te kunnen gaan.

Bruid en bruidegom zijn beroemd en kunnen op deze plaats zonder ellende hun bruiloft vieren. Geen pers en geen fans die ineens tevoorschijn kunnen komen. Alleen hun eigen vrienden en familie met hun aanhang. Maar zijn die eigenlijk wel te vertrouwen? Jules zit iets niet lekker. Ze kreeg namelijk een briefje in de bus. Ze weet niet van wie, maar de boodschap (die ze zich eigenlijk niet aan wil trekken) is duidelijk: Will Slater is niet de man die je denkt dat hij is. Hij is een bedrieger en een leugenaar. Trouw niet met hem.

Eén van de mensen op het eiland overleeft het feest niet. Maar wie? En wie had er een reden om één van de anderen te vermoorden?

Mijn mening

De tijd vertraagt
In ‘De gastenlijst’ komen diverse mensen aan het woord: bruid, bruidegom, het bruidsmeisje, de getuige, de aanhang en de weddingplanner. In korte hoofdstukken vertellen zij hun verhaal. Het verhaal speelt zich af in slechts twee dagen. De dag voor de bruiloft en de dag van de bruiloft. Hoe verder het verhaal zich ontwikkelt, hoe korter de hoofdstukken worden. Daardoor lijkt de tijd te vertragen. Eén minuut kan ineens zes hoofdstukken beslaan. Dat geeft een vertraging in de tijd die het verhaal alleen maar nóg spannender maakt. Wat is er precies gebeurd? En waarom?

Tot bijna het allerlaatst moment is onduidelijk wie het slachtoffer is, hoewel al in het eerste hoofdstuk duidelijk is dát er een slachtoffer is. Iedereen lijkt slachtoffer te kunnen zijn en bij iedereen lijkt het logisch dat er iemand is die wraak wil nemen. De dader blijft nóg langer onbekend en het lijkt alsof iedereen de moord op zijn geweten kan hebben. Maar wie was het?

Aan het einde van het boek komen de verschillende verhaallijnen op een prachtige manier bij elkaar, waardoor alles duidelijk wordt. Het boek vertelt een afgerond verhaal, waardoor alle antwoorden uiteindelijk duidelijk zijn.

Moeizame start
Omdat ik zo enorm genoot van ‘De jachtpartij’ van Lucy Foley, waren mijn verwachtingen voor ‘De gastenlijst’ heel hoog. In het begin viel het wat tegen. Ik kwam moeilijk in het verhaal. Ik voelde al snel dat verschillende verhaallijnen met elkaar te maken moesten hebben, maar het kwam in het begin wat moeizaam samen. Later kwam dat gelukkig helemaal goed en de laatste 250 pagina’s las ik dan ook in één keer en vervolgens was het boek uit.

Wat mij betreft een minpuntje is de grofheid van dit boek. Het hoort bij het verhaal, maar hier en daar vind ik het wat overtrokken beschreven. Erg ruw, waardoor ik soms het gevoel had dat het in het verhaal was gepast om de spanning op te bouwen. Mijns inziens niet nodig, want het verhaal bevat voldoende spanning van zichzelf.

Conclusie
‘De gastenlijst’ van Lucy Foley is een thriller over een enorm bruiloftsfeest op een Iers eiland. Het lijkt een veilige plek, weg van paparazzi en moderne communicatiemiddelen. Maar dan blijkt dat niet alle gasten te vertrouwen zijn. Eén van hen wordt vermoord. Maar wie is het slachtoffer en wie is de dader? Een thriller die verschillende verhaallijnen aan het eind van het boek briljant bij elkaar brengt. Ondanks de wat moeizame start en de ruwheid in het boek, heb ik genoten van het adembenemend spannende verhaal, waarin de tijd even lijkt te vertragen en je als lezer wanhopig zoekt naar antwoorden. Ik raad dit boek dan ook zeker aan!

Meer informatie over De gastenlijst

Dit boek ook lezen?
Koop ‘De gastenlijst’ bij bol.com.

Boekgegevens
Titel: De gastenlijst
Auteur:
Lucy Foley
Vertaald door Ans van der Graaff
Uitgeverij:
Boekerij
Genre:
Thriller
Pagina’s:
350

Deze blog bevat een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor.

6 gedachten over “Boekenpraat: De gastenlijst (Lucy Foley)

  1. Een klassiek moordmysterie in een hedendaags jasje! Overigens had ik geen last van het ruwe taalgebruik, ik ben wel ruwer en ‘heftiger’ taalgebruik gewend 😉

    Geliked door 1 persoon

      1. Zeker! En ik merk dat het bij mij ook uitmaakt wat ik daarvoor heb gelezen. En wat jij ook aangeeft: waarom staat iets erin. Is dat echt nodig voor het verhaal? En daarin kun je soms van mening verschillen met de auteur en andere lezers. Hebben we weer iets om over te praten 😉

        Geliked door 1 persoon

  2. De plot vind ik erg leuk klinken, maar dat er zoveel verschillende perspectieven zijn schrikt me dan weer af. Ik vind het niet fijn om telkens van perspectief te wisselen…

    Like

Reacties zijn gesloten.