Boekenpraat: Niets ontgaat ons (Janke Reitsma)

Het verhaal

Het leven van Koen verandert voorgoed als hij op zijn veertiende een zusje krijgt. Koens leven was altijd al bijzonder. Hij en zijn ouders wonen aan de waddenkunst en ontvangen liefst helemaal geen bezoek. Koen weet wel dat er ‘iets’ is waarom er geen bezoek mag komen en waarom familie dood wordt gewaand, maar wat dat ‘iets’ is, weet hij niet. Het gezin vormt een front en de rest van de wereld is de vijand.

Maar dan wordt Koens zusje Aukje geboren. Zijn moeder trekt zich terug in een eigen wereld. Zijn vader lijkt niet naar Aukje om te kijken. Koen is de enige die voor Aukje kan zorgen. Dat doet hij. Hij doet wat hij denkt dat voor Aukje het beste is en neemt haar mee naar de mooiste plek op aarde: het wad.

Mijn mening

Een verhaal dat onder je huid gaat zitten
Vanaf de allereerste bladzijde kroop dit verhaal onder mijn huid. Ik voelde vanaf het begin dat er iets niet goed zat. Dat wordt naarmate het verhaal vordert steeds meer duidelijk. Dan blijkt ook wat er precies niet goed zit. In ‘Niets ontgaat ons’ is de tiener Koen de hoofdpersoon en het verhaal is geschreven vanuit hem.

Stukje bij beetje onthult de auteur wat er zich afspeelt achter de voordeur van het gezin.
Het verhaal speelt in twee periodes. Een klein deel speelt zich af op één dag. Met die dag begint het verhaal en die dag komt steeds terug. Tussendoor wordt de voorgeschiedenis van die ene dag verteld.
Persoonlijk vond ik dat een (en het enige) minpuntje aan dit boek. Ik had het verhaal liever op chronologische volgorde gelezen. Nu had ik toch elke keer even het idee dat ik uit het verhaal werd getrokken.

Gezin in nood
‘Niets ontgaat ons’ vertelt een verhaal over een gezin in nood. Een psychisch kwetsbare, zieke moeder; een vader die zorg moet dragen voor inkomen én het gezin en een zoon die niet beter weet, maar wel aanvoelt dat het bij hem thuis anders is dan bij anderen.
Het is een schrijnend en heftig verhaal over angst voor hulp. Angst om anderen -letterlijk- achter de voordeur te laten en hulp te laten bieden, omdat die ander dan misschien de kinderen af zou nemen. Op een ijzersterke manier heeft Janke Reitsma die thematiek in dit verhaal verweven.
De nood werd voor mij zelfs zo voelbaar dat ik op het laatst eigenlijk niet verder wilde lezen. Ik was bang voor hoe het boek zou aflopen en hoewel ik dat graag wilde weten, wilde ik het tegelijkertijd ook helemaal niet weten.

Conclusie
In de roman ‘Niets ontgaat ons’ van Janke Reitsma is de veertienjarige Koen de hoofdpersoon. Hij woont afgelegen, in het Waddengebied, en groeit op in een gezin dat zo min mogelijk te maken wil hebben met andere mensen. Als Koen op veertienjarige leeftijd een zusje krijgt, komt de zorg voor haar op zijn schouders terecht. Zijn ouders zorgen namelijk niet voor haar. Hij wil doen wat goed is voor zijn zusje en accepteert daarbij geen hulp van anderen.
Het is een verhaal dat vanaf de allereerste bladzijde onder je huid kruipt, omdat je voelt dat er van alles is. Janke Reitsma heeft de thematiek van een ontwricht gezin op een ijzersterke manier in deze roman verweven. Schrijnend, heftig en soms bijna beangstigend tijdens het lezen.
Dit debuut van Janke Reitsma smaakt voor mij naar veel meer.
⭐️⭐️⭐️⭐️

Meer informatie over Niets ontgaat ons

Dit boek ook lezen?
Koop ‘Niets ontgaat ons’ bij bol.com.

Boekgegevens
Titel: Niets ontgaat ons
Auteur:
Janke Reitsma
Uitgeverij:
Mozaïek
Genre:
Roman
Pagina’s:
271

Deze blog bevat een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor.

7 gedachten over “Boekenpraat: Niets ontgaat ons (Janke Reitsma)

Reacties zijn gesloten.