ZomerLezen 4 ~ Verdwijnboeken

Vandaag zet ik in ZomerLezen ‘verdwijnboeken’ in het zonnetje. Dat zijn boeken die je openslaat en niet meer weg wilt/kunt leggen. Het zijn boeken die je het liefst in één adem uit zou lezen. Perfect voor een regenachtige (of bloedhete) vakantiedag.
Meer weten over het hoe en wat van ZomerLezen? Onderaan deze blog vind je meer uitleg.

Leestips verdwijnboeken 4-12 jaar

Bedreigd – Roland Kalkman
Sinds kort gaat de tienjarige Seth niet meer alleen naar school. Hij wordt elke dag gebracht door een beveiliger. En dat is niet de enige verandering in het leven van Seth. Sinds zijn vader een eigen bedrijf heeft, is er veel veranderd. Geld lijkt opeens nooit meer een probleem te zijn; het gezin is verhuisd naar een enorme villa en zijn vader is veel weg of aan het bellen.
Seth weet niet precies wat zijn vader voor werk doet, maar zijn klasgenoten zeggen dat het illegaal is. Seth heeft veel vragen. Waarom wordt hij (net als zijn ouders) tegenwoordig beveiligd? Zijn vader wordt bedreigd, maar door wie en waarom? Als Seth de antwoorden lijkt te vinden, weet hij dat hij in gevaar is.
(Geschikt voor kinderen van 9-12 jaar.)

Dieven op vakantie – Hans Mijnders
Olivia en Benjamin zijn op vakantie in Friesland. Daar hoort de tweeling dat er veel diefstallen worden gepleegd in de buurt. Benjamin wil op onderzoek uit en denkt dat hij weet waar de dieven hun buit verstoppen. Dat moet haast wel bij dat vreemde gebouwtje tussen de bomen zijn. Hij wil dat Olivia meewerkt aan zijn onderzoek, maar Olivia is dat helemaal niet van plan. Hoe kan Benjamin dan antwoorden vinden?
(Geschikt voor kinderen van 9-12 jaar.)

Leestips verdwijnboeken 12-15 jaar

Toen de wereld nog van ons was – Liz Kessler
In de roman ‘Toen de wereld nog van ons was’ vertelt Liz Kessler het verhaal van drie jonge Oostenrijkers voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tijdens de oorlog wordt hun sterke vriendschap noodgedwongen verbroken. Liz Kessler beschrijft vervolgens op een indrukwekkende manier hoe de oorlog, angst en (wan)hoop jonge slachtoffers én daders vormde tijdens het naziregime.
Eén van de meest indrukwekkende boeken die ik ooit las over de Tweede Wereldoorlog.

Het geheim van de tempelridder – Henk Koesveld
Ardennen, 1310. Etienne, de zoon van een kasteelheer, is dikke vrienden met Robbert, de zoon van de woudmeester. Een onbekende ridder bezoekt het slot waar Etienne woont en hij leidt Etienne en Robbert op tot schildknaap. Maar de jongens ontdekken een geheim over deze onbekende ridder en de ontdekking van dat geheim brengt hen in gevaar.
Voor de liefhebbers van historische romans.

Leestips verdwijnboeken 15-18 jaar

De verborgen geschiedenis van ons – Jessi Kirby
In ‘De verborgen geschiedenis van ons’ heeft de achttienjarige Liv de hoofdrol. Zij heeft na een verkeersongeluk last van geheugenverlies en moet ontdekken wie zij was en wie zij nu is. Door haar geheugenverlies lijkt haar hele leven op losse schroeven te staan. Vriendschappen zijn veranderd en bovendien lijken de mensen om Liv heen verhalen te vertellen die niet met elkaar overeenkomen.
Een ontroerende roman over de zoektocht naar jezelf en de impact van geheugenverlies.

11 november – Paul Dowswell
Drie jongens maken de laatste 24 uur van de Eerste Wereldoorlog mee: een Duitse en Engelse soldaat op het slagveld en een Amerikaanse vliegenier in de lucht. De jongens weten niet dat de oorlog net is beëindigd en blijven doorvechten op leven en dood.
Een rauw verslag van de loopgravenoorlog.

Leestips verdwijnboeken volwassenen

De drie zussen van Auschwitz – Heather Morris
Cibi, Magda en Livi hebben hun vader kort voor zijn sterven een belofte gedaan: ze zullen altijd samen blijven. Als een paar jaar later de Duitsers Slowakije innemen, krijgen de Joodse zussen te maken met tegenslagen. De vijftienjarige Livi moet in 1942 ‘op transport’: bestemming onbekend. De negentienjarige Cibi herinnert zich de belofte die de zussen hebben gedaan en besluit mee te gaan met Livi. De zussen komen terecht in de hel op aarde: Auschwitz.
Middelste zus Magda is niet bij hen en mede daarom wil Cibi er alles aan doen om te overleven. Ze wil Magda weer ontmoeten: ‘We zullen stenen eten, spijkers, wat we maar kunnen krijgen, maar we moeten deze plek overleven.’
Twee jaar later arriveert ook Magda in Auschwitz. Nu zijn de zussen samen, maar ze zijn vastbesloten dat ze niet samen willen sterven, maar samen overleven.
Het leven tijdens de oorlog tekent ook hun leven erna.
Een heel indrukwekkende roman, waarin alles werkelijkheid is.

De engelen van Elisabeth – Els Florijn
In ‘De engelen van Elisabeth’ gaat het over een gesticht rond 1900. Hoewel het verhaal geen biografie is, is het wel gebaseerd op biografieën. In deze roman wordt de jonge moeder Elisabeth opgenomen in een gesticht. Heel langzaam ontvouwt zich daar, tussen alle bizarre taferelen, het verhaal van haar leven en wordt duidelijk wie Elisabeth is en waarom en hoe ze is geworden wie ze is.

Voorleestips verdwijnboeken

Het persalarm – Johan Leeflang
In ‘Het persalarm’ zijn de Campers (drie vrienden) op vakantie op de Veluwe. Op de Veluwe is echter onrust, want daar is een groep dierenactivisten actief. De kinderen gaan op onderzoek uit en willen ontdekken wie deze dierenactivisten zijn. Uiteindelijk komen ze wel heel dichtbij.
Een spannend, avontuurlijk boek.
(Geschikt voor kinderen van 10-12 jaar.)

De geheime schuilplaats – Annette van der Plas
In de Tweede Wereldoorlog stortten er vliegtuigen neer in het dorp van Suus en Niek. Nu komen de families van de piloten naar Nederland. De tweeling wil hen een mooie dag bezorgen, maar iemand zet vervelende berichten op Facebook en probeert de plannen te dwarsbomen. Het lijkt iets te maken te hebben met de schuilplaats in de schuur van opa. Suus en Niek doen onderzoek, maar de verdachte komt hen ook op het spoor…
Spannend jeugdboek.
(Geschikt voor kinderen van 9-12 jaar.)

Nóg meer boekentips

Wil je nog meer leestips? Kijk dan eens bij deze bloggers:
Ann van BoekBabbel
Katrien van Geen leven zonder boeken
Marijke van Ontdektdewereld
Nienke van BookSomeTea
Onze Boeken-cast
Ria Nap van Gewoon, lekker thuis!

Wat is ZomerLezen?

Na de zomervakantie blijken ieder jaar heel veel kinderen een deel van hun leesonderwijs te hebben achtergelaten in de voorgaande groep. Om dat te voorkomen, is het goed om kinderen in de zomervakantie te laten lezen. En voor wie is lezen eigenlijk niet goed? Daarom bedacht Nienke van BookSomeTea ZomerLezen: een rubriek waarin je elke maandag leestips krijgt.

4 gedachten over “ZomerLezen 4 ~ Verdwijnboeken

  1. Daar is De verborgen geschiedenis van ons 🙂
    Veel van de titels op je lijst heb ik al gelezen. Ik bespeur veel historische boeken en daar hou ik persoonlijk erg van. Toen de wereld nog van ons zou ik eerder voor iets oudere lezers aangeraden hebben, gezien het heftige einde. Maar een sterke lezer van twaalf kan er natuurlijk ook veel uithalen.
    Mooie lijst!

    Geliked door 1 persoon

  2. Mooi deze lijst, en ik zie bekende titels voorbij komen, die ik tòch niet gelezen heb…heerlijk!
    Kan ik mijn lijst aanvullen…

    Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.