ZomerLezen 2 ~ Boeken om bij weg te dromen

Met de zomervakantie voor de deur (of misschien is die van jou zelfs al begonnen) is er toch niets heerlijker dan wegdromen met en bij een boek? Daarom vandaag in ZomerLezen boeken waar je heerlijk bij weg kunt dromen.
Meer weten over het hoe en wat van ZomerLezen? Onderaan deze blog vind je meer uitleg.

Leestips ‘boeken om bij weg te dromen’ 4-12 jaar

Silvester en de bizarre verhuizing – Willeke Brouwer
Silvester denkt dat zijn ouders gek zijn geworden. Ze willen namelijk van de stad naar het platteland verhuizen. En Silvester moet natuurlijk mee, ondanks dat hij dat niet wil. Tijdens de kennismaking op zijn nieuwe school komt hij erachter dat hij de kinderen van het platteland niet kan verstaan. En trouwens….is er wel een voetbalclub in dat dorp? Het huis staat hem eigenlijk ook niet aan. Silvester en zijn vrienden vinden dat de verhuizing echt niet door kan gaan en bedenken een plan om Silvester in de stad te houden.
Een graphic novel met veel humor om lekker bij weg te dromen.

De kinderkoning en de mysterieuze snurkziekte – Thijs Noorlandt
Droom lekker even weg in de fictieve wereld van Uvoriaal. In Uvoriaal is koning Josia koning. Het bijzondere is dat hij een kind is. Dat maakt Uvoriaal ook zo’n leuk land: de kinderen regeren daar. Maar nu is er een probleem. Eén voor één vallen de bewoners van Uvoriaal in slaap en ze worden niet uit zichzelf wakker. Koning Josia moet op zoek naar een oplossing voor deze mysterieuze snurkziekte.

Leestips ‘boeken om bij weg te dromen’ 12-15 jaar

See you in Timboektoe – Carry Slee
Het eerste deel in een serie over Kars en Isa. Hun ouders kopen een camping in Frankrijk, maar Kars en Isa vinden het allemaal zulke oude rommel dat ze het Timboektoe noemen. En alsof het allemaal nog niet erg genoeg is, hebben hun ouders haast. Ze willen zo snel mogelijk naar Frankrijk verhuizen. Kars en Isa moeten hun vrienden achterlaten. Tijd voor een serie plannen om in Timboektoe te kunnen overleven. Plannen waar hun ouders misschien niet zo blij mee zijn.

Bibi – Jolanda Dijkmeijer
Het eerste deel in een serie over het christelijke tienermeisje Bibi. De vijftienjarige Bibi zit in de redactie van de schoolkrant en is daar behoorlijk druk mee. Ze kan heel goed schrijven en de anderen weten dat, dus ze spannen haar graag voor hun karretje. Hoewel Bibi graag schrijft, moet ze ook leren om nee te zeggen. Dat nee zou ze ook willen roepen tegen Monique, een meisje waarmee ze haar kamer moet gaan delen. En dat valt voor Bibi niet mee. Dan is er nog het schoolorkest dat de nodige aandacht vraagt én… er is de kwestie Mees. Vindt Bibi hem leuker dan alleen leuk of niet?

Leestips ‘boeken om bij weg te dromen’ 15-18 jaar

Enkeltje Azië – Danique Plaatzer
Sophie is gestopt met haar opleiding. Het perfecte moment om een enkele reis naar Vietnam te boeken. Haar gescheiden ouders heeft ze allebei verteld dat ze een poosje bij de ander woont, dus zij weten niet waar Sophie is. Vietnam is een soort tropisch paradijs. Totdat Sophie op zichzelf is aangewezen in een land waar ze niemand kent.

I see London, I see France – Sarah Mlynowski
Sydney gaat deze zomer vierenhalve week met haar beste vriendin door Europa reizen. De plannen zijn fantastisch. Maar in het vliegtuig, op weg naar Europa, komt Sydney de ex van haar beste vriendin tegen, samen met zijn knappe vriend. Dat maakt de reis nogal gecompliceerd. Net als het feit dat Sydney via appjes haar moeder in de gaten moet houden. Haar gezondheid gaat namelijk achteruit.

Leestips ‘boeken om bij weg te dromen’ volwassenen

Ik red me wel – Leanne Pots
Het eerste deel in een serie over romantiek op het Twentse platteland. De stadse Nora ontmoet boer Abel. De twee zijn heel verschillend, maar hebben één overeenkomst: ze willen geen vaste relatie. Als ze elkaar beter leren kennen, gaan ze echter twijfelen aan die overtuiging. Kunnen ze elkaar vinden of zijn ze toch te verschillend?

Met liefde gemaakt – Tricia Goyer en Sherry Gore
In ‘Met liefde gemaakt’ maak je kennis met Amish vrouw Lovina en haar grote droom: een eigen taartenwinkel. Bij het realiseren van die droom ontmoet Lovina een man die meer voor haar blijkt te betekenen dan alleen een handige klusjesman. Een boek om heerlijk weg te dromen in het leven van de Amish.
Deel 2: Zaadjes van hoop.
Deel 3: Van naald tot draad.

Voorleestips ‘boeken om bij weg te dromen’

Wolven in de kerstnacht – Ineke op den Brouw
Een kerstboek is misschien niet het meest geschikte boek voor nu, maar wat kunnen kinderen altijd heerlijk wegdromen bij dit soort kerstverhalen! Eén om te onthouden voor de winter? Boer Lars gaat ’s morgens op weg naar de stad met zijn paard en zijn slee. Hij moet inkopen doen voor de kerstdagen. Op de heenweg geniet boer Lars van het mooie weer en gaat alles prima. Maar op de terugweg wordt het donker en grauw en begint het hard te waaien en te sneeuwen. Boer Lars moet door het bos…

Wonderlijke wereld – Hanna Holwerda en Leontine Gaasenbeek
Een (prenten)boek voor jonge kinderen waarin je samen met hen kijkt naar de wereld. Overal ziet die wereld er anders uit en overal leven andere dieren. Een boek over de wonderlijke wereld.

Nóg meer boekentips

Wil je nog meer leestips? Kijk dan eens bij deze bloggers:
Ann van BoekBabbel
Nienke van BookSomeTea

Vorig jaar maakten we een aflevering ZomerLezen over ‘verdwijnboeken’. Die doen me ook aan dit thema denken.

Wat is ZomerLezen?

Na de zomervakantie blijken ieder jaar heel veel kinderen een deel van hun leesonderwijs te hebben achtergelaten in de voorgaande groep. Om dat te voorkomen, is het goed om kinderen in de zomervakantie te laten lezen. En voor wie is lezen eigenlijk niet goed? Daarom bedacht Nienke van BookSomeTea ZomerLezen: een rubriek waarin je om de week op maandag in de zomer leestips krijgt.

5 gedachten over “ZomerLezen 2 ~ Boeken om bij weg te dromen

  1. Mooie tips en weet je wat?

    De tips voor 15-18 jaar wil ik lezen, die van volwassenen heb ik gelezen en verdienen hier zeker hun plekje!

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.