Boekenpraat: Zaadjes van hoop (Tricia Goyer & Sherry Gore)

Het verhaal

Hope Miller mist haar tuin. In Ohio, waar ze eerst woonde, was ze altijd in de tuin bezig, maar nu ze in Pinecraft woont, lijkt er niets te groeien in het warme klimaat. Dan krijgt ze een lap grond aangeboden achter de taartenwinkel van haar zus. Daar kan ze weer naar hartenlust tuinieren.
Hope doet dat graag alleen, maar iedereen in de Amish gemeenschap lijkt iets te vinden van de tuin en lijkt er een kijkje te willen nemen, tot frustratie van Hope.

Er is echter één persoon die Hope graag in haar tuin ziet: Emma. Als blijkt dat Jonas, de knappe vader van Emma, een weduwnaar is, ziet ze ook hem graag in haar tuin verschijnen. Maar wat wil Jonas eigenlijk van Hope? Zoekt hij een moeder voor zijn dochter of houdt hij zelf ook van haar? Hope probeert uit te zoeken wat Gods plan is met haar leven, maar loopt keer op keer tegen teleurstellingen op. Of is ze misschien zelf degene die haar geluk in de weg staat?

Mijn mening

Hope en de Amish gemeenschap
‘Toen Hope naar Pinecraft verhuisde, raakte ze niet alleen haar tuin kwijt, maar ook zichzelf, haar gevoel van waarde.’ Hope is opgegroeid in een Amish gezin en weet dat veel van de waarden van de Amish te maken hebben met hun gemeenschap. De dingen gebeuren samen en men is vrijwel altijd met en bij elkaar. Hope is anders en is juist graag alleen in haar tuin aan het werk. Waar ze eerder ‘één van de meisjes Miller’ was, werd ze door haar tuin een individu. Dat gevoel is ze kwijt als ze na een verhuizing ook haar tuin kwijt is.
Waar de meeste boeken over de Amish gaan over het leven in de gemeenschap, kiezen Tricia Goyer en Sherry Gore er in dit boek voor om iets te laten zien van het leven in zo’n gemeenschap als je niet zo houdt van altijd maar gezelschap om je heen. Wel kiezen de auteurs ervoor om Hope uiteindelijk toch een belangrijke plek in de gemeenschap te geven, waardoor het beeld toch weer wat cliché wordt.

Soms wat vergezochte ‘preken’
Het geloof speelt vanzelfsprekend in dit boek een rol, maar soms vond ik het in deze roman wat ‘opgelegd’. Een complete preek is uitgeschreven en bij elke beslissing is er ‘toevallig’ wel iemand die de juiste Bijbelteksten oprakelt. Ik vind het geloofwaardig om geloof in een boek over de Amish een grote rol te geven, maar in dit boek vond ik het helaas een beetje ‘te’ af en toe.
Wel vond ik het verhaal in dit boek -voorspelbaar, maar mooi- mooi genoeg om ook het derde deel in de serie te willen lezen.

Conclusie
In ‘Zaadjes van hoop’ krijgt Hope Miller een stuk grond aangeboden waarop ze haar eigen tuin kan beginnen. Ze geniet van het werken in haar tuin, maar vindt het wel heel lastig dat de mensen van haar Amish gemeenschap zich overal mee lijken te bemoeien.
In deze christelijke roman staat het verhaal van Hope centraal. De afloop is voorspelbaar, maar het verhaal mooi. Pluspunt vond ik dat deze keer een Amish vrouw die niet zoveel op heeft met het alles samen doen centraal staat. Minpunt vond ik dat het geloof in deze roman wat ‘opgelegd’ lijkt en daardoor vond ik die gedeelten niet altijd reëel.
⭐️⭐️⭐️

Meer informatie over Zaadjes van hoop

Boekgegevens
Titel: Zaadjes van hoop – De taartenwinkel van Pinecraft II
Auteur:
Tricia Goyer & Sherry Gore
Vertaling: D. Beentjes
Uitgeverij:
De Parel
Genre:
Christelijke roman (feelgood)
Pagina’s:
338

5 gedachten over “Boekenpraat: Zaadjes van hoop (Tricia Goyer & Sherry Gore)

Reacties zijn gesloten.