Boekenpraat: Je kunt het (Jan Willem van der Straten)

Wat betekent het eigenlijk om mens te zijn? Welke rol spelen mensen op aarde en wat is de verhouding tussen goed voor jezelf zorgen en goed zijn voor anderen? Deze en nog veel meer vragen komen aan de orde in het boek ‘Je kunt het’.

Zinvol leven met Dominee Baardmans
In het boek ‘Je kunt het – zinvol leven met Dominee Baardmans’ gaat Jan Willem van der Straten (ook wel bekend als dominee Baardmans) in op wat volgens hem zinvol leven is en hoe je dat kunt doen. In korte, duidelijke hoofdstukken zet hij tien levenslessen uiteen. Hij vindt de inspiratie voor deze lessen in de Bijbel. Ik beschrijf hier de lessen die me het meest raakten.

Relaties zijn als brandstof
Als het gaat om zinvol leven, kijken we vaak naar onszelf. Het gaat echter niet alleen om jou, maar om jou én de mensen om je heen. God schiep mensen als sociale wezens. Ze hebben elkaar nodig. Natuurlijk is het goed om voor jezelf te zorgen, dat is zelfs noodzakelijk. Zelfliefde ligt aan de basis van je handelen en bepaalt je keuzes.

Als je een compleet beeld van jezelf wilt hebben, moet je ook naar je omgeving kijken. Wie laat je toe in je binnenste cirkel? Relaties zijn als brandstof. Je hebt er niet veel van nodig, maar je heb het wel voortdurend nodig. Jezus had vrijwel altijd Zijn twaalf discipelen om Zich heen. Toch waren er momenten dat Hij ervoor koos om alleen drie van hen mee te nemen. Juist op de moeilijke momenten koos Hij heel bewust wie er in de binnenste cirkel mochten komen.

Geef anderen je tijd en aandacht. Iets mooiers dan dat kun je niet geven. Je doet jezelf echt niets tekort door te geven aan een ander. Kijk niet weg van wat de ander nodig heeft, maar zorg voor die ander net zo goed als voor jezelf.

Leef in het nu
Je leeft nu. Laat de rugzak met pijn van gisteren achter je en zoek hulp als je dat niet alleen lukt. Je voorraad dagen is niet eindeloos. Maak er daarom elke dag het beste van. Realiseer je wel dat leuke dingen niet ‘los verkrijgbaar’ zijn. Er is altijd een schaduwkant, maar probeer ook in moeilijke momenten de lichtpuntjes te zien.

Realiseer je dat het leven in seizoenen gaat. Soms is er vreugde. Soms pijn en verdriet. Het wordt niet altijd zoals vroeger, maar het wordt wel anders. Je zult niet altijd het gevoel houden dat je wordt meegesleurd op de golven.

De belangrijkste les voor mezelf – soms heb je geen keuze
Op sommige omstandigheden heb je geen enkele invloed. “Je hebt een keuze,” is me dan vaak voor de voeten geworpen. Het maakte me boos. In dit boekje vond ik een antwoord dat beter bij me past. Ik leerde in dit boekje dat ik beperkt invloed heb op omstandigheden, maar ik heb wel invloed op mijn eigen geloof en gedachten. Tot zover zijn veel mensen het met me eens, maar toch liep ik daar vaak vast. Wat dan met die dingen die je niet kunt beïnvloeden? Wat dan als je bijvoorbeeld ziek wordt? Jan Willem van der Straten beschrijft dat je het moet hebben van vertrouwen, als je geen invloed meer kunt uitoefenen. Jij bent begrensd. Maar ga in gebed en geef je zorgen in vertrouwen over aan God.

Mijn mening over ‘Je kunt het’
Ik vind ‘Je kunt het’ een fijn, praktisch boek. De lessen zijn eenvoudig uit te voeren. Je kunt er vandaag mee beginnen. De hoofdstukken zijn vrij kort, wat het lezen voor mij makkelijk maakt. Eén hoofdstuk per dag was voor mij voldoende stof tot nadenken. Ik vind het een mooi boek met praktische levenslessen, op zoek naar een zinvol bestaan, voor jezelf, mét de ander.

Aan het eind van ieder hoofdstuk zijn vragen en tips opgenomen. Dat maakt het boek ook geschikt om te gebruiken en bespreken in groepen.

Dit boek ook lezen?
‘Je kunt het’ vind je bijvoorbeeld bij bol.com.

Boekgegevens
Titel: Je kunt het – zinvol leven met Dominee Baardmans
Auteur:
Jan Willem van der Straten
Uitgeverij:
KokBoekencentrum
Genre:
Non-fictie – theologie
Pagina’s:
183

Deze blog bevat een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor.

Ik wil KokBoekencentrum Uitgevers bedanken voor dit recensie-exemplaar.

3 gedachten over “Boekenpraat: Je kunt het (Jan Willem van der Straten)

  1. Lijkt me een fijn boek. Ik ben wel benieuwd hoe dat stuk over relaties is uitgewerkt, met name omdat ik mezelf niet zo’n sociaal dier vind…

    Like

    1. Ik ben ook absoluut niet zo’n sociaal dier, maar hij left dus uit dat je anderen wel nodig hebt, maar dat het voor veel mensen voldoende is als er een paar mensen in je binnenste cirkel zitten. Met al die vage kennissen kun je minder. Ik herken dat wel bij mezelf. Liever een paar mensen close dan een heleboel contacten om te onderhouden.

      Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.