Boekenpraat: Eline (Michelle Visser)

Het verhaal

Eline woont met haar man en twee kinderen in Leiden. Het is 1918 en veel Nederlandse mannen dienen in het leger, maar toch gaat de Eerste Wereldoorlog voor het grootste deel aan het neutrale Nederland voorbij. 

Wieger, de man van Eline, is archeoloog en moet voor zijn werk naar het Drentse platteland. Hoewel Wieger in eerste instantie alleen gaat, besluit Eline al snel om hem te volgen naar Drenthe. Het leven op het platteland is totaal anders dan in Leiden en Eline moet er erg aan wennen. Bovendien wordt Eline, met haar ‘vrijgevochten’ ideeën, niet door iedereen even hartelijk ontvangen.

Als de Spaanse griep uitbreekt, wil Eline iets doen. Haar afkomst is niet meer belangrijk. Er staan mensenlevens op het spel en Eline ondersteunt de dorpsdokter, met gevaar voor eigen leven.

Na de oorlog reizen Eline en Wieger terug naar Leiden, maar Eline kan daar haar draai niet meer vinden. Er mag nooit meer oorlog komen en Eline vraagt zich af of daarin niet een taak is weggelegd voor vrouwen. Bovendien laat de armoede die Eline gezien heeft in de veenkoloniën in Drenthe haar niet los. Hoe kan zij helpen? Moet ze de politiek in? Is het vrouwenkiesrecht voldoende of kan ze op een andere manier haar steentje bijdragen?

Een roman over een veranderend Nederland.

Mijn mening

Dit boek stond al heel lang op mijn ‘verlanglijstje’. Ik had er veel over gelezen in berichten van de uitgeverij en het boek sprak me aan. Dit was mijn kennismaking met Michelle Visser en ik ben heel enthousiast.

Het boek leest vlot, ik vond het taalgebruik heel prettig en het boek is op zo’n manier geschreven dat ik alles ook echt voor me kon zien.

Dit boek gaat over een thema waar niet zo heel veel over is geschreven in (Nederlandse) romans. Michelle Visser beschrijft het leven in Nederland ten tijde van de Eerste Wereldoorlog en schrijft over de Spaanse griep.

Het boek draait vooral om de kracht van vrouwen. Honderd jaar geleden werd van vrouwen niet verwacht dat ze hun mening uitten of dat ze veel wisten. Dit boek beschrijft van een aantal vrouwen hoe ze voor zichzelf opkwamen. Ik vond het vooral heel mooi om te lezen hoe Eline haar kracht juist op het platteland ontdekt. Eerst ziet ze neer op de dorpsbewoners, maar als de Spaanse griep uitbreekt, is de liefde sterker dan haar positie en komt Eline pas echt tot bloei.

Het is eigenlijk bizar om te bedenken dat het nog maar honderd jaar geleden is dat vrouwen niet mochten stemmen en dat een auto nog echt een bezienswaardigheid was. Ik vond het wel heel interessant om daar nu meer over te lezen. Ik vond het fijn om mee te leven met het leven op het Drentse platteland en was geraakt door de passages over het leven van de turfstekers. Deze mensen leefden in hutjes en hadden echt helemaal niets. De verschillen waren zo groot en de mensen waren zich daar ook zo van bewust. Visser heeft dat op een mooie, respectvolle manier weergegeven.

Meer informatie over Eline

Dit boek ook lezen?
Je koopt ‘Eline’ bijvoorbeeld bij bol.com.

Boekgegevens
Titel: Eline
Auteur:
Michelle Visser
Uitgeverij:
Boekerij
Genre:
Historische roman
Pagina’s:
363

Deze blog bevat een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor.

3 gedachten over “Boekenpraat: Eline (Michelle Visser)

  1. Het is niet het stukje geschiedenis wat mij zo triggerd en omdat mijn boekenstapel enorm is en mijn verlanglijst nog langer gaat deze er niet op.

    Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.