Herinneringen bewaren – tips voor je fotoalbum

Dingen weggooien vind ik heel erg makkelijk. Hoe minder ‘rommel’ in huis, hoe meer rust in mijn hoofd. Toch wil ik soms ook dingen bewaren, als herinnering. Ik doe dat dan door middel van foto’s. Een mooi knutselwerkje gekregen aan het einde van een schooljaar? Op de foto. Dan is er geen ‘rommel’ in huis, maar de herinnering bewaar ik wel. Vandaag geef ik je tips voor het maken van een fotoalbum vol herinneringen.

Jaarboeken maken

Een blik in mijn boekenkast leerde me dat ik al vanaf 2009 jaarboeken maak waarin ik mijn foto’s bewaar. Eerst waren dat dunne boekjes, maar langzaam maar zeker werden ze steeds dikker. Ik vind het heerlijk om naar die verzameling herinneringen in de kast te kijken en nóg heerlijker om ze af en toe door te bladeren.

Tips voor het maken van een jaarboek

Toen ik begin november op Instagram deelde dat ik mijn jaarboek ging bijwerken, kreeg ik behoorlijk veel reacties. De meeste reacties vertelden iets over dat mensen het knap van me vonden en dat ze zelf een hopeloze achterstand hadden. Aha, die achterstand ken ik. Ik heb die zelf ook jaren gehad. Sinds 2017 doe ik het anders. Het bevalt me goed en ik deel vandaag mijn tips. Uit de reacties op Instagram leidde ik namelijk af dat daar best wel behoefte aan was.

 1. Vergeet die achterstand. Als je maar blijft denken aan die achterstand, wordt hij echt niet kleiner. Ik besloot in 2017 de achterstand even de achterstand te laten. Ik begon gewoon bij 2017. De achterstand werkte ik later bij, maar ik liet hem in ieder geval niet meer groter worden.
 2. Werk in kleine stapjes. Zelf ga ik het eerste weekend van de maand altijd even achter de laptop zitten. Begin november werkte ik dus mijn album bij met de foto’s van oktober. Begin december ga ik zitten om november te verwerken. Dat zorgt er uiteindelijk voor dat ik op 1 januari 2020 mijn jaarboek van 2019 kan bestellen. Hoe leuk is dat! Elke maand kost het me ongeveer een uurtje tijd. Ja, dat is twaalf uur in totaal voor een album en dat lijkt misschien veel, maar niet als je het in kleine stapjes doet.
 3. Bijhouden. Bijna hetzelfde als tip twee. Zorg dat je je album(s) bijhoudt. Het is veel makkelijker om je te herinneren hoe het zat met wat je twee weken geleden deed dan om nog te bedenken hoe het twee jaar geleden was. Ik merk dat het me minder tijd kost om recente foto’s te verwerken. Dus ja, gewoon weer beginnen bij nú. Die achterstand komt dan echt later wel, weet je nog?
 4. Maak het jezelf niet te moeilijk. Vind je het leuk om ingewikkelde albums te maken? Prima, ga je gang. Maar gaat het je vooral om het vasthouden van herinneringen en wil je het simpel houden? Lekker doen dan. Laat je niet gek maken door alle fantastische voorbeelden op internet.
 5. Snap je software. Zelf werk ik al jaren met Albelli, maar er is zat te vinden. Kijk gewoon wat bij je past. Kom je er niet uit? Op internet zijn er vaak voldoende tips te vinden.

Wat komt er in mijn album?

Mijn albums bevatten allerlei herinneringen. Ik stop gerust foto’s van gelezen boeken in mijn album. Zelf werk ik sinds vorig jaar met een vaste structuur. Iedere maand ziet er (ongeveer) hetzelfde uit.

 1. Foto’s van buiten. Ik ben elke dag buiten en vind het leuk om de foto’s die ik daar maak te bewaren. Ik begin de maand dus altijd met een aantal pagina’s van de foto’s die ik buiten maakte.
 2. Hoogtepuntjes. Als ik een dag weg ben geweest of iets leuks heb gedaan, verwerk ik die dag apart. Ik heb zelf een datumtik, dus ik vermeld overal altijd een datum bij.
 3. Kleine dingen. Ik vind het leuk om ‘kleine gelukjes’ vast te houden. Geloof het of niet, maar ik kan dolgelukkig worden van gekleurde handdoeken die buiten in de zon wapperen. Ik maak daar dus foto’s van. Ik eindig mijn maand altijd met een pagina Verder in de maand. Daar zet ik dit soort kleine fotootjes op en onzinnige selfies, enz.
 4. Aparte albums voor vakantie. Zoals je op de foto bovenaan dit artikel kunt zien, maak ik voor vakanties aparte albums. Dat komt omdat ik op vakantie álles op de foto zet en het grootste deel van die foto’s ook in mijn album wil. Dat past dan niet in een jaarboek erbij (120 pagina’s is het maximum bij Albelli) en dus maak ik daar een apart boek voor.

Het grote genieten kan beginnen!

Voor het derde jaar op rij kan ik straks op 1 januari mijn jaarboek bestellen. Daarna kan het grote (na)genieten beginnen. Heerlijk bladeren door alledaagse en bijzondere herinneringen. En in februari? Ja, dan begin ik weer aan mijn boek van 2020.

26 gedachten over “Herinneringen bewaren – tips voor je fotoalbum

 1. Dit lijkt me echt leuk! Het voelt voor mij alleen een beetje te laat om nog te beginnen om een of andere reden, haha.

  Like

 2. Wat een geweldig tips, vooral “Vergeet die achterstand”. Ik ga ermee beginnen.

  Ik vind je site/blog trouwens heel erg leuk, interessant en in veel dingen die je schrijft herken ik dingen omtrent mijzelf.

  Like

 3. Je tip om gewoon de achterstand de achterstand te laten vind ik goud waard. Inderdaad gewoon beginnen, en niet proberen om alles weg te werken want dat werkt enorm verlammend.

  Geliked door 1 persoon

 4. Leuk idee. Bij mij stopt het bij een vakantiefotoboek. Ik werk met Smartphoto en ben daar zeer tevreden van.

  Like

  1. Die kende ik nog niet. Ik heb ooit weleens Blurb geprobeerd, maar daar kon ik niet mee wat ik vraag wilde.

   Like

 5. Goede tips, ik ben er slecht in! Je mag die mooie foto’s hier ook best delen, ik zou er erg van genieten. Ik kreeg gister nog aan aanbieding om een fotoproduct te laten maken die ik ook heb afgewezen trouwens. Eigenlijk moet k me er wel toe zetten eens een boek te maken.

  Like

  1. Ja, als je zoveel mooie foto’s maakt als jij doet, verdienen die eigenlijk wel een album, vind ik. Ik vind m’n mooiste foto’s hier delen een beetje eng, want die zouden direct mijn woonplaats verraden, voor mensen uit de buurt. En ik ben er nog niet helemaal over uit of ik dat wel wil. Op foto’s die ik hier deel, zie je dus nooit echt herkenbare plekken, maar de weidse polders (die ik hier dus niet deel) vind ik eigenlijk het mooist😊.

   Like

   1. Boh dat is jammer, ik woon op een heel mooi plekje en ja te herkenbaar maar een paadje verderop of een weiland dat wordt echt niet herkend. Daarbij heb ik bepaalde woorden die naar mijn naam of plaatsnaam refereren wel geblokkeerd. ZOu toch graag je foto’s zien, misschien minder herkenbaar fotograferen en toch delen? Ze zijn er echt mooi genoeg voor!

    Like

   2. Ja, ik heb ook wat dingen geblokkeerd die refereren aan mijn naam en woonplaats. Ik maak tegenwoordig expres al wat minder herkenbare foto’s😉. En dank voor je compliment. Een compliment over foto’s van jou voelt extra bijzonder.

    Like

 6. Wij zijn er ooit mee begonnen… maar zitten enkele jaren achter… moeten we dringend eens werk van maken.

  Like

 7. Wauw! Zo ordelijk. Dit is exact de manier waarop ik ook altijd fotoboeken wilde maken (elk jaar eentje / vakanties apart), maar bij mij is het er nooit van gekomen. Ik heb af en toe eens een album gemaakt van een reis, maar daar is het bij gebleven. Op dat vlak moet ik dus wat meer consequent zijn! Je tips komen dus van pas: het begint al bij nummer 1. “Vergeet die achterstand”. Ik moet er eigenlijk gewoon mee beginnen!

  Like

 8. Wat leuk! 😀 Jaarboeken maak ik niet, vakantieboeken meestal wel (en met plezier). Ook daarop zijn je tips van toepassing, trouwens. Zo begin ik er de week dat ik terugkom al aan, want als ik het langer laat liggen dan komt het er gewoon helemaal niet meer van, en dan ben ik alle leuke / interessante details alweer vergeten.
  Enneh, je foto’s van augustus 2018… Is dat die boekenwinkel in Maastricht?

  Like

  1. Klopt inderdaad, de tips gelden ook voor vakantieboeken. Ik werk die soms zelfs al tijdens de vakantie bij, elke dag een uurtje. Afdrukken bij thuiskomst😉. En die boekhandel is in Zwolle.

   Like

Reacties zijn gesloten.