Opruimwoede

Ik zag een filmpje van mensen die aan het opruimen waren. De ene na de andere ruimte werd leger en leger. De mensen waren heerlijk aan het ‘ontspullen’. Volle vuilniszakken verdwenen naar goede doelen en de vuilnisbelt. Opeens kreeg ik er ook zin in. Ik gooi namelijk heel graag dingen weg.

Laat die container maar komen
Mijn huis is een oase van rust. Je vindt bij mij geen prullaria. Er staan wel wat foto’s, maar zo weinig mogelijk. Er staan wat souvenirs, maar die staan allemaal bij elkaar in een kast. Je vindt bij mij vooral dingen die ik gebruik en die nodig zijn. De rest is al eens in een vuilniszak verdwenen.

Ik ben gek op die rust en bewaar dan ook zo goed als niets. Ik vind het heerlijk (en heel makkelijk!) om dingen weg te gooien. Bovendien koop ik de meeste dingen niet die ik toch na een poosje niet meer ga gebruiken.

Wil je mij gelukkig maken? Regel dan een container en laat mij ‘m vullen.
Het enige dat ik niet weg kan gooien, zijn mijn boeken. Ik heb een (te) volle boekenkast en dat gaat zo blijven. Mijn boeken mogen niet weg. Bovendien herlees ik ze soms, dus die staan niet eens alleen maar stof te happen.

Help, ik wil ontspullen!
Dat was nu precies het probleem: Ik zag mensen opruimen en ‘ontspullen’ en ik kreeg er spontaan ook zin in, maar bij mij viel er niets weg te gooien. Als ik dingen ga weggooien, zou ik het later weer moeten kopen omdat ik het nodig heb.

Ik baalde er stiekem een beetje van. Dingen weggooien leek me ook nog eens een fijne manier om wat frustratie te laten verdwijnen. Gewoon, met de spullen de frustratie het huis uit. Lekker toch? Het kon niet. Ik kon niet bedenken wat ik weg kon gooien.

En toen, opeens, een paar dagen nadat ik baalde omdat ik niet kon ontspullen, gebeurde het wonder. Ik opende een kastdeur, haalde de kast leeg en maakte de binnenkant schoon. Wat bleek? Daar lagen allerlei papieren die met mijn werk te maken hadden. Projecten waar we ooit aan waren begonnen en die een hoop papieren hadden opgeleverd, maar verder nooit van de grond waren gekomen. Ik had ieder jaar bij de grote schoonmaak die papieren weer terug in de kast gelegd, voor het geval dat… Nu wist ik zeker dat ik ze nooit meer nodig zou hebben en dus verdween een hele stap papier in de papierbak. Heerlijk!

Er ging een lampje bij me branden. In een andere kast stonden nog boeken die met werk te maken hadden. Ik had ze ooit bewaard omdat ik dacht dat ik ze misschien nog eens door zou bladeren. Wat bleek? Dat had ik nooit meer gedaan. Weg ermee dus. Ja, er gingen zomaar boeken de deur uit. Met die boeken ging een deel van mijn werkverleden de deur uit. En eerlijk? Dat was lekker. Dat was voor mij een manier om het af te sluiten.

Een container kon ik er niet mee vullen, maar een klein beetje ruimte in mijn hoofd kon ik er wel mee creëren. Zelfs in mijn huis bleken overbodige spullen te zijn. Nu zijn ze weg. Dus bij wie mag ik een container komen vullen? Ik weet wel een adresje bij familie, maar daar ben ik voor dit soort dingen niet welkom;).

23 gedachten over “Opruimwoede

 1. Ik ben dus onwijs slecht in opruimen. Ik hecht veel te veel waarde aan spullen, waardoor ik ‘het toch nog maar even bewaar’. Alhoewel een poging tot ontspullen vaak wel leidt tot een volle vuilniszak en iets legere kastjes. Alhoewel die zich vanzelf weer vullen, haha.

  Like

 2. Papier weegt ook nog eens best zwaar, als je er hele stapels van hebt. 🙂 Het geeft inderdaad een goed gevoel om dat gewicht in de papierbak te kieperen.

  Like

 3. Hier wel genoeg op te ruimen. Ben er ooit eens aan begonnen om ruimte per ruimte te ontspullen maar het ligt al héél lang stil nu. Ik vind het soms wel moeilijk om dingen weg te doen en soms ook niet. Hangt waarschijnlijk van het soort ding af :p Wel fijn denk ik om dingen vanuit je verleden weg te gooien.

  Like

  1. Ja, heerlijk opruimen. Als ik iets niet wil bewaren, maar toch belangrijk vind, maak ik er ook weleens een foto van om te bewaren. Het is anders, maar ook een optie;)

   Like

 4. Ik moet mezelf er echt toe zetten, al heb ik tegenwoordig een systeem waardoor het me steeds vaker. Deels ook omdat je hier in de wijk je spullen kunt ruilen voor een reep chocola 😉

  Like

  1. Dat is wel een fijne stok achter de deur. Ik zou bijna spullen gaan kopen om ze in te kunnen ruilen, maar ja, dan kan ik natuurlijk ook gewoon chocola kopen;).

   Like

 5. Hier kan ook nog wel opgeruimd worden, al ben ik er zelf ook wel goed in. Ik weet alleen nooit zo goed waar ik met dingen naartoe moet die ofwel emotionele waarde hebben ( maar ik niet als prullaria in mijn woonkamer wil hebben ) of die nog zo goed zijn, dat je ze niet zomaar weg kunt gooien, maar ook weer niet echt verkoopbaar zijn. Misschien moet ik toch nog maar opzoek naar een dichte kast, voor de emotionele zooi. Boeken doe ik redelijk makkelijk weg. Die sorteer ik op: ‘ga ik die ooit nog herlezen ? ‘ . Indien nee, kunnen ze prima ergens anders naartoe. Waarmee de boekenkast niet leger wordt; het schept alleen de ruimte voor nieuwe boeken, die ik wél denk te gaan herlezen 🙂

  Like

  1. Ja, spullen met emotionele waarde vind ik lastiger inderdaad. Soms doe ik het dan toch weg en dan bewaar ik een foto ervan.

   Like

 6. Er zóu hier wel iets te doen zijn voor je, ik ben nogal “bewaarderig ” het komt wel eens voor dat ik wat papieren of kleding wegdoe maar ik vind het een vervelend karweitje…. en néé… jij mag het niet komen doen. Ik moet mijn dochter al in toom houden die vaak iets op pakt en dan vraagt of ik dat eigenlijk nog wel gebruikJA dus

  Like

 7. Wij hebben tijdens onze verhuis heel drastisch opgeruimd en weggedaan… en dat voelt zo goed! Geen spullen meer houden waar we toch niks mee doen… werkt enorm bevrijdend!

  Geliked door 1 persoon

 8. Zo herkenbaar! Ik ben zelf ook zo’n opruim fanaat dus hier valt er ook niet snel wat weg te gooien. En wanneer ik dan in zo’n echte minimaliseer-bui ben, dan is er simpelweg niets om weg te doen. Mocht ik dan toch op zo’n kast of lade stoten waar nog wat ‘rommel’ in ligt dan zou ik daar ook alleen maar blij van worden. Puur omdat ik dan wat meer kan opruimen en op die manier ook weer voor wat extra ruimte in mijn hoofd zorg 🙂

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.