Boekenpraat: De vier windstreken (Kristin Hannah)

Het verhaal

Texas, 1934-1935. Door de Dust Bowl is het land bij de boerderij waarop Elsa Martinelli woont en werkt gortdroog. Er is honger, armoede en nergens is werk te vinden om wat extra geld te verdienen. Elsa houdt van het land waarop ze woont, waar ze na een liefdeloze jeugd leerde hard te werken en van mensen te houden. Met name haar kinderen leerden haar wat liefde is, maar ze leerden haar ook wat zorgen zijn.

Elsa wil het land waar ze zo van is gaan houden nooit verlaten, maar de liefde voor haar kinderen stelt haar voor een moeilijke keus: blijven op de plek waar ze van houdt of op zoek gaan naar een gezondere leefomgeving. Als de zoon van Elsa ernstig ziek wordt door de stofstormen, weet ze wat haar te doen staat: samen met de kinderen op zoek naar een beter leven in Californië.

Elsa weet dat ze dapper moet zijn, maar soms is dat moeilijk. Californië zou volgens de geruchten alles bieden wat de Martinelli’s nu missen, maar bij aankomst blijkt ook in Californië het leven te bestaan uit strijden en overleven.

Mijn mening

Dochter, moeder, strijder
‘De vier windstreken’ begint iets eerder dan in de crisis van de jaren ’30. Het verhaal begint bij de jeugd van Elsa. Een liefdeloze jeugd, waarin zij leerde dat ze zwak was en er niet mocht zijn. Naarmate het verhaal vordert, ontwikkelt Elsa. Ze wordt moeder en leert te strijden voor haar kinderen, haar rechten en zichzelf.
Met name de armoede dwingt haar soms om bepaalde keuzes te maken voor haar kinderen.

Het verhaal van de armoede maakte grote indruk op me. Over de financiële crisis voorafgaand aan de Tweede Wereldoorlog is vrij veel bekend, maar dit boek benadrukt de periode van grote droogte en stofstormen. Op een indrukwekkende, beeldende manier laat Kristin Hannah in dit verhaal voelen hoe natuurgeweld huizen, dorpen en levens verwoestte. Dit natuurgeweld heeft voor veel verdriet gezorgd bij een grote groep mensen.

Kristin Hannah baseert zich in dit verhaal op feiten, hoewel alle personages fictief zijn en de tijdlijn hier en daar is aangepast. Ze vertelt op welke mensonterende manier de Amerikaanse regering destijds omging met mensen die op zoek gingen naar een beter leven. Dit verhaal legt dat pijnlijk bloot.

Moed en liefde
Hoewel het verhaal over armoede me raakte in dit boek, werd ik het allermeest geraakt door Elsa als personage. Een vrouw die als meisje leerde niets te zijn en die zich steeds meer ontwikkelt tot een vrouw vol moed en liefde. Kristin Hannah raakte me met dit personage heel diep, maar omdat ik niet te veel weg wil geven van het verhaal, zeg ik er verder niets over.

Conclusie
In de roman ‘De vier windstreken’ vertelt Kristin Hannah het verhaal van Elsa Martinelli. Zij groeide op zonder liefde, maar leerde wat liefde is en werd een strijder voor haar rechten en haar gezin. Dit alles speelt zich af tijdens de Dust Bowl, een periode van grote droogte in Amerika, kort voor de Tweede Wereldoorlog.
Kristin Hannah raakte me met het personage Elsa heel diep. ‘De vier windstreken’ is een roman over liefdeloosheid, maar ook over moed, liefde, strijdbaarheid en wilskracht.
Ontroerend en soms ook heftig, gezien alles wat Elsa meemaakt.
Een boek dat me nog lang bij zal blijven.
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Meer informatie over De vier windstreken

Dit boek ook lezen?
Koop ‘De vier windstreken’ bij bol.com.

Boekgegevens
Titel: De vier windstreken
Auteur:
Kristin Hannah
Vertaling: Carolien Metaal
Uitgeverij:
Boekerij
Genre:
Historische roman
Pagina’s:
446

Deze blog bevat een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor.

9 gedachten over “Boekenpraat: De vier windstreken (Kristin Hannah)

  1. ‘Oh Kristin Hannah,’ dacht ik toen ik het boek zag, en wilde meteen afhaken. Wat erg om mezelf op dergelijke kortzichtigheid te betrappen!

    Like

    1. Dat snap ik. Bij mij komt hij denk ik ook heel hoog te staan. Maar voor de mooiste kies ik toch een andere, die nóg meer indruk op me maakte.

      Like

Reacties zijn gesloten.