Boekenpraat: Toen de wereld nog van ons was (Liz Kessler)

Het verhaal

Max, Elsa en Leo vieren in de herfst van 1936 Leo’s negende verjaardag. In het reuzenrad in Wenen voelen ze zich de koningen en de koningin van de wereld. De wereld is van hen.
Die dag maakt Leo’s vader een foto van de drie vrienden. Ze stralen. Ze zijn jong en vol dromen.

Maar dan verandert alles. Het begint met kleine dingen, maar de wereld wordt steeds minder van de drie vrienden. Vooral voor Elsa en Leo blijft er weinig van de wereld over. Zij zijn Joods en moeten vluchten uit Oostenrijk. Ook Max moet Oostenrijk verlaten, maar met een heel andere reden: zijn vader heeft een belangrijke functie bij de SS en daarom verhuist het gezin naar München.

Bij het korte, snelle afscheid beloven de vrienden elkaar dat hun vriendschap voor altijd is. Ze zullen elkaar schrijven. Ze zullen de foto van die ene, heerlijke dag, waarop de wereld van hen was, koesteren.
Maar in 1945 lijkt die ene foto het enige te zijn dat nog rest van hun vriendschap.

Mijn mening

Drie jonge mensen – drie verschillende verhalen
Liz Kessler heeft voor ‘Toen de wereld nog van ons was’ gekozen voor drie hoofdpersonen. Door deze drie hoofdpersonen worden twee totaal verschillende kanten van de Tweede Wereldoorlog belicht: slachtoffers en daders. Het boek begint al in 1936, als er nog niets aan de hand is in Oostenrijk. Door dit vroege begin van het verhaal zijn de ontwikkelingen daarna extra indrukwekkend, als een sterke vriendschap letterlijk uit elkaar wordt gescheurd.

De Joodse Leo en Elsa laten beiden op een andere manier iets zien van Jodenvervolging. Max laat zien hoe indoctrinatie, angst en verlangen naar liefde zorgen voor geloof in het naziregime.
Elk hoofdstuk is toegespitst op één van de drie hoofdpersonages. Dat is duidelijk aangegeven boven elk hoofdstuk en het verhaal vormt een mooi aaneengesloten geheel.

Liz Kessler deed voor dit boek veel onderzoek en bleef zo dicht mogelijk bij historische feiten. Ze baseerde het verhaal op haar eigen familiegeschiedenis.

Eén van de meest indrukwekkende boeken die ik ooit las over WOII
Dit boek is een Young Adult en dat maakt dat het ‘makkelijk’ leest. Het woordgebruik is eenvoudig en de spanning wordt goed opgebouwd. Juist dat maakt dit verhaal zo krachtig. Door de verschillende perspectieven wordt heel goed duidelijk hoe angst jonge mensen vormde en wat oorlog met zowel slachtoffers als daders deed.

Het is een boek waarin angst, verdriet, verbijstering, wanhoop, hoop, moed en overlevingsdrang tot diep in je vezels doordringen. Eén van de meest indrukwekkende boeken die ik ooit las over de Tweede Wereldoorlog.

Tip voor docenten Nederlands: voeg dit boek toe aan de leeslijst!

Conclusie
In de (Young Adult) roman ‘Toen de wereld nog van ons was’ vertelt Liz Kessler het verhaal van drie jonge Oostenrijkers voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tijdens de oorlog wordt hun sterke vriendschap noodgedwongen verbroken. Liz Kessler beschrijft vervolgens op een indrukwekkende manier hoe de oorlog, angst en (wan)hoop jonge slachtoffers én daders vormde tijdens het naziregime.
Het is een zeer indrukwekkend boek voor jongeren, maar ik raad het ook volwassenen aan. Eén van de meest indrukwekkende boeken die ik ooit las over de Tweede Wereldoorlog.
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Meer informatie over Toen de wereld nog van ons was

Dit boek ook lezen?
Koop ‘Toen de wereld nog van ons was’ bij bol.com.

Boekgegevens
Titel: Toen de wereld nog van ons was
Auteur:
Liz Kessler
Vertaling: Daniëlle Tuk
Uitgeverij:
KokBoekencentrum
Genre:
Historische roman (Young Adult)
Pagina’s:
302

Deze blog bevat een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor.

9 gedachten over “Boekenpraat: Toen de wereld nog van ons was (Liz Kessler)

    1. Ik denk dat je daar niet zo bang voor hoeft te zijn. YA is tegenwoordig steeds meer ‘de volwassen problemen, maar dan maken jongeren het mee’. Dus wat dat betreft denk ik dat je het prima kan proberen.

      Geliked door 1 persoon

  1. Het verhaal spreekt me aan, maar de thematiek komt even erg dichtbij. Ik wacht tot het weer iets rustiger is in de wereld en in mijn hoofd.

    Like

    1. Ik las ‘m een paar weken geleden en toen ik gisteren zag dat dit nu online zou komen, dacht ik dat ook wel: met de kennis van nu vind ik het boek nóg indrukwekkender.

      Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.