Boekenpraat: Nachtvogel (Cathy Gohlke)

Het verhaal

Pennsylvania, 1941.
In het kleine dorpje No Creek kent iedereen elkaar en komen zelden mensen van buiten het dorp. Als Lilliana er op een dag uit de trein stapt, is dat dan ook groot nieuws. Ze is bij haar gewelddadige vader én haar gewelddadige echtgenoot vandaan gevlucht na het overlijden van haar moeder. Haar oudtante Hyacinth, die ze al jaren niet gezien heeft, lijkt de enige veilige plek te zijn om naartoe te vluchten.

Zo komt Lilliana aan in No Creek, waar ze wat geheimzinnig doet over haar verleden en herkomst.
Samen met haar tante maakt Lilliana plannen om het huis van haar tante op te knappen en om een bibliotheek te openen. Het moet dan wel een bibliotheek zijn waar alle inwoners van No Creek welkom zijn.

De Ku Klux Klan komt in opstand tegen het plan van Lilliana. Als zij horen dat er ook zwarte mensen welkom zijn in de bibliotheek doen ze er alles aan om Lilliana tegen te werken. Dat levert gevaar op voor Lilliana zelf en voor de mensen van wie zij houdt. Kan Lilliana haat weerstaan of overwint de angst?

Mijn mening

Verhaal over moed en (geloofs)vertrouwen
Het verhaal van Lilliana start hartverscheurend, als zij hoort hoe haar man en haar vader plannen maken om haar krankzinnig te laten verklaren. Op dat moment besluit ze weg te vluchten van de mannen die haar leven tot nu toe bepaald hebben en die haar geweld aan hebben gedaan.
Die stap getuigt van moed en het is die moed die door het hele boek steeds weer terugkomt. Alles wat Lilliana onderneemt, vraagt moed, zeker in 1941. Hoewel het boek zich afspeelt in de Tweede Wereldoorlog speelt die in het verhaal slechts een minieme rol op de achtergrond. Het draait om het verhaal van Lilliana: haar verdriet, haar moed en haar strijd met Gods weg in haar leven.

Onderliggend thema: huiselijk geweld
Een steeds terugkerend thema in ‘Nachtvogel’ is (huiselijk) geweld. Het gaat over geweld door familieleden, maar ook over geweld tussen verschillende bevolkingsgroepen. Cathy Gohlke beschrijft op een heel indrukwekkende manier de onveiligheid die zowel kinderen als volwassenen in hun leven kunnen ervaren.
Het verhaal is in alle opzichten fictie, maar zet wat dat betreft wel aan tot nadenken en boort een thema aan dat ook vandaag nog actueel is. Gohlke laat zien hoe (huiselijk) geweld vaak stil wordt gehouden, uit angst of schaamte, maar laat ook zien wat er kan gebeuren als er gesproken wordt. Dat is indrukwekkend, pijnlijk en hoopvol tegelijkertijd.

Conclusie
De roman ‘Nachtvogel’ van Cathy Gohlke speelt zich af in 1941 in het fictieve dorpje No Creek in Pennsylvania. Lilliana probeert daar veiligheid te vinden bij haar oudtante, nadat ze is gevlucht voor haar gewelddadige echtgenoot én haar gewelddadige vader.
Het is een verhaal over huiselijk geweld en over rassenongelijkheid, waarin ook de Ku Klux Klan een rol speelt. Cathy Gohlke geeft op een haast gezellige manier het dagelijks leven weer, maar laat tegelijkertijd pijnlijk zien hoe (huiselijk) geweld levens ruïneert. ‘Nachtvogel’ is een verhaal over moed, hoop, (geloofs)vertrouwen en pijn. Het is boeiend om te lezen: indrukwekkend, pijnlijk en hoopvol tegelijkertijd.
⭐️⭐️⭐️⭐️

Meer informatie over Nachtvogel

Dit boek ook lezen?
Koop ‘Nachtvogel’ bij bol.com.

Boekgegevens
Titel: Nachtvogel
Auteur:
Cathy Gohlke
Vertaling: Eveline de Boer-van Vliet
Uitgeverij:
Den Hertog
Genre:
Historische roman
Pagina’s:
448

Deze blog bevat een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor.

5 gedachten over “Boekenpraat: Nachtvogel (Cathy Gohlke)

  1. De gezelligheid van dagelijkse besognes vind ik altijd erg leuk. En ik kan me voorstellen dat het in dit geval ook nog extra goed werkt vanwege het contrast met het geweld.

    Geliked door 1 persoon

  2. Dat van die oorlog is wel verklaarbaar, daar had ‘de gewone Amerikaan’ ook weinig mee te maken. Zij waren namelijk niet aangevallen. Daarom was de aanslag op de Twin Towers ook zo’n ding: dat was de eerste keer dat iemand Amerika rechtstreeks aanviel.

    Like

    1. Dat is wel een goed punt ja. Hoewel er natuurlijk genoeg Amerikanen waren die in het leger gingen, was het voor hen die daar verder niet mee te maken hadden een ver van hun bed show.

      Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.