Dank aan mijn bloeddonor

Vandaag is het 14 juni: Wereld Bloeddonordag. Een mooie dag om alle bloeddonors te bedanken. Vandaag vertel ik het verhaal over mijn bloedtransfusie. Het is een verhaal dat me nog regelmatig nare en angstige herinneringen bezorgt, maar ook een verhaal dat gelukkig goed afliep.

Complicaties
Het is inmiddels bekend dat ik een poliep (in mijn darm) heb gehad en dat die succesvol is verwijderd. Ik ging na het verwijderen van die poliep heel erg opgelucht naar huis. De tikkende tijdbom was mijn lijf uit.

Ruim anderhalve dag na het verwijderen van mijn poliep begon ik echter te bloeden. Geen paniek, dat stond in het boekje, dat dat kon en dat dat niet erg was. Het bleek echter te gaan om wel iets meer dan een beetje bloedverlies. Ik zocht dus contact met het ziekenhuis (de SEH, want het was nacht) en later, toen ik na een bezoek aan de SEH weer thuis was, met de huisarts.

De conclusie na de onderzoeken van de artsen was dat ik (te) veel bloed verloor, maar dat ik thuis mocht afwachten. Ik was jong en mijn lichaam kon wel wat hebben. Daarbij kreeg ik steeds de waarschuwing dat ik weer moest bellen als ik meer bloed zou verliezen. De uren verstreken en ik werd zwakker en zwakker. Waar ik ’s morgens nog zelf het ziekenhuis in was gewandeld, was ik ’s middags zó duizelig dat ik niet eens meer zelf naar de wc kon lopen. En ja, dat waren echt maar een paar stappen.

Ziekenhuisopname
Mijn broertje, die bij mij thuis was om ‘op te passen’, besloot dat het klaar was: “Ik bel de huisarts nog een keer. Dit is niet normaal.” De huisarts kwam langs en constateerde al op de drempel dat ik niet meer thuis kon blijven. Kon ik zelf naar het ziekenhuis of moest hij een ambulance bellen? Ik zei dat ik er zelf kon komen. Toen de huisarts weg was, keken mijn broertje en ik elkaar aan. Hoe zou ik daar dan zelf komen? Ik kon niet lopen… Goede vraag. Achteraf is het hilarisch om terug te blikken op die tocht naar het ziekenhuis. Ik moest letterlijk op mijn achterste van mijn appartement naar de lift kruipen en nam diverse keren een pauze, tijdens de paar meter kruipen naar de lift. Mijn broertje moest me vervolgens ondersteunen van de deur naar de auto. Ik liep het ziekenhuis ook niet meer zelf in, maar werd in een rolstoel naar binnen geduwd.

Tijdens mijn opname werd ik eerst volgestopt met infusen met zout en een goedje om het bloeden te stoppen. Het mocht allemaal niet baten. Ik werd alleen maar steeds zwakker.

Bloedtransfusie
En toen was het op. Mijn hb bleef zakken. Mijn hart begon op hol te slaan. Mijn huid was bleker dan de ziekenhuislakens. Mijn bloeddruk was schrikbarend laag. Er was nog één oplossing. Ik moest bloed krijgen.

Zo’n bloedtransfusie zou wonderen moeten doen. Je zou je dan daarna een stuk beter gaan voelen. Helaas gebeurde dat niet, omdat mijn bloeding nog altijd niet was gestopt. Wat ik kreeg, raakte ik dus ook weer kwijt. Maar ik realiseerde me wel dat ik me zónder dat donorbloed waarschijnlijk nóg ellendiger had gevoeld. Nu bleven de waarden, hoewel extreem laag, wel stabiel. De waarden zakten na de bloedtransfusie niet nóg verder.

Ik wil ook doneren
Terwijl ik daar met die zak bloed aan het infuus lag, besloot ik dat ik ook wilde doneren. Ik wilde me direct aanmelden. Het kan niet. Wie eenmaal bloed heeft ontvangen, mag nooit meer doneren. Ik heb nog gebeld om te vragen of ik wel plasma mocht doneren, maar dat mocht ook niet.

Dankjewel!
Ik kan dus zelf niets ‘terug doen’, terwijl ik dat wel graag had gewild. Daarom zeg ik sindsdien op 14 juni dankjewel, vanuit de grond van mijn hart. Dankjewel, jij bloeddonor, jij redt levens.

Meer informatie over bloed doneren en de mogelijkheid om je aan te melden als bloeddonor vind je op de website van Sanquin.

14 gedachten over “Dank aan mijn bloeddonor

 1. Wat een ontzettend mooi artikel. Ik kan helaas (vanwege mijn astma en medicijngebruik) ook geen bloed doneren, maar als het had gekund had ik het zeker gedaan. Want het is een kleine moeite en je kan iemand er echt mee helpen.

  Geliked door 1 persoon

 2. Heel bijzonder om jouw verhaal te lezen, want ik geef al jaren bloed(plasma). Blijft mooi om te lezen wat het voor anderen betekent!

  Like

  1. Dat lijkt me inderdaad best bijzonder, om dan te lezen wat er met jouw bloed(plasma) gedaan kan worden. Je weet het, maar dan wordt het concreter.

   Like

 3. Poeh, dat klinkt als een gevaarlijke situatie voor jou destijds. Wat heerlijk dat er dan mensen zijn die bloed geven inderdaad. Mijn vader heeft dat ook jarenlang gedaan.

  Geliked door 1 persoon

 4. Jeetje, wat een heftig verhaal! Jammer dat je geen bloed en plasma kunt doneren. Ik zou het mooi vinden als ik bloed zou doneren, maar ik ben echt een ramp als het gaat om naalden. Elk jaar moet ik mij laten prikken om te controleren of al mijn vitaminewaarden in orde zijn (paar jaar geleden ernstig tekort gehad door mijn vegetarisme), en elk jaar val ik bijna flauw en moet ik in een apart kamertje omdat ik mijn tranen niet binnen kan houden. Klinkt misschien overdreven, maar ik vind het gewoon echt heel eng.

  Like

  1. Ja, er zijn meer mensen die daar last van hebben en ik snap ook heel goed dat je dan niet gaat doneren. Het moet voor jezelf natuurlijk ook wel haalbaar zijn.

   Like

 5. Heftig verhaal hoor, maar inderdaad zou je dit zonder bloeddonors niet naverteld hebben.
  Ook voor mij is donor zijn geen optie , nu zeker niet meer want ik ben er te oude voor maar een aantal van mijn familieleden hebben jarenlang bloed gedoneerd.

  Geliked door 1 persoon

 6. Damn, het zal je maar overkomen… Erg lijkt me dat. En maak je geen zorgen, er zijn duizend en één manieren om iets terug te geven aan de mensheid 🙂

  Like

 7. Ik heb jarenlang bloed en bloedplaatjes gegeven… sinds het Rode Kruis verhuisd is, is dit niet meer zo gemakkelijk voor mij… en toch zou ik er terug tijd voor moeten maken, je helpt zoveel mensen.

  Like

  1. Ja, maar als ’t voor jezelf veel moeite gaat kosten, wordt het opeens een stuk minder aantrekkelijk.

   Like

Reacties zijn gesloten.