Ochtendstond heeft goud in de mond?

Ze zeggen dat de ochtendstond goud in de mond heeft. Bij mij zijn de ochtenden echter nooit mijn sterkste kant geweest. Voor schooltijd moest je mij niets vragen. Dat kon wel hoor, maar dat was dan op eigen risico. Ik was niet de vriendelijkste voor half negen.

Help, ik moet uit bed!
Jaren geleden kon ik in een kwartier vanuit m’n bed de deur uit. Mijn wekker ging, ik schoot in wat fatsoenlijke kleding, propte een ontbijtje naar binnen en wegwezen. Je kunt zelfs in dat kwartier nog douchen, tanden poetsen en dat soort zaken.

Op een dag kreeg ik medicijnen. Die moest ik innemen op een nuchtere maag, een half uur voor het ontbijt. Wacht even, een half uur voor het ontbijt?! Dat betekende dus dat ik niet meer in een kwartier van m’n bed naar de auto kon.

Dat was het moment dat ik heel langzaam ging zien dat de ochtend ook zo z’n voordelen heeft. In het begin hielpen die medicijnen me zelfs om mijn bed uit te komen, want ik legde ze in de keuken. Ik moest er dus wel uit, als ik nog op tijd op mijn werk wilde komen. Ik ontdekte dat je in dat half uur tussen pilletje en ontbijt een heleboel kunt doen. Ik vouwde wassen op, verstuurde een kaartje, gaf de planten water, enz. Opeens realiseerde ik me dat dat half uurtje ‘extra’ best lekker is zo ’s morgens.

Heeft de ochtendstond dan toch goud in de mond?
Inmiddels liggen de pilletjes naast mijn bed, dus ik kan ook rustig tussen pilletje en ontbijt nog even blijven liggen en toch lijk zelfs ik er inmiddels van overtuigd dat de ochtendstond goud in de mond heeft.

Ik werk nu niet, maar de wekker gaat op ‘werkdagen’ om acht uur. In plaats van dan nog tot tien uur te blijven liggen, ga ik uit bed. Op dit moment krijg ik ’s morgens het meest gedaan. ’s Middags slaap ik namelijk en ’s avonds is de energie vaak ver te zoeken. Toch dat goud van de ochtendstond?

’s Morgens koken
Ik kook tegenwoordig zelfs ’s morgens en dat zorgt regelmatig voor verbaasde blikken. Toch vind ik het ideaal. Als ik wacht tot het tijd is voor het avondeten, heb ik geen energie om te koken. Het risico dat ik dan maar naar brood grijp, is groot.

Ik maak ‘s morgens ontbijt klaar en schil dan ook het fruit voor de tussendoortjes. Dat gaat in bakjes in de koelkast. Ik hoor je denken: Is dat nodig? Je bent toch thuis? Eh, ja, dat is nodig. Als ik het fruit ’s morgens niet schil, eet ik het niet, want dan wil ik ‘even snel’ iets eten en heb ik geen zin in gedoe met schillen en vieze handen.

En dan die warme maaltijd ’s avonds. Die kook ik dus ook terwijl ik net uit bed ben. Die verdwijnt in de koelkast en komt er ’s avonds weer uit. Beetje boter in de pan, eten opwarmen en tadaa! Bijkomend voordeel vind ik dat de aardappels dan een beetje opgebakken worden en dat vind ik veel lekkerder dan ‘gewone’ gekookte aardappels. ’s Avonds genieten, omdat ik ’s morgens m’n best heb gedaan. Zit er dus toch wat in, in dat gezegde over dat goud en de ochtendstond.

18 gedachten over “Ochtendstond heeft goud in de mond?

 1. Ik ben nu toevallig vroeg op omdat ik al een paar uur wakker lag, maar verder ben ik absoluut geen vroege vogel. Heel soms vind ik het wel fijn, maar ik hou gewoon enorm van mijn bed!

  Like

  1. Als je wakker ligt, kan het soms lekker zijn om er dan maar uit te gaan. Hoewel… Even snoozen is ook wel heel erg fijn;).

   Like

 2. Ik begon op zich wel graag op tijd aan mijn werkdag. En vroeger als ik studeerde stond ik ook gewoon vroeg op om er aan te beginnen want ’s avonds wilde ik nog voor de tv kunnen ploffen.
  Dat je ’s ochtends al heel wat voorbereidingen doet voor de dag vind ik super slim. Ik heb vaak ’s avonds ook niet meer de energie om nog te koken. Dat op een ander moment van de dag al doen lukt niet echt, maar ik wil wel eens proberen om in het weekend al wat voor te bereiden.

  Like

 3. Leuk om te lezen dat je hebt ontdekt dat op tijd opstaan toch best wel lekker is.
  Ik kan in principe me ook erg snel klaar maken, maar vind het fijn ’s ochtends de tijd te nemen. Om rustig op gang te komen, zodat ik mijn dag lekker relaxt begin.

  Geliked door 1 persoon

 4. Ik kook ook regelmatig ’s morgens al en vind dat super handig! Het gaat er om dat je dingen doet die je leven makkelijker maken vind ik. Ik heb dat met dat fruit ook wel trouwens. Ik neem vaak fruit mee naar mijn werk maar bijvoorbeeld mijn kiwi’s of nectarines snijd ik ook al want ik eet ze anders ook niet op. Niets raars aan en zelfs als het wel raar zou zijn moet je het toch gewoon doen als het je helpt 🙂

  Like

  1. Naar mijn werk nam ik het fruit ook gesneden mee inderdaad. Want ja, om op mijn werk te gaan zitten knoeien met schillen enzo…niet dus. En inderdaad, het maakt het leven wat makkelijker.

   Like

 5. Ik ben al sinds ik me kan herinneren eerder een ochtendmens dan een avondmens. En dus vind ik vroeg opstaan totaal ook geen probleem. Ik ben dan ook veel productiever dan ’s avonds 🙂

  Like

 6. Voor mij niets bijzonders, altijd ochtendmens geweest, vind het ontbijt ook de lekkerste maaltijd van de dag en functioneer het best in de morgen.

  Like

 7. Zelfkennis is een groot goed! Het klinkt alsof je goed weet hoe het werkt bij jou, en dat je daar op inspeelt. Ik hoef ook niet ergens naartoe, omdat ik vanuit huis werk, maar hanteer niettemin een duidelijk ritme. Daar vaart een mens wel bij.

  Geliked door 1 persoon

 8. Wauw! Zoveel krijg ik niet gedaan hoor, ’s morgens. Maar ik heb gelukkig ’s middags en ’s avonds genoeg energie (en tijd) om te koken enzo dus ik kan de dingen wat meer uitsmeren over de dag. 😊

  Geliked door 1 persoon

 9. Alhoewel ik merk dat ik meer en meer een ochtendhumeur krijg sta ik er wel op om zo vroeg mogelijk te beginnen op het werk (om 7u) wat wil zeggen dat ik om 6u op moet staan. Zoetie staat op om half 6 dan ben ik ook wakker en surf ik wat op de gsm tot ik echt moet opstaan. Vroeg beginnen werken wil zeggen vroeg terug thuis en dan hebben wij nog een hele middag/avond om van te genieten.
  En aangezien we in de week vroeg opstaan, zijn we in het weekend ook vaak heel vroeg wakker. Dat zorgt er dan weer voor dat ik direct kan beginnen met enkele taakjes in huis en rond 9u zijn die gedaan en begint onze dag. Bevalt mij enorm.

  Like

  1. Dat is inderdaad een groot voordeel, dat je ’s middags en ’s avonds meer tijd voor jezelf hebt, als je vroeg begint.

   Like

Reacties zijn gesloten.