Boekenpraat: Hoe overleef ik moeilijke collega's? (J. Börger & M. Bylitza)

Het verhaal

Moeilijke collega’s. Je kent er vast één en ongetwijfeld vindt iemand anders jou er soms (of vaak;)) ook één. In dit boek beschrijven psycholoog/psychotherapeut Jörg Berger en communicatietrainer/coach Monika Bylitza verschillende typen moeilijke collega’s. Ook beschrijven zij hoe je deze mensen het best kunt benaderen.

Zeven typen moeilijke collega’s
Dit boek gaat over zeven typen moeilijke collega’s:
1. Grensoverschrijders. Deze mensen bedoelen de dingen goed, maar kunnen nogal schreeuwerig overkomen en daarbij gemakkelijk over je grenzen gaan.
2. Praatjesmakers. Dit type collega’s kan zichzelf prima presenteren, maar het is vooral een type van mooie woorden en minder van concrete daden.
3. Energieverslinders. Een energieverslinder zoekt vaak steun bij andere collega’s. Hun beroep vraagt emotioneel te veel van hen.
4. Bullebakken. Dit zijn de intimiderende collega’s. Grote woorden, harde taal. De mensen die angst zaaien.
5. Negatievelingen. Negatievelingen leggen de lat nogal hoog. Zij zijn de maat. Daarmee keuren ze anderen vaak af.
6. Vermijders. Deze collega’s voelen zich vaak onzeker en vermijden (in het verborgene) hun taken. Tot ze volledig vastlopen.
7. Wraakzuchtigen. De mensen die een appeltje met je te schillen hebben. De mensen met wie je het niet aan de stok wilt krijgen.

Aan elk type moeilijke collega’s is een hoofdstuk gewijd, volgens een vaste opbouw.
– Uitleg wie deze mensen zijn.
– Verklaring waarom iemand zo’n type wordt.
– Wat werkt wel en niet als je samenwerkt met een bepaald type?
– Concrete tips voor op de werkvloer.

Tot slot linken de schrijvers naar de Bijbel, omdat ook daarin de verschillende typen te vinden zijn én omdat daarin richtlijnen staan over hoe we met de ander om moeten gaan.

Mijn mening

Waarom ik dit boek wilde lezen
Toen ik ergens een bericht over dit boek zag, heb ik het direct gereserveerd bij de bibliotheek. Het wekte mijn interesse, omdat ik rondloop met een trauma, na diverse ruzies met mijn werkgever. Ik hoopte dat dit boek me wat inzicht kon geven. Natuurlijk was ik stiekem ook benieuwd wat voor moeilijke collega ik zelf was.

Het boek voldeed aan mijn verwachtingen. Het is een praktisch boek, met veel concrete voorbeelden vanaf de werkvloer. Die voorbeelden zullen voor velen een ‘feest van herkenning’ zijn. Het boek leest makkelijk en snel en moeilijke begrippen worden vermeden.

Veel informatie
Het boek is wel een boek dat heel veel informatie geeft. Het begon me na een poosje te duizelen. Toch wilde ik doorlezen, maar mijn tip zou zijn om vooral te lezen wat voor jou van toepassing is. Dan is het makkelijker te onthouden. De verschillende types hebben allemaal een eigen hoofdstuk en worden in het begin van het boek geïntroduceerd, dus dan weet je al wel welk(e) hoofdstuk(ken) je moet lezen.

Confrontatie met eigen trauma
Soms was het boek confronterend voor me. Zo wordt bijvoorbeeld geadviseerd om beleefd te blijven, juist als je baas onbeschoft is tegen je. Ik snap dat. Maar ik heb het gedaan en soms zou ik willen dat ik het niet had gedaan. Soms zou ik willen dat ik had gezegd hoe ik gekwetst ben en hoe ik lijd door alles wat er is gezegd.

Respect
Korte samenvatting van hoe om te gaan met moeilijke collega’s is toch wel: Heb geduld en respect. Handel vanuit naastenliefde. En nee, dat is niet simpel, maar dat staat ook nergens in dit boek.

Meer informatie over Hoe overleef ik moeilijke collega’s?

Dit boek ook lezen?
Koop dit boek bij bol.com.

Boekgegevens
Titel: Hoe overleef ik moeilijke collega’s?
Auteur:
Jörg Berger en Monika Bylitza
Uitgeverij:
KokBoekencentrum
Genre:
Non-fictie
Pagina’s:
168

Deze blog bevat een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor.

12 gedachten over “Boekenpraat: Hoe overleef ik moeilijke collega's? (J. Börger & M. Bylitza)

 1. Ik zie dat het type ‘moeilijke collega’ waar ik last van had er niet tussen staat (de dinosauriër: we deden het altijd zo dus waarom zouden we het veranderen). Daar is helaas maar een oplossing voor: geduldig wachten tot ze uitsterven (met pensioen gaan dus) en hopen dat je er ondertussen zelf niet te veel last van hebt.

  Like

  1. Uiteindelijk hebben ze één ding allemaal gemeen: ze zijn lastig;). Veel overlap ook wel tussen de verschillende typen, maar toch heel interessant, vond ik.

   Like

  1. Het komt veel op hetzelfde neer. Ik had de meeste dingen denk ik wel zelf kunnen bedenken, maar dan misschien wel op de verkeerde persoon toegepast.

   Like

 2. Knap dat jij destijds beleefd bent gebleven tegen die baas. Ik begrijp ook dat dat achteraf anders kan voelen. Wanneer je kalm blijft sta je echter boven huftergedrag. Ook al is het slechts een uiterlijke kalmte. Stel dat je had gezegd hoe gekwetst je werkelijk was en het had hem niks kunnen schelen? Dat was ook pijnlijk geweest. Ik denk altijd maar zo: ‘mensen die niet om mij geven, geef ik ook geen kijkje in mijn ziel’. Beleefd blijven kan dus ook een vorm van zelfbescherming zijn.

  Like

Reacties zijn gesloten.