Boekenpraat: Het keukenhuis (Kathleen Grissom)

Het verhaal

1791. Lavinia is zeven jaar en komt aan op een tabaksplantage in Amerika. Samen met haar ouders en broer was ze vanuit Ierland op weg naar Amerika gegaan, maar zij heeft als enige de reis overleefd. De kapitein van het schip neemt haar daarom mee naar zijn tabaksplantage. Hij geeft Lavinia een plekje bij de slaven in het keukenhuis, waar Belle woont.

Belle voedt Lavinia op als haar eigen kind. Toch is Lavinia anders. Haar huid is blank en de huid van al haar vrienden is donker. Als ze samen met haar vrienden op stap wil, mag ze niet in hetzelfde rijtuig zitten of in dezelfde kerkbank. Waarom niet? Ze wil bij haar vrienden horen.

Lavinia beschouwt de slaven als haar familie. Ze heeft niemand meer, maar deze mensen houden van haar. Is dat niet belangrijker dan een bloedband? Toch is ze anders dan haar ‘familie’. Lavinia probeert zowel bij de blanken als bij de slaven te horen, maar dat blijkt naarmate ze ouder wordt een haast onmogelijke en zelfs levensgevaarlijke opgave.

Mijn mening

Het ‘belang’ van huidskleur
De laatste tijd heb ik meer boeken gelezen over slavernij. Ik was ook in dit boek weer diep geraakt door het thema. Een kind kijkt niet naar huidskleur en snapt eigenlijk niet waarom blank en bruin niet samen mogen spelen. Toch is dat de bittere waarheid. In dit boek is de strijd voor Lavinia nog ingewikkelder. Ze is blank, maar hoort toch bij de slaven. Maar ja, bij hen hoort ze ook weer niet helemaal, want ze is dus blank. Het is een zoektocht naar identiteit. Identiteit lijkt misschien los te staan van huidskleur, maar in die tijd leek wie je was onlosmakelijk verbonden met je huidskleur.

Familieliefde
In dit boek leren we Belle kennen. Zij is slaaf in het keukenhuis. Ook maken we kennis met haar ‘familie’, die ook als familie voor Lavinia wordt. Op een prachtige manier beschrijft Kathleen Grissom de liefde van mensen, die veel sterker is dan bloedbanden.

Onbevangen
Deze roman greep me al vanaf het eerste begin. Eerst kon ik niet goed bevatten wat maakte dat het boek me zo greep, maar ik denk dat het een stukje onbevangenheid is. Er zijn zorgen en er is van alles aan de hand, maar de ‘eenvoud’ van het leven van de slaven komt in dit boek heel duidelijk naar voren. Als Belle in het boek aan het woord is, merk je ook aan haar taalgebruik hoe eenvoudig ze is. Juist dat maakt dat ik haar zo snel al een lieve vrouw vond. Het maakt ook dat het boek je echt even het gevoel geeft dat je in het keukenhuis aan tafel zit. Je voelt de liefde, de wanhoop, het onbegrip en de hoop.

Conclusie
Een prachtig boek over slavernij, waarbij vanuit een kind en een jonge vrouw een inkijkje wordt gegeven op de plantage. Voor wie houdt van historische romans een aanrader!

Meer informatie over Het keukenhuis

Dit boek ook lezen?
Koop ‘Het keukenhuis’ bij bol.com.

Boekgegevens
Titel: Het keukenhuis
Auteur:
Kathleen Grissom
Uitgeverij:
Artemis & co
Genre:
(Historische) roman
Pagina’s:
396

Deze blog bevat een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor.

9 gedachten over “Boekenpraat: Het keukenhuis (Kathleen Grissom)

  1. Ohh wat is dát een boek… Toevallig heb ik het momenteel aan mijn schoonzus uitgeleend en die gaat er net zo in op. Mijn neefje van 12 is er zelfs in begonnen! Wat is het goed beschreven, de strijd, de liefde, de opoffering. En… Wist je dat er een deel twee is? Terug naar het zuiden!

    Like

    1. Nee, dat wist ik niet, maar die gaat gelijk op mijn lijstje. Volgens mij kwam de tip voor deze ook van jou;).

      Like

      1. Oh ja, haha nu je het zegt. Deel twee ontrafelt het open einde van deel één! Als je tenminste weet wat ik bedoel. Ik bleef na de eerste ademtocht van het einde over met één groot vraagteken. Ik zocht de schrijfster op en vond deel twee. Helemaal gelukkig 😂

        Like

      2. Ik zag dat ie al op mijn verlanglijstje stond, zonder dat ik wist dat ie bij dit boek hoorde;). Heb ‘m nu op m’n ereader gezet, dus ben benieuwd!

        Like

  2. Gwen Bristow – Als de katoen rijpt. Trilogie. Engels: The Kendricks. Aangrijpend en meeslepend.

    Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.