Boekenpraat: Allemaal willen we de hemel (Els Beerten)

Het verhaal

Ik ben er nog wel, maar elke dag wordt het minder. Minder en minder, tot ik enkel mijn verhaal zal zijn. Dit éne. Hiermee zal ik kunnen leven.

Iedereen wil een held zijn. Jef is een held. Hij is zelfs gehuldigd voor de heldendaad die hij tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft verricht. Hij heeft altijd een held willen zijn, maar nu hij er één is, vindt hij het vreselijk. Hij wil geen held meer zijn.

Zijn vriend Ward wilde ook altijd al een held zijn. Hij weet echter dat mensen hem niet zien als een held. Hij is zijn eigen verhaal geworden. Een verhaal waar hij zelf in is gaan geloven, maar hij weet niet of hij dat lang vol kan houden.

Remi en Renée, het broertje en zusje van Jef, hebben dubbele gevoelens bij het heldendom van hun broer. Het maakt de sfeer in huis er niet altijd beter op. Remi had bovendien zijn persoonlijke held gevonden in Ward, maar die wordt thuis ineens gezien als oorlogsmisdadiger. Niemand vertelt ‘kleine’ Remi echter waarom. Op een dag ontdekt hij het zelf. Zijn held is ineens zijn held niet meer.

Mijn mening

Een boek om stil van te worden
Het is al jaren geleden dat een vriendin me dit boek aanraadde. Op de één of andere manier las ik het nu pas en o, wat snap ik de tip! Ik ben heel stil geworden van dit boek. Het vertelt het verbijsterende, indrukwekkende en onvoorspelbare verhaal van mensen die helden willen zijn. Het boek speelt zich af tijdens en net na de Tweede Wereldoorlog. Iedereen wilde een held zijn. Iedereen wilde iets goeds doen en zo de hemel verdienen. Iedereen wilde zijn steentje bijdragen om de hemel op aarde te creëren. Maar ten koste van wat?

Verrassend einde
Het is al aan het begin van het boek duidelijk dat Jef iets verzwijgt. Dat maakte dat ik heel nieuwsgierig was naar het einde van het boek. Het boek eindigt verrassend. Heftig en tegelijk liefdevol. Daar zou ik veel meer moois over willen zeggen, maar dan zou ik te veel van het verhaal weggeven.

Perspectieven
Het boek vertelt het verhaal vanuit vier perspectieven. Jef, Remi, Renée en Ward komen aan het woord. Op het laatst wisselen de ‘sprekers’ elkaar heel snel af, wat het boek een enorme vaart geeft.
Enige minpuntje hieraan vond ik dat niet boven de hoofdstukken staat aangegeven wie aan het woord is. In het begin vond ik dat lastig, om pas onderaan een pagina te ontdekken wie er eigenlijk ‘spreekt’. Later had ik de personages goed genoeg leren kennen om ook zonder naam al direct te weten wie er aan het woord was.

Conclusie
‘Allemaal willen we de hemel’ van Els Beerten is een verbijsterend, onvoorspelbaar en indrukwekkend jeugdboek over vier jonge mensen tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. Allemaal willen we een held zijn, totdat…
Het is een jeugdboek, maar ik zou iedereen van vijftien jaar en ouder willen adviseren dit boek te lezen. Het is echt de moeite waard.

Meer informatie over Allemaal willen we de hemel

Dit boek ook lezen?
Koop ‘Allemaal willen we de hemel’ bij bol.com.

Boekgegevens
Titel: Allemaal willen we de hemel
Auteur:
Els Beerten
Uitgeverij:
Querido
Genre:
Roman (Young Adult, 15+)
Pagina’s:
498

Deze blog bevat een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor.

10 gedachten over “Boekenpraat: Allemaal willen we de hemel (Els Beerten)

 1. Ja, het klinkt erg interessant. Eens kjjken hoe ik het kan krijgen. Andere vraag: als ik via de link andere boeken bestel, en evt. dit niet, heeft dat dan ook voordelen voor jou?

  Like

  1. Ik leende ‘m bij de (online) bibliotheek. En inderdaad, als je via de link iets anders bestelt, heeft dat ook voordelen voor mij;).

   Like

   1. Ik zal er aan denken. Ik bestel niet heel veel, maar Bol levert ook in het buitenland en dat heb ik nodig.

    Geliked door 1 persoon

   2. Jaa… zojuist het boek in de duitse versie in de universiteitsbibliotheek hier besteld… Niet te geloven. Dus geen bol-aankoop. Bedankt voor de tip.

    Like

Reacties zijn gesloten.