Boekenpraat: Twaalf jaar hoop (Charles Martin)

Het verhaal

Matthew Rising was op de middelbare school en op de universiteit de beste sporter van Amerika. Zijn footballteam won alle wedstrijden, voornamelijk dankzij de rol van Matthew binnen het team. Na het afronden van zijn studie lijkt de wereld aan Matthews voeten te liggen. Iedere club wil hem hebben.

Maar dan, als Matthew het contract van zijn leven kan tekenen, verandert alles. Hij wordt beschuldigd van allerlei gruwelijke misdaden en veroordeeld tot twaalf jaar cel. Hij, de grote belofte van het American Football, wordt nu niet door iedereen aanbeden, maar door iedereen met de nek aangekeken. Matthew houdt vol onschuldig te zijn, maar niemand gelooft hem. Zelfs zijn vrouw Audrey niet.

Twaalf jaar lang houdt Matthew het vol in de gevangenis. Hij heeft maar één doel: Audrey weer voor zich winnen na zijn vrijlating. Na zijn vrijlating blijkt echter dat het hart van Audrey achter stevige tralies zit en Matthew vraagt zich af hoe hij haar hart ooit weer vrij kan maken. Hij besluit in te gaan op haar verzoek om een jonge belofte te trainen. Dat verzoek druist echter in tegen de voorwaarden die zijn gesteld bij Matthews vrijlating. Hij waagt het erop. Desnoods belandt hij weer in de gevangenis, maar hij doet alles voor dat ene doel: Audrey overtuigen van zijn liefde.

Mijn mening

American Football in de hoofdrol
Dit boek draait voor een groot deel om American Football, de sport waarin Matthew Rising uitblinkt. Wedstrijden en trainingen worden tot in detail beschreven en gebruikt om vergelijkingen te maken met dingen in het dagelijks leven.
Voor mij zorgde dat ervoor dat ik in eerste instantie niet door het boek kwam. Tot pagina honderd heb ik overwogen om te stoppen, omdat ik het verhaal echt niet kon volgen. Ik had al op Wikipedia de spelregels en wat plaatjes gezocht over de sport, maar dan nog blijft het moeilijk.
Ik stel me zo voor dat Amerikanen dit probleem veel minder hebben, omdat American Football bij hen ‘groot’ is. Bij dit boek gaat denk ik veel van de kracht van het verhaal verloren door het naar Nederland te halen. Deze sport zegt de meeste Nederlanders weinig en dat maakt dat het verhaal moeilijk te volgen is.

Het ontroerende verhaal over hoop
Op pagina 150 kwam ik in het verhaal, omdat American Football toen een kleinere rol ging spelen en ik de personages steeds beter leerde kennen. Lang blijft onduidelijk waar Matthew precies voor veroordeeld is, maar dan wordt ook daarover steeds meer duidelijk. Uiteindelijk blijft American Football in het hele verhaal een grote rol spelen, maar meer en meer ontvouwt zich daarnaast een verhaal over hoop en liefde, verraad, haat en vergeving. Dat stuk van het verhaal zet Charles Martin zó treffend neer dat ik de laatste hoofdstukken van het boek uiteindelijk huilend heb gelezen. Ik ben dus blij dat ik heb doorgezet, omdat dit stuk van het verhaal me zo heeft geraakt en zeker de moeite waard was.

Conclusie
In de roman ‘Twaalf jaar hoop’ vertelt Charles Martin het verhaal van de veelbelovende Matthew Rising. Hij is de ster van het American Football, maar wordt veroordeeld tot twaalf jaar cel. Hij zit de twaalf jaar uit, met maar één hoop en doel: het hart van zijn vrouw Audrey opnieuw veroveren.
American Football speelt in deze roman een grote rol (zo niet de hoofdrol) en het boek is moeilijk te volgen als je de sport niet kent. Vanaf pagina 150 komt er meer ruimte voor andere dingen dan sport en ontvouwt zich een verhaal over liefde, hoop, verraad, haat en vergeving.
Het begin van het boek vond ik heel moeizaam en ik heb lang overwogen om te stoppen met lezen, maar het einde van het boek was ontroerend prachtig. Ik zou het boek alleen aanraden aan mensen die iets weten (en snappen) van American Football.
⭐️⭐️⭐️

Meer informatie over Twaalf jaar hoop

Dit boek ook lezen?
Koop ‘Twaalf jaar hoop’ bij bol.com.

Boekgegevens
Titel: Twaalf jaar hoop
Auteur:
Charles Martin
Vertaling: Ernst Bergboer
Uitgeverij:
KokBoekencentrum
Genre:
Roman
Pagina’s:
319

Deze blog bevat een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor.

7 gedachten over “Boekenpraat: Twaalf jaar hoop (Charles Martin)

  1. Voelt nu een beetje dubbel: sport boeit me niet, maar wat je zegt over het eind van het boek…
    Tsja en Charles Martin vind ik over het algemeen boeiend.

    Zie ik hem in de bieb staan, dan neem ik hem mee, maar ik ga niet op zoek 😉

    Geliked door 1 persoon

    1. Dit was mijn eerste boek van Charles Martin. Ik hoorde van iemand anders dat je voor zijn boeken vaak wat moeite moet doen. Als ik een eerder boek heel mooi had gevonden, was doorzetten bij deze misschien ook makkelijker geweest.

      Like

Reacties zijn gesloten.