Boekenpraat: Versluierd in rook (Jocelyn Green)

Het verhaal

Op zondag 8 oktober 1871 wordt Meg Townsend (23 jaar) wakker van de luidende kerkklokken. Er is brand. De klokken luiden wel vaker, maar deze keer houdt het luiden aan. Als Meg naar buiten kijkt, weet ze dat het deze keer niet gaat om een brand elders in Chicago, maar dat de brand ook haar huis zal verwoesten.

Samen met haar zus Sylvie probeert Meg nog te redden wat er te redden valt, maar haar schilderijen gaan verloren, net als het grootste deel van de inhoud van de boekwinkel die Meg en Sylvie runnen.

De Grote Brand verwoest een groot deel van de stad.
Maar de brand verwoest ook -voor de tweede keer- het gezin van Meg en Sylvie. Hun vader is een oorlogsveteraan. Tijdens de brand komen zijn trauma’s weer tot leven en vader Stephen slaat op de vlucht. Zonder hem moeten de zussen vervolgens proberen zichzelf in veiligheid te brengen.
Als ze hun vader weer vinden, blijkt er veel meer aan de hand te zijn dan ze ooit hadden kunnen vermoeden.

Terwijl de rook in de stad langzaam optrekt, probeert Meg haar leven weer op te bouwen. Maar hoe kan ze ooit, na de allesverwoestende brand, nog genieten van het leven en haar geld verdienen én voor haar getraumatiseerde vader zorgen?

Mijn mening

Als je toekomst in één dag van je wordt afgepakt
In de nacht van de brand wordt de toekomst van Meg haar in één keer afgepakt. Door haar verwondingen zal ze niet meer kunnen schilderen en daardoor raakt ze haar inkomen kwijt. Daarnaast is ze ook haar huis en de boekwinkel van de familie kwijt.
In die letterlijke en figuurlijke puinhopen probeert Meg in ‘Versluierd in rook’ een toekomst op te bouwen. “De brand had alles veranderd, op manieren die ze zich op dit moment nog niet kon voorstellen. Toch waren deze twee dingen hetzelfde gebleven: Meg had een zusje naast zich en een vader die ze niet kon bereiken.”

Meg draagt niet alleen verantwoordelijkheid voor zichzelf, maar ook voor haar vader. Na de oorlog om de afschaffing van de slavernij is hij getraumatiseerd teruggekomen. Meg dacht altijd dat ze hem wel kon ‘redden’, maar na de brand realiseert ze zich dat er meer aan de hand is dan zij altijd wist of toe wilde geven.

Leven met PTSS
Stephen, de vader van Meg, heeft een aandoening die in het boek ‘soldatenhart’ wordt genoemd. Tegenwoordig zouden we het Posttraumatische Stressstoornis (PTSS) noemen.
Op een haast beklemmende manier laat Jocelyn Green in ‘Versluierd in rook’ zien wat de impact van PTSS is op het leven van Stephen én van zijn dochters. Stephen ziet overal gevaar en wil zijn dochters beschermen tegen de Rebellen, maar daarmee brengt hij zichzelf en zijn dochters juist steeds in gevaar.

Het draait in ‘Versluierd om rook’ vooral om het verhaal van Meg en hoe zij haar toekomst probeert op te bouwen. Daarnaast speelt een romance tussen Meg en een man die zij kort voor de brand ontmoet een rol. Maar door de zorg voor vader Stephen komt ook het leven met PTSS uitgebreid aan bod. Ik vond dat het meest indrukwekkende onderwerp in dit boek.

Conclusie
In de historische roman ‘Versluierd in rook’ van Jocelyn Green wordt een groot deel van de stad Chicago verwoest door De Grote Brand. Meg Townsend probeert zichzelf en haar bezittingen in veiligheid te brengen, maar draagt ook de zorg voor haar getraumatiseerde vader. Terwijl Meg en haar zusje Sylvie proberen te redden wat er te redden valt, raken zij vader Stephen kwijt.
Na de brand realiseert Meg zich dat ze niet alleen haar huis en haar bezittingen kwijt is, maar zij is ook haar bron van inkomsten (schilderen) kwijt én -figuurlijk gesproken- haar getraumatiseerde vader.
‘Versluierd in rook’ is een dik boek, maar ik vond het iedere pagina waard. Het is een indrukwekkend verhaal over alles verliezen, inclusief de hoop, en langzaam maar zeker alles weer opbouwen. Soms is het bijna beklemmend, omdat de gevoelens van iedereen zo invoelbaar zijn. Daarnaast speelt liefde een rol in het boek. Dat laatste is enigszins voorspelbaar, maar ook daarin weet Jocelyn Green dan tóch nog deels te verrassen. Al met al een boek waar ik lang over heb gedaan, maar wél van heb genoten.
⭐️⭐️⭐️⭐️

Meer informatie over Versluierd in rook

Dit boek ook lezen?
Koop ‘Versluierd in rook’ bij bol.com.

Boekgegevens
Titel: Versluierd in rook
Auteur:
Jocelyn Green
Vertaling: Tobya Jong
Uitgeverij:
Grace Publishing House
Genre:
Roman
Pagina’s:
444

Deze blog bevat een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor.

5 gedachten over “Boekenpraat: Versluierd in rook (Jocelyn Green)

  1. Het klinkt als een heel mooi verhaal, maar ook als iets waar je echt even voor moet gaan zitten. Die ruimte hebt ik (nog) niet in mijn hoofd, dus ik laat dit boek even. Misschien op een moment dat die ruimte er wel is…

    Like

    1. Klopt, hier heb je héél veel tijd (en ruimte) voor nodig. Ik denk dat ik er mede daardoor zo lang over heb gedaan. Ik had die ruimte ook eigenlijk niet.

      Like

Reacties zijn gesloten.