Tijdschrijflijst (Ergotherapie)

Voor ergotherapie moest ik een ‘tijdschrijflijst’ bijhouden. Dat klinkt ingewikkeld en dat was het dus ook, vond ik. Het moest inzicht geven in hoe ik mijn energie over de dag verdeel en welke dingen me veel en weinig energie kosten. Maar dat inzicht bleek niet zo eenvoudig als ik voor het invullen dacht.

Wat is de tijdschrijflijst?

Op een tijdschrijflijst houd je per half uur bij wat je hebt gedaan en of die activiteit ontspannend of licht, gemiddeld of zwaar inspannend was.
Op de foto bij deze blog zie je een stukje van mijn tijdschrijflijst. Ik realiseerde me ineens bij ieder klein dingetje dat ik het aan het doen was en hoeveel (of weinig) tijd het kostte.
Bij een lange activiteit vulde ik het in één keer in en ‘scoorde’ ik ook in één keer, dus niet per half uur.

Help, hoe vul ik dit in?!

Het invullen leek in eerste instantie irritant, maar wel makkelijk. Ik begon op een zaterdag. Dat is een dag waarop ik vaak allerlei kleine dingen doe zoals strijken, wassen aanzetten en ophangen, een boodschappenlijstje maken, enz. Dat zijn allemaal van die klusjes van hooguit tien minuten en ik besloot ze dan maar per half uur te bundelen. Dat liet me vooral beseffen dat ik het irritant vond om bij te houden wat ik allemaal aan het doen was.

Maar toen moest ik het ‘scoren’. Ehm… ik had geen idee. Een was ophangen vind ik zeker niet ontspannend, maar om nou te zeggen dat het inspannend is, vind ik dan ook weer overdreven. Er had voor mij eigenlijk een categorie ‘neutraal’ moeten zijn: dingen die geen energie opleveren, maar ook geen energie kosten.

En het moeilijkste van alles vond ik dingen die wél inspannend waren. Ik vulde de lijst ook in op een dag dat ik ruim 13 kilometer wandelde. Tijdens het wandelen kwam dat ‘van ver’ en voelde het zwaar. Maar bij thuiskomst was ik niet echt moe, dus ik vond dat ik het dan maar als gemiddeld moest scoren. Het bleek dat ik eigenlijk geen idee had hoe ik moest scoren hoe ik me voelde.

Schokkende ontdekking

Die lijst gaf me ook een redelijk schokkende ontdekking. Op de zaterdag dat ik de lijst invulde, had ik een verjaardag. Daarna was ik moe en ’s avonds besloot ik daarom om al rond half negen naar bed te gaan. Daar zou ik nog even gaan lezen, had ik bedacht. Maar zoals dat gaat als ik moe ben, pakte ik in plaats van een boek mijn telefoon. Ik schreef op de lijst: ‘sociale media/lezen’. Maar toen ik weer op de klok keek, vond ik dat ik dat lezen wel weg kon laten.

Ik durf bijna niet op te schrijven hoeveel tijd ik had liggen scrollen, maar het was dus 1.45 uur. Zo, daar staat het dan. Wat ik in die tijd had gedaan? Door mijn sociale media zitten scrollen, maar vooral door Facebook. Daar ben ik lid van een aantal borduurgroepen en daarin delen mensen dan de vorderingen van hun borduurwerk of de werken die ze af hebben. Ik vind dat als ik moe ben heerlijk om naar te kijken. En ik wist wel dat ik dat vaak deed in plaats van lezen, maar ik schrok van de tijd die zo ongemerkt voorbij vloog.

De interpretatie van de tijdschrijflijst

Mijn ergotherapeute herkende dat scrollen van andere tijdschrijflijsten die ze moest interpreteren. Wat blijkt? Dat scrollen houdt je ‘wakker’. Er komt namelijk steeds iets nieuws op je af en elke keer geeft dat je hersenen weer een signaaltje om op te letten. Het is dus logisch dat dat ‘makkelijker’ is als je moe bent dan een boek lezen. Maar logisch of niet: ik wil het niet meer. Ik kreeg ook een tip mee: zet voortaan een wekker als je gaat scrollen. Als je die op een half uur zet, word je er daarna even aan herinnerd dat je alweer lang zit te scrollen en moet je dus stoppen.

En bovendien was er nog iets: ik scoorde dat scrollen als ontspannend. De erotherapeute was het daar niet mee eens. Doordat je je hersens steeds iets nieuws voorschotelt (en bovendien iets onvoorspelbaars, want je weet niet wat het volgende in je tijdlijn wordt), zet je ze juist aan het werk. En dat is dus niet wat je op zo’n moment altijd wilt.

De tijdschrijflijst leerde de ergotherapeute nog meer over mij, maar dat is voer voor een andere blog.

19 gedachten over “Tijdschrijflijst (Ergotherapie)

  1. Heel interessant en het geeft inzicht die sessies bij de ergotherapeute. Zelf maak ik per dag zo’n lijst maar dan de avond van te voren zodat ik een goed overzicht (lees controle) krijg over de dingen die ik moet doen. Ik raak vaak in paniek wanneer ik die lijst zie en de hoeveelheid klussen maar altijd blijkt dat ik de hoeveelheid tijd te hoog inschat. Voor bijvoorbeeld kattenbak verschonen (om maar iets randoms te noemen) schrijf ik 45 minuten terwijl later blijkt dat 30 voldoende zijn maar toch schrijf ik de volgende keer weer 30 minuten op. Die tip van je ergotherapeute om een wekker te zetten tijdens het scrollen ga ik vandaag maar eens invoeren maar ik ga ook een wekker zetten wanneer ik begin aan een wat groter klus waar ik bijvoorbeeld 45 minuten voor opgeschreven heb en dan proberen om (wanneer het daadwerkelijk minder tijd kost) de volgende keer dat op te schrijven. Fijne maandag!

    Like

    1. Goed idee om klussen te gaan timen en zo te weten hoeveel tijd iets kost. Van tevoren een lijst maken met een tijdplanning doe ik niet, omdat ik dan dus inderdaad ook stress krijg. Ik maak wel een lijst met klussen, maar zonder de tijd erbij te zetten.

      Like

  2. Ik vind dat er ook een verschil zou moeten zijn bij die lijst tussen fysieke en mentale belasting. Van een wandeling over het strand kom ik vaak mentaal helemaal tot rust, maar fysiek ben ik daarna doodop. Dat verschil mis ik een beetje in deze lijsten.

    Like

    1. Ik had nog gevraagd of ik onderscheid moest maken tussen fysiek of mentaal moe. Dat wilde ze heel graag, als ik dat zou kunnen, maar daar komt het probleem: dat kan ik dus niet.

      Like

  3. Tsjonge, best een indrukwekkend lijstje nog.
    Van mezelf mag ik alleen na het avondeten eventjes op pc of telefoon: ik ontdekte dat ik niet sliep na een hele avond internet/telefoon scrollen….

    Like

  4. Interessant om zo concreet te zien wat je allemaal doet op een dag (best veel!) en hoelang en wel of niet ontspannend. Maar ik kan me voorstellen dat het best een gedoe is om het allemaal bij te houden. Maar wel een hele goede ontdekking dat ‘ontspannend scrollen over social media’ als je moe bent eigenlijk helemaal niet ontspannend is. En meer tijd in beslag neemt ook nog. Daar kan je dan concreet iets mee.

    Geliked door 1 persoon

  5. Moest het invullen van deze lijst ook op de lijst? 😉 Dan zou dat toch ook bovengemiddeld energie kosten denk ik ;). Echt niet eenvoudig.
    Zeker ook omdat de ene keer de andere keer niet is. Maar het zal inderdaad wel een goed globaal beeld geven en wat overzicht. Hopelijk kan je er ook een patroon in vinden en aan de hand daarvan dan echt rekening houden met jouw energielevel.
    Zelf zou ik inderdaad ook zoals hierboven ook al iemand zegt, ook nog onderscheid hebben in mentaal en fysieke energie. Zoals het joggen kost me best veel fysieke energie maar ik krijg er wel mentale energie voor terug.

    Like

    1. Dat zei ik ook al, dat het invullen van die lijst er ook op moest;). Verschil tussen fysieke en mentale energie of vermoeidheid voel ik helaas niet, dus dat onderscheid kon ik niet maken.

      Like

      1. Fysieke versus mentale vermoeidheid:

        FYSIEKE VERMOEIDHEID:
        “Bij fysieke vermoeidheid ben je lichamelijk moe. Dit kan in allerlei vormen (…): je lichaam voelt zwaar, je hebt hoofdpijn, je rug doet zeer, je voelt je heel slaperig, je hebt spierpijn, etc.”

        MENTALE VERMOEIDHEID:
        “Mentale vermoeidheid kan bijvoorbeeld voelen als: onrustig, lui of loom (niks mis mee overigens), alsof er een dikke mist in je hoofd zit, chagrijnig, lusteloos, je bent aan het piekeren, je hebt nergens zin in, je zelfvertrouwen is gedaald tot een nulpunt, je voelt je gestrest, je bent heel negatief, etc.”

        “… mentale vermoeidheid (wordt) vaak verward met fysieke vermoeidheid. Verschil: het helpt bij fysieke vermoeidheid wél om even bij te komen met een avondje Netflix of een weekendje relaxen, maar mentale uitputting vereist een andere aanpak”

        MENTALE EN FYSIEKE VERMOEIDHEID:
        “Het is goed mogelijk dat je beide (hebt): als je namelijk je mentale gezondheid negeert, je lange tijd gespannen voelt of een tijd slecht slaapt, dan word je vanzelf ook lichamelijk moe. Ook andersom geldt: ben je fysiek heel moe, dan is het goed mogelijk dat bijvoorbeeld je zelfvertrouwen daardoor daalt. Dat je onrustig wordt, omdat je niet moe wilt zijn en er tegen vecht.”

        bron: zilverenkruis.nl, runfreegroningen.nl

        Geliked door 1 persoon

    1. Ik vond het ook zo vreselijk dat ik na één dag heb overwogen om te stoppen, maar heb het braaf de opgedragen drie dagen ingevuld. Het moest ‘minstens’ drie dagen. Drie is drie.

      Like

  6. Ik merk dat als ik s’ avonds in de zetel op de gsm bezig geweest ben, ik heel onrustig slaap. Ik probeer dit nu te vermijden en het werkt… oef!

    Geliked door 1 persoon

  7. Het nare van FB is dat het ook dingen laat zien waar je geen lid van bent en dat gaat heel subtiel ze willen je zo lang mogelijk houden en zoveel mogelijk reclame voorschotelen. Ik gebruik het niet meer op mijn telefoon en daarnaast hou ik het op de laptop in de gaten. Insta is ook sneaky heb ik niet meer als app in log in op een browser. Dat het wakker houdt wist ik niet, geen insta meer voor het slapen gaan dus. De lijst klinkt als een nachtmerrie maar geeft wel inzicht!

    Like

    1. Ik kijk nog wel op mijn telefoon, maar heb inderdaad al overwogen om op de laptop te gaan kijken. Dan vind ik het ook makkelijker te begrenzen.

      Like

Reacties zijn gesloten.