Boekrecensie: De terugkeer van het weesmeisje (Anne Jacobs)

Het verhaal

Deze blog bevat informatie over de eerste drie delen uit de serie ‘Het weesmeisje’. Wil je de serie vanaf het begin lezen? Lees dan mijn blog over het eerste deel.

Augsburg, 1930. De economische crisis heeft wereldwijd toegeslagen en ook in de villa van Paul en Marie zijn de gevolgen voelbaar. De fabriek verkeert in zwaar weer en er moeten drastische maatregelen genomen worden om te voorkomen dat de fabriek zal moeten sluiten. Bovendien moeten Paul en Marie beslissingen nemen over de villa, want de bank wil de lening terug en Paul weet dat hij dat niet kan betalen. Moet hij de familievilla opgeven?

Ook met het atelier van Marie gaat het niet goed. Ze lijdt verlies. Er komen minder klanten en de klanten die wél komen, betalen de rekeningen niet of te laat.
Tot overmaat van ramp wordt Paul ziek. Marie zal opnieuw de zorg voor de fabriek op zich moeten nemen. En de nood wordt alsmaar hoger…

Mijn mening

De mensen rondom ‘weesmeisje’ Marie
In dit vierde deel in de serie ‘Het weesmeisje’ draait het niet zozeer alleen om weesmeisje Marie, maar ook om de mensen om haar heen. De schoonzussen Lisa en Kitty spelen een grote rol en ook de kinderen Dodo en Leo krijgen hun eigen verhaallijn in dit vierde deel in de serie.
Dat geeft dit boek weer een heel andere invalshoek dan de eerdere delen in de serie en ik vond dat het verhaal juist heel interessant maken. Over Marie was er misschien niet heel veel nieuws meer te vertellen, maar juist de jongere Dodo en Leo (in dit boek zijn ze 14/15 jaar) blazen het verhaal weer heel nieuw leven in.

Een boeiend verhaal dat zich afspeelt tijdens de economische crisis van de jaren ’30
Ook dit vierde deel in de serie draait weer voor een deel om de fabriek van de familie Melzer. Nadat de fabriek de Eerste Wereldoorlog heeft doorstaan, komt de fabriek nu weer in moeilijkheden terecht door de wereldwijde economische crisis. Opnieuw moeten er grote besluiten genomen worden. Auteur Anne Jacobs kiest voor het voortbestaan van de fabriek een originele invalshoek. In dit verhaal wordt heel duidelijk dat ook voor de rijkeren in de jaren ’30 de crisis in alle hevigheid toesloeg.
Dat zorgt voor een boeiend verhaal, waarin je leest over grote zorgen, creatieve oplossingen en over hoe rijke families probeerden stand te houden.

Conclusie
‘De terugkeer van het weesmeisje’ is het vierde deel in de serie ‘Het weesmeisje’ van Anne Jacobs. In dit deel draait het niet zozeer om Marie, het weesmeisje, maar ook om de mensen om haar heen. De fabriek, het atelier van Marie en de villa verkeren in nood door de economische crisis van de jaren ’30 en er moeten oplossingen gezocht worden.
Dit vierde deel in de serie heeft een wat andere invalshoek, doordat het draait om de mensen om Marie heen. Dat geeft weer een nieuwe toevoeging aan de serie en maakte het boek voor mij heel interessant. De diverse personages leveren allemaal op hun eigen manier een unieke, boeiende bijdrage aan het verhaal.
De invalshoek van de economische crisis laat zien dat die ook aan rijke families niet voorbijging.
⭐️⭐️⭐️⭐️

Meer informatie over De terugkeer van het weesmeisje

Dit boek ook lezen?
Koop ‘De terugkeer van het weesmeisje’ bij bol.

Boekgegevens
Titel: De terugkeer van het weesmeisje – Het weesmeisje deel 4
Auteur:
Anne Jacobs
Vertaling: Sylvia Wevers
Uitgeverij:
Xander
Genre:
Historische roman
Pagina’s:
400

Deze blog bevat een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor.

5 gedachten over “Boekrecensie: De terugkeer van het weesmeisje (Anne Jacobs)

  1. Veel verschillende verhaallijnen van diverse personages vind ik nooit zo fijn. Dan ben ik net ‘invested’ een karakter en dan moet ik helemaal schakelen. Deze opzet spreekt mij dus wat minder aan, maar verder klinkt het als een leuk en goed boek.

    Geliked door 1 persoon

  2. Dit lijkt mij dan heel wat leuker dan deel 2 en 3. Misschien ga ik wel weer verder luisteren na 2 andere boeken.

    Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.