Boekenpraat: Hars (Ane Riel)

Het verhaal

Liv groeit op in een huis dat dichtslibt met spullen. Haar ouders leven afgezonderd op een groot stuk land. Vader is nogal zonderling en moeder, die eerst nog wel voor Liv zorgde, kan op een gegeven moment niet meer praten en wordt te dik om haar bed nog uit te kunnen komen.

Ooit was er tweelingbroer Carl, maar die is er niet meer. Dat zeggen ze althans, want Liv ziet hem nog.
Als Liv zes jaar is, sterft ze. Maar ze leeft.

Liv weet dat niemand mag weten dat ze nog leeft. Haar ouders hebben haar als vermist opgegeven, zodat ze niet naar school hoeft. Vanaf die dag moet Liv doen alsof ze niet meer bestaat. Ze verbergt zich in een container en is loyaal aan haar ouders. Zo hoort het toch? Maar waarom heeft Liv dan het gevoel dat het bij andere kinderen (die ze nooit ontmoet heeft) anders gaat?

Mijn mening

Boek met een sterke start
‘Hars’ kent een sterke start. De jonge Liv is getuige van de dood van haar oma. Geen natuurlijke dood, maar een moord, gepleegd door haar vader. Voor Liv is het heel normaal. Andere mensen kent ze niet.
Vervolgens gaat het boek verder met een brief die de moeder van Liv aan Liv heeft geschreven: P.S: Ik weet niet of ik ons leven een sprookje of een horrorverhaal moet noemen. Misschien is het een beetje van beide? Ik hoop dat je het sprookje erin kunt zien.

Die start, en dan met name de brief van de moeder van Liv, wekte mijn nieuwsgierigheid en maakte dat ik dacht dat dit een spannend, goed boek zou worden.

Moeizaam vervolg na een sterke start
Helaas vervolgt auteur Ane Riel het boek ‘Hars’ door over te schakelen naar het verhaal van Jens, de vader van Liv. Die schakelingen komen diverse keren voor en het is niet altijd duidelijk in welke tijd dingen zich afspelen. Was Liv er al wel of nog niet? Moest zij zich al dood wanen of nog niet? Het maakt het verhaal ‘stroperig’ en mijns inziens onnodig traag.
Hoewel het verhaal van Jens nodig is om het verhaal van Liv te kunnen begrijpen, was het volgens mij mogelijk geweest om dit op een andere manier te vertellen, meer verbonden met Liv. Dat had het boek makkelijker te volgen gemaakt. Nu is de verhaallijn rommelig en loopt die niet lekker door.

Spannend einde
Net toen ik de moed op wilde geven en het boek weg wilde leggen, kwam er een kentering. Het boek ging steeds meer over Liv en vormde een spannend, boeiend verhaal over opgroeien bij zonderlinge ouders, afgezonderd van de buitenwereld. Als het hele boek zo was geweest als het einde, was het ijzersterk geweest.

Conclusie
De psychologische thriller ‘Hars’ van Ane Riel vertelt het verhaal van de jonge Liv. Als ze zes is, verklaren haar ouders haar dood, om ervoor te zorgen dat Liv niet naar school hoeft en zo ook niet in aanraking kan komen met instanties. Liv groeit op bij haar zonderlinge ouders, afgezonderd van de buitenwereld.
Het boek kent een sterke start, die nieuwsgierig maakt naar het vervolg. Helaas gaat het dan rommelig en ‘stroperig’ verder en zijn er veel onduidelijke verschuivingen in tijd. Het verhaal van Liv verdwijnt even naar de achtergrond en andere verhalen komen aan bod. Het was voor mij een reden om het boek weg te willen leggen, maar net toen ik dat wilde doen, werd het einde van het boek toch nog weer heel spannend en goed.
Een boek dat zeker potentie heeft, maar dat door het trage, rommelige midden voor mij niet geslaagd was.
⭐️⭐️

Meer informatie over Hars

Dit boek ook lezen?
Koop ‘Hars’ bij bol.com.

Boekgegevens
Titel: Hars
Auteur:
Ane Riel
Vertaling: Kor de Vries
Uitgeverij:
Prometheus
Genre:
Psychologische thriller
Pagina’s:
271

Deze blog bevat een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor.

7 gedachten over “Boekenpraat: Hars (Ane Riel)

Reacties zijn gesloten.