GGZ en privacy

Vorige week schreef ik al iets over de wachtlijstproblematiek in de GGZ. Ik hoor regelmatig om me heen dat de werkdruk voor mensen in de GGZ behoorlijk hoog is. Naar aanleiding van het verhaal met de wachtlijst snap ik dat wel. Hier en daar slaat men namelijk wat door met de regeltjes, bijvoorbeeld als het gaat om privacy.

De wachtlijst en ik
In eerste instantie was het de grote vraag of ik wel op de wachtlijst stond. Het is mijzelf én mijn zorgverzekeraar gelukt om die vraag te beantwoorden. Ik sta erop. Maar waar ik sta en hoe lang ik (na zeven maanden) nu nog moet wachten, dat kon niemand me vertellen. De zorgverzekering kreeg in verband met de privacy ook geen antwoord op die vraag.

Doorgeslagen privacy
Toen ik mijn huisarts vertelde over het doodlopende spoor van wachtlijstbemiddeling door de zorgverzekeraar besloot hij dat hij zelf nog wel een kans kon wagen. We waren het er samen over eens dat de instelling wél met de huisarts zou mogen praten, omdat die de verwijzing had gedaan en omdat het dan ging om een gesprek met een arts. Dat zou mogen, vonden we.

Diezelfde dag nog had ik contact met de doktersassistente. Ze had voor me naar de instelling gebeld om te vragen hoe het er nu voor stond met de wachtlijst. En wat wilde het geval? De instelling kon er geen uitspraken over doen in verband met de privacy.

Ik was echt verbaasd. Met wie mogen ze dan nog wel praten? Dat vroeg de assistente zich ook af, dus die had gevraagd of mijn huisarts moest bellen. Dat hoefde niet. De instelling zou mijn toekomstige behandelaar vragen om te bellen. Die zou namelijk wél iets mogen zeggen.

Al die verhalen over hoge werkdruk begon ik nu wel te snappen. Mijn huisarts had iets slims gedaan. Die had de assistente ingezet om de instelling te bellen. Lijkt me een prima manier van taken verdelen en de werkdruk wat verlagen. In de GGZ-instelling hadden ze blijkbaar nog niet begrepen dat iemand van de administratie ook iets kan zeggen over de wachtlijst. De assistente had dat nog benadrukt, dat er niet gevraagd werd om medische informatie, maar slechts om een wachttijd. Het mocht allemaal niet baten.

Laten we er maar over bloggen
Ik vond het hele gedoe met doorgeslagen privacy best bijzonder. De assistente noemde het lachwekkend. Gelukkig kon ze er de lol van inzien. Ze vond dat ik er wel een column over kon schrijven. En wacht eens, toen floepte er zomaar uit dat ik dat al gedaan had. Ik had het bericht dat vorige week online kwam toen namelijk al geschreven. We waren het er wel over eens dat dit nog wel een apart berichtje verdiende.

Restte me alleen nog één vraag, na dit gesprekje. Waar kwam het idee van die column vandaan? Wist ze dat ik deze blog heb? Leest de assistente hier dus mee? En wie o wie doet dat dan nog meer? Ach ja, zo houden we het bloggen een beetje spannend. Ik blijf schrijven. En wachten. Dat ook, want wachten is de trend van 2019.

18 gedachten over “GGZ en privacy

 1. Pff het is wat met al die regeltjes tegenwoordig. Ik ben zelf opgenomen geweest en vond het ontzettend fijn dat het team waar ik normaal gesproken onder behandeling ben gewoon kon meelezen in mijn dossier. Ik heb dus geen last gehad van de nieuwe privacy wetgeving, maar ontzettend vervelend dat jij daar wel zo tegen aan liep.

  Like

 2. Over mensen die stiekem meelezen (of toch niet?)… Een paar uur nadat ik een gedichtje over mijn meest recente scharrel/vlam/ik-heb-er-geen-goed-woord-voor online zette, nam hij ineens contact met me op. Na een wekenlange stilte. Terwijl hij geen Nederlands spreekt, en volgens mij niet eens weet dat ik een weblog heb… Daar wérd ik me toch een portie paranoïde van! :O Uiteindelijk bleek het gewoon stom toeval te zijn, maar spannend was het zeker.

  Like

 3. Krijg daarnet weer een email waar ik 80 mails van andere leden kan lezen en dan vraag ik me echt af of ze de regels nog meer moeten aanscherpen. Ik had duidelijk aagegeven dat ik niet in de algemene mails wilde en dat ik duidelijk lid wilde zijn. (ben geldschieter) Ik vind die regels niet belachelijk want als jij van iemand hoort dat je op de eerste plaats staat dan weet je dat die ander later dan jij aan de beurt bent. En dat gaat je niks aan.

  Geliked door 1 persoon

 4. De regeltjes gaan ondertussen een eigen leven leiden geloof ik. Bij zulke belachelijk lange wachtlijsten zou iets meer duidelijk toch wel prettig zijn.

  Geliked door 1 persoon

 5. Ik vind het gedoe rondom privacy soms ook tot absurde dingen leiden. Enerzijds snap ik dat het belangrijk is dat we beschermd worden, maar vaak schiet het zijn doel voorbij, en heb je er alleen hinder van!

  Geliked door 1 persoon

 6. De privacy wet is een goede nieuwe wet, dat er niet zomaar kwakkeloos informatie wordt overdragen aan derden die er niks mee te maken hebben.
  Echter vind ik het wel bizar dat ze niet informatie mogen verstrekken aan een huisarts, of assistente. Ze kunnen soms ook te veel doordraven..

  Liefs,
  Evelien

  Geliked door 1 persoon

 7. Zouden ze wel informatie verstrekken als jij jouw huisarts schriftelijk toestemming geeft om info op te vragen en wanneer huisarts de aanvraag voor info vervolgens ook schriftelijk doet?

  Like

  1. Geen idee. Volgens mij hebben ze gewoon een probleem met een veel te lange wachtlijst en is dit hun manier om daar een beetje omheen te kletsen. Ik heb me er maar bij neergelegd en wacht af. En baal.

   Like

 8. O, bereid je er maar op voor dat het de andere kant op ook nog een paar keer zo gaat. ‘Nee, we mogen dit niet tegen de huisarts zeggen, alleen als jij 10 keer hetzelfde formulier invult’.

  Like

   1. Iets met verwachtingsmanagement 😉 Tip: schrijf een verklaring voor zowel huisarts als instelling (zelf schrijven dus) waarin staat dat ze informatie mogen/moeten uitwisselen en onderteken die.

    Geliked door 1 persoon

 9. Die privacywet is een lachertje.
  Overal waar je komt vragen ze aan je wat je naam en geboortedatum is.
  Het leuke daarvan is dat bij zeer veel winkels, bijvoorbeeld ook bij apotheken mensen gewoon mee kunnen luisteren.
  Enz.

  Like

Reacties zijn gesloten.