Boekenpraat: Maar je ziet er helemaal niet autistisch uit (Bianca Toeps)

Het verhaal
In dit boek bespreekt Bianca Toeps vele aspecten van autisme. Ze beschrijft allereerst de DSM-criteria en rekent daarmee gelijk af met de (voor)oordelen over ‘de autist’. Ze legt uit wat autisme echt inhoudt.

Daarnaast vertelt Bianca Toeps over haar eigen traject voor en na de diagnose autisme, beschrijft ze verhalen van anderen en vertelt ze over de verschillende manieren van coaching die er voor autisten bestaan.

Tot slot beschrijft Toeps de vooroordelen die er bestaan over autisme en de meest gehoorde uitspraken van anderen tegen autisten. Ze legt uit wat autisten echt niet willen horen en hoe je beter wél kunt communiceren.
Autisme kun je (meestal) niet zien, maar het is er wel degelijk. Altijd. Dat legt Toeps in dit boek haarfijn uit.

Mening / herkenning
Met de diagnose autisme nu vier maanden op zak, verdiep ik me steeds meer in wat autisme nu eigenlijk inhoudt. Misschien zoek ik herkenning, maar ik zoek ook gewoon kennis. Dus zo werkt het. In dit boek vond ik opnieuw herkenning en deed ik weer wat kennis op.

Hoewel ik eerst wat huiverig was voor het delen van mijn diagnose, doe ik het nu heel makkelijk. Ik hoop altijd maar dat er voor de ander dan ook wat puzzelstukjes op hun plek vallen. En ja, ook ik hoor dan regelmatig: “Jij? Nee joh, maar jij…” En dan volgt er één of ander vooroordeel. Wat de ander dan vaak niet weet, is dat er áltijd chaos is in mijn hoofd en dat ik hypergevoelig ben voor allerlei prikkels, met name op het gebied van geluid.

Sommige mensen weten niet van mijn diagnose. Zo zat pas nog iemand te vertellen: “Nou, heeft die en die autisme…Dat kan niet hoor. Die ken ik nog van vroeger, daar was echt niks mis mee. Dan kun je blijkbaar autisme later in je leven ontwikkelen en daar geloof ik dus niet in.” Ik klapte bijna dicht, maar gaf toch tegengas: “Eh…je kunt autisme ook heel lang verbloemen hè… Zeker vrouwen kunnen dat goed.” Dat vond de ander onzin. Oké, dan niet. Ik besloot het er maar bij te laten zitten. Als je niet wilt geloven in (mijn) autisme, moet je het vooral niet doen. Ik blijf gewoon heel blij dat er nog steeds heel veel puzzelstukjes op hun plek blijven vallen.

De term autisme legt voor een deel uit waarom ik ben zoals ik ben. En ik voel me er goed bij om dat uit te leggen. Wie niet weet hoe er dan gereageerd moet worden of wie de diagnose in twijfel wil trekken, moet maar even dit boek van Bianca Toeps lezen. Ik stel me zo voor dat het dan ineens allemaal een stuk duidelijker wordt.

Dit boek ook lezen?
Je koopt ‘Maar je ziet er helemaal niet autistisch uit’ bijvoorbeeld bij bol.com.

Boekgegevens
Titel: Maar je ziet er helemaal niet autistisch uit
Auteur:
Bianca Toeps
Uitgeverij:
Blossom Books
Genre:
Non-fictie – autisme
Pagina’s:
220

Deze blog bevat een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor.

8 gedachten over “Boekenpraat: Maar je ziet er helemaal niet autistisch uit (Bianca Toeps)

  1. Het boek ligt hier ook. Alles wat maar te lezen is over autisme, dat lees ik. Daarom volg ik ook met grote belangstelling jouw blog. In het boek worden wel herkenbare situaties beschreven. Op naar nog meer boeken. Jouw blog is bemoedigend.

    Like

  2. Ik lees echt overal over dit boek lijkt wel. Ik denk dat mensen toch benieuwd zijn en geïnteresseerd in het onderwerp juist door alle vooroordelen.

    Geliked door 1 persoon

  3. Ja ik heb ook echt heel veel over dit boek gehoord ondertussen. Ik lees eigenlijk heel weinig over autisme, omdat ik er anders juist te veel in op ga. Klinkt een beetje idioot waarschijnlijk. Soms vraag ik me ook af of er ondertussen niet ook heel veel gespeculeerd wordt over autisme, is het echt allemaal nog wetenschappelijk terug te voeren vraag ik mij dan af.

    Like

    1. Heel begrijpelijk juist, dat je er weinig over leest. Ik heb ook getwijfeld in het begin en lees lang niet alles. Ik ben vrij kritisch over welke boeken over autisme ik wel en niet lees.

      Like

Reacties zijn gesloten.