De flexibele autist

Eén van de meest gehoorde clichés over autisten is denk ik dat ze star zijn en dus niet flexibel. Bij autisten moet alles strak gepland en volgens vaste routines, zegt het cliché. Nu geef ik toe dat ik niet vies ben van een flinke dosis planning en structuur, maar een kléin beetje flexibel ben ik toch wel.

Flexibiliteit als competentie

Tijdens mijn opleiding tot leerkracht werkten we met kernkwaliteiten en competenties. Ik geef eerlijk toe dat ik tijdens die lessen vaak afdwaalde, maar ik weet in ieder geval nog dat flexibiliteit werd gezien als een belangrijke kwaliteit van leerkrachten. Logisch, want het is wel handig als je als leerkracht een beetje kunt ‘meebuigen’ met je leerlingen en als je kunt inspelen op dingen die zich bij een leerling of in een groep voordoen. Flexibiliteit had in dit geval echter ook te maken met samenwerken. Hoe flexibel ben je als leerkracht in de omgang met je collega’s? Ik heb eigenlijk geen idee meer hoe ik scoorde op dit gebied, maar ik kan me voorstellen dat het wat aan de lage kant was. Misschien ook niet, trouwens. Ik was er namelijk heel erg goed in om me aan te passen en te doen alsof ik wél flexibel was.

Flexibiliteit en ik

Op sommige terreinen in het leven ben ik heel flexibel. Ik lijk zelfs spontaan. Lekker weer en ineens zin in een uitje? Ik ga. Dat lijkt flexibel, maar dat is het niet. Ik bedenk het dan namelijk zelf en dus is het prima, want ik heb de controle. Als een ander ineens iets bedenkt, moet ik behoorlijk schakelen. Zo flexibel als ik lijk, ben ik dus echt niet.

Tegelijkertijd is het niet zo dat ik door het lint ga als mijn planning anders loopt dan ik had bedacht. Ja, dat vind ik lastig, maar ik kan me echt wel aanpassen. Dat kost de ene keer meer tijd en moeite dan de andere keer, maar toch. En de ene week op maandag mijn huis schoonmaken en de andere op dinsdag, kan ik prima hebben. Tenminste, als het in mijn planner staat;).

Wekelijks terugkerende afspraken heb ik wel graag op vaste tijden. Niet omdat ik anders ga ‘flippen’, maar wel omdat ik het handig vind dat ik dan gewoon weet dat ik op zo’n dag niets anders kan plannen. Woensdag is therapiedag. Handig om te weten, want daardoor plan ik op woensdag niets anders. Wordt het een keer een andere dag? Ook prima, maar dan weet ik het wel graag de week ervoor, zodat ik er bij het maken van mijn weekplanning op in kan spelen.

‘Ik ga ervan uit dat jij flexibel bent.’

Mijn psycholoog en ik moesten nieuwe afspraken inplannen. Dat gaat altijd automatisch op een vaste dag en tijd, maar door de vakantie waren er wat weken waarin het even anders moest. Wel dezelfde dag, maar soms een uur eerder of later. Geen enkel probleem, maar het moest natuurlijk wel even in de agenda. Het zou jammer zijn als ik op de verkeerde tijd voor de deur zou staan.
Ik pakte mijn agenda. Mijn psycholoog vertelde dat hij me alvast (zonder te overleggen) had ingepland en dat hij dus nu ging vertellen wanneer hij me had ingepland. En toen kwam het: “Ik ga er namelijk altijd vanuit dat jij flexibel bent.” Ik schoot in de lach. “Ehm, ik ben een autist. Flexibel?”
Hij moest toegeven dat het misschien niet op íeder gebied geldt, maar hier in ieder geval wel. “Jij kunt vaak wel op een andere tijd.” Daar had hij helemaal gelijk in, want ik houd de woensdag vrij voor therapie. Hij had er nog wel een tip bij. “Kun je wel een blogje over schrijven toch?” Zeker kan ik dat. Want hallo mensen, aangenaam kennismaken. Ik ben Naomi, een door een psycholoog officieel als flexibel bestempelde autist. Dat lijkt me zeker een blogje waard.

25 gedachten over “De flexibele autist

 1. Haha! Dat is nog eens een mooie titel. Ik heb bij veranderingen gewoon altijd even wat schakeltijd nodig. Soms 5 seconden, soms 5 uur 😉 Gelukkig weet mijn vriend dat.

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik vind het soms best lastig om flexibel te zijn over afspraken die verschoven worden. Niet zozeer omdat ik mijn schema dan moet aanpassen, maar omdat het soms overkomt alsof de afspraak voor de ander dan niet belangrijk lijkt te zijn en dat ik me dan heel klein voel. Daarom reageer ik soms verkeerd, waardoor mensen denken dat ik niet zo flexibel ben.

  Like

 3. Ik merk ook: hoe strakker ik plan en hoe meer ik plan, hoe minder flexibel ik word. Dus hou ik altijd ‘schuifruimte’ in mijn planning, want dat is fijn voor andere mensen die niet goed tegen planningen kunnen 😛

  Like

  1. Schuifruimte is handig ja. En inderdaad, als dat er niet is, is iedere seconde die anders loopt dan gepland een probleem.

   Like

 4. Hoe flexibel is normaal? Ik geloof dat er aan alles een “maar” is. Flexibiliteit is natuurlijk goed, maar te flexibel bringt geen struktuur en geen grotere projecten, dus dat is weer de andere kant. Als je iets bereiken wil (schrijven, project etc.) dan moet je daar tijd voor inplannen en die ook “verdedigen”, wat natuurlijk onflexibel is. Maar ja of je bent flexibel of je bereikt iets. Beiden lijken mij onmogelijk. Zo te zien is flexibiliteit ook een keuze tussen eigen doelen en andermans doelen (of wensen / bevelen) En een beetje gelijke dagindeling voor meerdere weken is ook ok. Bedenk wel dat mensen die 100% werken ook meestal een behoorlijk vast ritme hebben. Dus kies voor jezelf! Succes

  Like

 5. Toch zou ik het niet zo heel fijn vinden als iemand zo maar denkt dat er met jou alle kanten uit te schuiven valt. Of met mij. Net alsof ze over jouw tijd beschikken of zo…

  Like

  1. Zo ging ’t ook niet hoor. Het ging om een uurtje eerder of later. En voordat er geen plek meer was, was ik daar ingepland. Alleen maar fijn dus.

   Like

 6. Ik ben ook alleen maar flexibel als ik zelf mag kiezen :p Ik kan nu beslissen dat ik vandaag nog een vriendin wil zien, ook al had ik dat niet gepland. Als diezelfde vriendin mij zou sturen dat ze mij wil zien vandaag ben ik snel geneigd om te zeggen dat het niet gaat want ik ben daar mentaal niet op voorbereid dat ik vandaag nog sociaal moet doen. ’t Stond niet in mijn planning!

  Like

 7. Ik denk dat niemand op veranderingen zit te wachten en als het om hulp en genezing gaat al helemaal niet. Ik had het met werk, geen probleem als iemand ziek is, maar wel als ik vervolgens 8 dagen achter elkaar moet werken. Dit soort dingen gaan twee kanten op.

  Like

 8. Lastig, vind ik, die diagnose. Denk je dat je weet hoe “de” autist is, zijN er weer allemaal gradaties en lijkt de ene weer niet op de andere…, 🙂 Flexibiliteit, of althans de wil om je een beetje aan te passen aan de behoeften van een ander is een mooie eigenschap, vind ik.

  Like

Reacties zijn gesloten.