Puzzellevenslessen 2021

Eén keer per jaar heb ik last van bewijsdrang. Dan moet ik even aan mezelf laten zien dat ik een puzzel van duizend stukjes kan maken. Inmiddels is het traditie dat ik dan vervolgens de levenslessen die tijdens het puzzelen ontstaan deel in een blog. Dit jaar hadden de levenslessen vooral iets te maken met beurse knieën, dus lees en leer.

Waarom ik puzzel

Nog even één keer een korte uitleg over waarom ik puzzel. Als kind deed ik het nooit en als ik er toch aan begon, kwam ik nooit verder dan de rand. Inmiddels snap ik wel waarom. Met mijn IQ vol kloven en zonder ook maar enig ruimtelijk inzicht is het vrijwel onmogelijk om een puzzel te leggen. Sinds ik dat weet, ben ik veel milder naar mezelf. Ik maak er zelfs in therapie regelmatig grapjes over, over dat IQ. Uiteraard komt het ook serieus aan bod. Inmiddels ook vaste prik: ik moet even ‘bewijzen’ dat ik wél kan puzzelen en dat is waarom er nu jaarlijks een puzzel op tafel komt.

Dat is het uiteraard niet alleen. Ik vind het ook gewoon een heerlijke manier van ontspannen. Hm, ontspannen? Voor mij is het eigenlijk inspannen. Toch is dat wel goed, want die inspanning zorgt ervoor dat mijn chaotische hoofd even niet kan tobben. Iets anders dan kleuren, maar het effect is hetzelfde. Wel zo prettig dus.

Meestal puzzel ik in de winter, zo rond Kerst. Dit jaar kwam de puzzel in de zomervakantie op tafel. Dat kwam omdat ik niet echt actief dingen kon ondernemen en dus bedacht ik dat een puzzel me ook een vakantiegevoel zou bezorgen. De puzzel kwam uit de doos en deze keer was hij al binnen een week klaar. Hoogste tijd voor de bijbehorende levenslessen. Uiteraard met een dikke knipoog en een behoorlijke pot zout.

Wat ik bedenk tijdens het puzzelen

 • Ik heb inderdaad geen ruimtelijk inzicht. Hoe kan iemand zien welk stukje waar moet als er nog zo’n 850 stukjes zijn om uit te kiezen?
 • Een puzzel op de grond leggen in plaats van op de tafel helpt niet om op tijd te stoppen. Dan ga ik gewoon op mijn knieën verder. En ja, de puzzel kon gewoon op tafel, want hij lag op een plank. Maar ik had hem van tafel gehaald om ervoor te zorgen dat ik zou stoppen.
 • Jong geleerd is oud gedaan: ik blijk met mijn 33 jaar nog best prima op de grond te kunnen ‘spelen’.
 • Nu snap ik waarom mijn ouders vloerbedekking wilden zolang ze kinderen hadden in een leeftijd van op de grond spelen en kruipen. Wel zo prettig voor je knieën. Die van mij waren na een avondje puzzelen op het laminaat namelijk beurs.
 • Joehoe, ik kan het nog!
 • Puzzelen is zó fijn. Mijn hoofd gaat er gewoon even van uit.
 • Als ik puzzel, eet ik niet. Klinkt goed, als het over snacken zou gaan. Maar ik heb het hier over maaltijden. Ik ga zó op in mijn puzzel dat ik gewoon vergeet te eten. Niet handig.
 • Dit is zó verslavend.
 • Als je even een rondje gaat fietsen (en dat is pittig, want dan moet je jezelf dus bij die puzzel vandaan halen), leg je daarna ineens al die stukjes op hun plaats die al uren ‘net niet passen’.
 • Puzzelen geeft een vakantiegevoel en is dus perfect als je even niet actief vakantie kunt vieren.
 • Die puzzels van Jan van Haasteren zijn wel een beetje simpel. Tellen die wel?
 • Volgend jaar ga ik mezelf toch wéér bewijzen en pak ik weer een puzzel, maar dan een moeilijkere. Even kijken of ik dan ook binnen een week de puzzel compleet heb of dat ik anderhalf jaar nodig heb (zoals ooit, jaren geleden).

Je ziet dat de levenslessen deze keer niet zo diep gingen. Maar mocht je hier één ding van willen onthouden, laat het dan dit zijn: puzzel niet op de grond. Geloof mij maar als ik zeg dat je nek, schouders en knieën je dankbaar zullen zijn voor deze les.

18 gedachten over “Puzzellevenslessen 2021

 1. Ik ben bijna 50 en speel ook nog op de grond. Wel zit ik op een kussen, laminaat is inderdaad erg hard.
  Mijn puzzels staan zielig te wezen op de kast. Ik speel op het moment meer met Lego.

  Was Sinterklaas op vakantie of is dit een Spaans park?

  Like

  1. Dat vroeg ik me ook af, wat Sinterklaas in de zomer op een bbq deed. Hij gaf alleen geen antwoord toen ik het vroeg;).

   Like

 2. Allemachtig wat een drukke en volle puzzel. Die doe ik je niet na… Ik kan alleen maar XXL puzzels van 500 stukjes, en zelfs die vind ik al erg moeilijk.

  Like

  1. Het voordeel hiervan is dus dat je stukjes vrij makkelijk weg kunt leggen. Niet alles lijkt op elkaar.

   Like

 3. Ja hoor, van Haasteren puzzels tellen wél mee. Het mag toch best leuk zijn dat puzzelen!
  Inderdaad, puzzelen op de grond is geen doen. Ik heb een fijne plank die ik over twee schragen kan leggen als ik wil puzzelen, werkt zóveel prettiger.

  Like

  1. Ik heb ook een fijne plank en die leg ik dan dus op tafel, maar ja, als je ‘m dan op de grond legt omdat je wilt stoppen…

   Like

 4. Ik puzzel heel graag, altijd gedaan. Maar omdat het board waar ik hem opleg eigenlijk te klein is voor 1500 blijft het bij 1000, en die heb ik meestal in 2 dagen af. Ik kan niet ophouden. En zo`n ondergrond kan ik je aanbevelen, dan kun je op tafel puzzelen en hem wegleggen als je de tafel voor iets anders nodig hebt. Veel plezier!

  Like

  1. Die van mij lag op een plank. Ik had ‘m met plank en al op de grond gelegd omdat ik wilde stoppen. Maar ja, dat werkte dus niet;). Ik heb ook zo’n puzzelmat, maar dat vind ik niet fijn. Blijven de stukjes allemaal aan die stof hangen en dan kun je niet schuiven. Die plank bevalt me prima.
   En binnen twee dagen duizend stukjes leggen? Dat is me één keer gelukt, maar toen heb ik ook een nachtje door moeten halen ervoor, dus respect!

   Like

 5. Ik ken dat, als ik aan een puzzel begin, dan hou ik niet meer op. “Nog even een paar stukjes proberen te leggen” tijdens het koken van de waterkoker resulteert dan dat ik een uur later nog geen thee heb.
  Leuke traditie heb je!

  Like

 6. Ik herken het niet stoppen inderdaad, daarom doe ik het zo weinig. Als ik er eenmaal aan begin ga ik er helemaal in op. Nog even dat stukje, ow en dat hoekje nog even zoeken, en dat ding nog even afmaken….. en dan is er weer een avond om!

  Like

Reacties zijn gesloten.