Vakantie als je ‘altijd vakantie hebt’

Het is voor veel mensen zomervakantie. Heerlijk genieten van even niks doen, geen werk en bijkomen van een periode hard werken. Heerlijk toch? Zeker heerlijk en het is iedereen dan ook van harte gegund. Maar wat als je geen vakantie hebt of ‘altijd vakantie hebt’?

Ziektewet is geen vakantie

Laat ik eerst maar even heel duidelijk zijn over het feit dat mensen die ziek thuis zijn geen vakantie hebben. Mensen die ziek thuis zijn, werken hard aan zichzelf en hebben dus echt geen vakantie. Toch is dat wel een beeld dat nog steeds heerst bij sommige mensen. Je zit toch heel het jaar thuis? Heerlijk, lekker niks doen.

Als ik naar mezelf kijk, klopt het gedeeltelijk. Ja, ik zit het hele jaar thuis. Maar heerlijk lekker niks doen? Pfff, nee. Ik word doodmoe van de weinige dingen die ik doe, maar vooral van het werken aan mezelf. Ik zou dus niet zeggen dat ik altijd vakantie heb. Sterker nog, ik merk dat ik vakantie begin te missen.

Mijn idee van vakantie

Vakantie betekent voor mij niet een verre reis maken. Van reizen word ik onrustig en krijg ik stress. Vakantie betekent voor mij even helemaal los zijn van de dagelijkse bezigheden, wandelen en vooral héél veel boeken lezen. Weg van werk, maar ook van allerlei andere verplichtingen en verantwoordelijkheden. En ja, dat kan (ik) gewoon thuis.

Ik mis vakantie

Op dit moment voelt het alsof de verantwoordelijkheden altijd maar door blijven lopen. Het hele jaar door heb ik therapie, moet het huishouden gedaan worden, enz. Dat huishouden loopt uiteraard ook door als je echt vakantie hebt, maar toch voelde het voor mij dan anders.

Ik mis het even helemaal weg zijn van verantwoordelijkheden. Nu mijn psycholoog vakantie heeft, probeer ik mezelf dus ook vakantie te geven. Nu ik geen therapie heb, ga ik mezelf ook niet uitdagen met allerlei experimenten die de afgelopen maanden gaande waren. Ik wil daar even rust van. Even therapievrij. In de tijd dat ik normaal naar therapie zou gaan, ga ik nu liever iets leuks doen.

Vakantie als je ‘altijd vakantie hebt’

De ziektewet is geen vakantie. Dus nee, vakantie als je altijd vakantie hebt, gaat echt niet op. Laten we het dan hebben over vakantie als je niet werkt. Voor mij betekent het extra goed opletten dat ik af en toe een dag (of een week) inplan waarin ik geen verantwoordelijkheden heb. Dagen en weken waarop er ruimte is voor leuke dingen. Voor uitslapen, kleuren, lezen en meer van dat soort dingen. Het zou trouwens fijn zijn als mijn hoofd dan ook even met vakantie ging, maar mijn hoofd doet helaas niet aan vakantie. Dus altijd vakantie? Nee. Iemand zei zelfs een keer: “Je zou waarschijnlijk willen dat je ook eens vakantie had.” En dat klopt helemaal.

23 gedachten over “Vakantie als je ‘altijd vakantie hebt’

 1. Dat laatste klopt echt helemaal! Ik heb een hele tijd ongewild parttime gewerkt en kwam daarna in de WW. Dus ik dacht al die tijd dat ik geen vakantie nodig had… Toen ik uiteindelijk een reis maakte, ontdekte ik pas hoe erg ik toe was geweest aan vakantie.

  Like

 2. Ik hoop dat het je lukt om even echt rust te nemen. Sinds eind december zit ik al thuis en ik dacht al die tijd dat ik een soort vakantie had. Maar pas toen ik eind juni m’n goede uitslag kreeg en echt vakantie kon houden, merkte ik pas hoe erg ik eraan toe was. Al die maanden dat ik ziek was en naar het ziekenhuis moest, waren helemaal geen vakantiedagen. Nu geniet ik gelukkig wel van een vakantie. Ik hoop jij binnenkort ook!

  Like

  1. Nee, die maanden met ziekenhuisafspraken zijn zéker geen vakantie. Dat is gewoon keihard werken, zowel voor je lichaam als voor je hoofd.

   Like

 3. Vakantie kunnen nemen van je hoofd, dat zou ik ook wel eens willen kunnen. Maar dat kan inderdaad niet, dus kan me wel voorstellen dat het als je thuis bent om welke reden dan ook het dan zelden voelt als vakantie.

  Geliked door 1 persoon

 4. Ik denk dat het enorm helpt als je een beetje open bent over wat je dan doet in die tijd dat je ziek thuis zit. Als een ander enkel ziet dat jij van concert naar bioscoop en van museum naar vakantie gaat, dan creëert dat het beeld dat iemand ‘lekker thuis zit’. Terwijl als je, zoals jij, ook iets laat zien over wat je dan allemaal doet om weer beter te worden, dan geeft dat al een veel genuanceerder beeld. Want ja, dan kan het nog steeds overkomen als ‘lekker veel vrij’, maar ook ‘nuttig bestede tijd’.

  Like

   1. Weet ik alles van, ik heb het van meerdere kanten gezien. Als er minder een stigma zou zitten op ‘ik ga naar therapie’, zou dat volgens mij heel veel schelen.

    Geliked door 1 persoon

 5. Helemaal waar. En dat geldt niet alleen voor de ziektewet, maar eigenlijk voor alles wat je thuis doet. Ook voor thuiswerkers etc. Ik zou blij zijn, als ik weer eens een weekje geen verplichtingen, ook niet in huis heb. Maar dat is thuis zo moeilijk te realiseren. Er is altijd iets, de postbode, grasmaaiers ergens etc. Ook het idee van een dag voor mezelf en gewoon ergens genieten vind ik nog altijd moeilijk. Het eenvoudigste is, als je weg van je thuis kan. Maar ik ben ook heel graag thuis. Dus succes met dit dilemma. Mocht je een goede oplossing voor vakantie-thuis hebben, dan heb je ook stof voor een blogpost.

  Like

 6. Klopt helemaal, maar misschien moet je op momenten dat je geen therapie hebt even jouw eigen vakantiemoment inplannen en doen alsof je vakantie hebt, of vakantie inplannen.
  Een aantal dagen boeken lezen zoals je op vakantie zou doen 🙂

  Like

  1. Ik probeer op de tijd dat ik normaal therapie heb iets leuks te doen, als mijn psycholoog er niet is. Vind ik een goede deal;).

   Geliked door 1 persoon

   1. Herkenbaar. En wederom goed dat je het aanstipt. Ook ik heb tijdens mijn depressies en herstel van kanker vaak te horen gekregen waar ik zo moe van was. Ik werkte toch niet? Ik kon er destijds weinig tegenin brengen. Maar je hebt helemaal gelijk. Al moet ik zeggen dat vakantie dan ook echt makkelijker en echter voelt als je wel weer gewoon mag en kan werken.

    Like

 7. Heel even moest ik aan Pippie Langkous denken, weet je nog? Die wilde heel graag net als Tommy en Annika naar school, omdat ze eindelijk óók vakantie zou hebben.;-) . Ach , vakantie momentjes zitten in jezelf, zo was het voor mij de laatste 3 jaar ook, nooit écht vakantie gehad maar soms tóch momentjes die als vakantie voelde.

  Like

  1. Ach, die Pippie! Het zijn inderdaad momentjes. Lekker een middag of een avond even eruit. Dat voelt dan echt als vakantie. Kan me wel voorstellen dat je de afgelopen jaren ook zo je ‘vakantie’ hebt moeten pakken.

   Like

   1. Ik ben ook niet van het op vakantie gaan, maar echt even helemaal niks vind ik dan weer wel fijn.

    Like

 8. Pingback: Vakantie!
  1. Dat kan ik me helemaal voorstellen! En die opmerkingen vind ik eerlijk gezegd ehm…. nouja, je snapt ‘m hè. Overigens kan ik er met sommige mensen wel heerlijk grapjes over maken. Moet dan ook weer kunnen, vind ik.

   Like

Reacties zijn gesloten.