Tandartsperikelen

Mijn tandarts is een leuk mens. Dat heb ik al eerder gezegd en dat vind ik nog steeds. Ik heb nu een nieuwe tandarts, want de praktijk wisselde van eigenaar, maar ook deze is prima. Echt waar. Toch vertelde ik mezelf toen ik kiespijn kreeg weer heel lang dat het wel mee zou vallen en wel weer over zou gaan. Misschien iets té lang? Het leidde weer tot een heleboel tandartsperikelen.

Ik heb (geen) kiespijn

Al een paar dagen ‘zeurde’ het wat in mijn mond. Maar ja, omdat ik nogal een angsthaas ben als het gaat om de tandarts, vond ik dat het allemaal wel meeviel. Bovendien zou het nog maar twee maanden duren voor ik aan de beurt zou zijn voor controle. Kon wel wachten toch?

Hoewel ik nog liever een arts mijn buik met prikkelbare darm laat kneden (en dat wil wat zeggen, want dan lig ik te kronkelen op die onderzoekstafel!), heb ik inmiddels geen groot probleem meer met de halfjaarlijkse controles bij de tandarts. Maar dit was natuurlijk anders, want dit was kiespijn. Ik zag alweer een wortelkanaalbehandeling of een verwijzing naar de kaakchirurg voor me en vooral een hoop pijn en gedoe en ik had er écht geen zin in. Wachten dus.

Totdat ik bijna niet meer kon eten. Toen kon ik het niet meer ontkennen en werd het tijd om te bellen. Het was donderdagmiddag en ik hoopte dat ik voor het weekend nog zou kunnen komen, maar helaas… Maandag was er plek. Die maandag was de kiespijn voor een groot deel verdwenen en onderzoek en foto’s lieten er geen oorzaak voor zien. Eind goed, al goed.

Kiespijn 2.0

Helaas bleek dit niet het einde en al helemaal niet ‘al goed’. Na een paar dagen kreeg ik weer steeds meer kiespijn. Een maximale dosis pijnstilling hield het een klein beetje onder controle. Ik werd wakker van de pijn en stond een paar keer per nacht te poetsen, flossen en spoelen. Niets hielp, behalve dan die pijnstillers een beetje.

Na een paar dagen volop pijnstillers slikken en een paar nachten wakker worden van de pijn, besloot ik toch nog een keer de tandarts te bellen, ondanks dat er ruim een week eerder niets was gevonden. Ik kon de volgende dag komen.

Ik wil naar de tandarts!

Geloof het of niet, maar voor het eerst van mijn leven was ik blij dat ik naar de tandarts mocht. Ik zou zelfs een wortelkanaalbehandeling met alle ‘plezier’ ondergaan, want de kiespijn was gekmakend. Op de ‘grote dag’ werd ik wakker met keelpijn. Daar ging mijn afspraak. Het werd een retourtje naar de teststraat in plaats van naar de tandarts. En nog maar wat extra pijnstillers.

Ik hoorde mezelf zeggen dat ik hoopte op een negatieve coronatest omdat ik naar de tandarts wil. Dat was pas zorgelijk. Sinds wanneer wil ik naar de tandarts? Dat moest wel corona zijn, als ik dat soort gekke dingen ga zeggen. Gelukkig was het geen corona en de volgende dag mocht ik (met keelpijn én een negatieve test) alsnog naar de tandarts. Hoera!

Geen oplossing voor mijn ‘kiespijn’

Daar zat ik dan in die wachtkamer, met keelpijn, kiespijn en vooral heel veel stress. Dit zou het moment worden van mijn wortelkanaalbehandeling.

Toch niet. Er werd geklopt, getikt en geduwd in mijn mond. Alles deed pijn. De kiespijn zat bovenin, maar inmiddels deed ook mijn onderkaak pijn. Wat was dit voor stom iets? Dit was geen kiespijn, wist de tandarts me te vertellen. Maar ik was wel op de juiste plaats voor een oplossing.

Pijn door kaakklemmen

De eerste keer dat ik kwam voor deze klachten, had ik al aangegeven dat ik dacht dat het probleem niet in mijn kies zat, maar dat het een andere oorzaak had. Ik klem namelijk mijn kiezen strak op elkaar. En dat doe ik een klein beetje scheef. Vooral ’s nachts (en in het extreme als ik nachtmerries heb), maar ook overdag.

De eerste keer keek de tandarts ernaar, maar ze zag geen slijtage aan mijn tanden. Het was dus geen tandenknarsen. Dat klopt, want ik knars inderdaad niet met mijn tanden, maar ik klem wel mijn kaken op elkaar. Wat blijkt? Dat is eigenlijk nog schadelijker, want dan is er constant belasting op je kaakgewricht en op je botten. Dat veroorzaakt pijn. Het kan zelfs de oorzaak zijn van (mijn) nekpijn. Waarom ik dat kaakklemmen doe? Dat is een uiting van spanning.

De tandarts begon over de kaakfysio, maar daar ben ik (destijds vanwege klachten aan het kaakgewricht) al tientallen keren geweest. Het loste niets op. Het gaf even verlichting, maar ik leerde er het kaakklemmen niet mee af. Vervolgens kwam de tandarts met een andere oplossing: een bitje voor de nacht, zodat ik niet meer zou kunnen kaakklemmen. Dat betekende weer twee extra afspraken bij de tandarts, maar ik was blij met dit voorstel, vooral omdat ik al heel lang denk dat ik dit nodig heb.

Ik ging zonder directe oplossing (en een aanbod voor sterkere pijnstillers) de deur uit. Twee nieuwe afspraken in de agenda, maar ook hoop op ein-de-lijk een oplossing voor een langdurig probleem. Een paar dagen later werd de pijn minder. Zou het dan toch iets anders zijn geweest? Toen volgde een horrornacht, vol nachtmerries. En jawel, die ochtend was de ‘kiespijn’ terug. Ik denk dus dat we de oorzaak wel echt te pakken hebben. Nu hoop ik dat het bitje ook daadwerkelijk de oplossing gaat zijn!

Maak je naar aanleiding van de foto geen zorgen: de tandarts is nog heel en ik heb niet in hem gehapt;).

17 gedachten over “Tandartsperikelen

   1. Haha! Nou, Vriend O. heeft er sinds kort ook 1. Ik heb er bijzonder veel plezier in gehad om hem de eerste keer te vragen wat tongbrekers uit te spreken…

    Geliked door 1 persoon

 1. Ja, dat is heel goed mogelijk. Ik heb dat eens na een autoongeluk gehad. Omdat vermoedelijk mijn kaak een beetje verschoven was. Deels kan je het zelf oplossen door alle spieren bij je kaakgewricht, maar ook in je nek, te masseren. Gewoon een beetje drukke op de verharde spieren. Verder had Romy in haar blog het eens over een kaakphysio gehad. Dat kan ook een oplossing zijn. Waarschijnlijk hebben de verkrampte houding in je kaak / mond ook een beetje met de algemene problemen te maken. (het niets willen of kunnen zeggen, gaat niet spoorloos aan je mond voorbij!) Maar succes.

  Like

  1. Klopt helemaal, dat het te maken heeft met alle spanning. Ik heb bij de kaakfysio al een halve bank versleten, maar helpen deed het helaas niet. Op het moment zelf voelde het wel oké, maar thuis kon ik er niets mee en was alles weer net zo gespannen als altijd. Nu dit dus maar proberen.

   Like

 2. Nee een bitje is alleen ter bescherming van je gebit. Je zal net als ik naar de fysio moeten en dan een specialist in bruxisme (kaakklemmen) die bitjes knars je vrolijk mee verder. Het komt door stress en ik heb er ook last van. Bitje is vergelijkbaar met die pillen het lost het gevolg op maar niet de oorzaak. Steek het geld van dat bitje in een goede fysio!

  Like

  1. Fysio heb ik dus helaas al gehad. Hielp geen snars. En ik snap dat ik de oorzaak niet oplos, maar ik vind het tot nu toe (heb ‘m nu net in huis) wel ontspannen. Merk dat ik ’s nachts niet meer constant lig te bijten.

   Like

 3. O, dat herken ik…uitstellen die tandarts.
  Ik moet aan een gebit en stel het maar uit….en zoveel hoeft niet eens getrokken te worden.

  Like

 4. Dat kaakklemmen is een symptoom van stress bij jou. En dan kun je twee dingen doen: volledig focussen op het symptoom, of aan symptoombestrijding doen en ondertussen de oorzaak aanpakken. Volgens mij ben je dat nu aan het doen 😉 Dus: goed bezig!

  Geliked door 1 persoon

 5. En nu maar hopen dat het probleem er iets mee opgelost wordt, want alles stres uit leven bannen is nog even geen optie.

  Like

 6. Oh lieverd dat is niet fijn.
  Weet je, ik zeg het wel vaker, maar herken mijzelf in zoveel van je stukjes.
  Ergens in april, kreeg ik nieuwe kroon.
  Zat niet fijn, wachten, wachten, wachten.
  Afgelopen maandag gebeld, kon maandag terecht, zal klein stukje cement tussen en weg probleem.
  Was het voor jou ook maar zo makkelijk.
  xxx

  Like

  1. Stom hè. Dat het dan dus zo simpel op te lossen is, maar dan toch niet bellen. Ik vond het de tweede keer trouwens ook een beetje eng om te bellen omdat ze de eerste keer niets gevonden hadden. Maar ja, als je wakker wordt omdat je shot pijnstillers is uitgewerkt, lijkt bellen me toch wel toegestaan;).

   Like

Reacties zijn gesloten.