Telefoonbandje

Wie belt met een servicelijn krijgt regelmatig een bandje. Je krijgt een eindeloze rij met keuzemogelijkheden, die vervolgens weer onderverdeeld zijn in nóg meer keuzemogelijkheden en uiteindelijk heb je (bij mazzel) de juiste persoon aan de lijn. Zo’n bandje leek me eigenlijk zelf ook wel wat, toen ik een telefonische afspraak had met de huisarts.

Het bandje bij de huisarts
Als ik de huisartsenpraktijk bel, krijg ik ook zo’n bandje. Omdat ik nu eenmaal regelmatig bel, ken ik het bandje uit mijn hoofd. Een vriendelijke stem vertelt me dat ik voor noodgevallen een één moet toetsen en geeft me vervolgens nog wat andere keuzemogelijkheden.

Ik geef toe dat ik eigenwijs ben en het bandje uit mijn hoofd denk te kennen. Totdat ze dus het bandje veranderden. Ik vond al dat de assistente zo vreemd had opgenomen, maar stelde toch gewoon mijn vraag. “Je belt nu de lijn voor overleg met collega’s.” Aha, was dat ‘t. Ze hadden ineens het bandje veranderd. Tegenwoordig luister ik dus braaf elke keer het hele bandje weer af tot ik bij de optie ben die ik moet hebben.

Met mij als patiënt zou je toch verwachten dat er wat extra opties bestaan:
– Toets dertien voor hypochondrie.
– Toets veertien voor het geven van een cabaretvoorstelling.
Maar ja, die opties bieden ze dus niet.

Het bandje van de hypochonder
Op een dag had ik een telefonische afspraak met de huisarts. Hij zou mij bellen. Ik houd niet van bellen, maar ik vond het een prima oplossing, aangezien het spreekuur vol zat. Maar ja, het ging niet zo heel lekker en ik had dikke stress, dus ik was nogal grappig.

Als de huisarts belt, herken ik het nummer. De vraag is dan alleen of ik de huisarts of een assistente krijg. En bovendien…ik had húlp nodig, dus mijn grapjes moest ik maar voor een blog bewaren.

Dit is hoe ik het liefst wilde opnemen:
“Dit is de telefoon van mevrouw De Hypochonder.
– Toets één voor een korte vraag.
– Toets twee voor een kleine cabaretvoorstelling.
– Toets drie voor een uitgebreide cabaretvoorstelling.
– Toets vier voor random grapjes.
– Toets vijf voor een serieus gesprek.
– Liever lezen dan praten? Toets op de rode knop en surf naar http://www.hoofdtaal.com. ”

In werkelijkheid nam ik natuurlijk keurig op met mijn voor- en achternaam. Bovendien belde de huisarts ‘onbekend’, waardoor ik het risico sowieso te groot vond om grappen te maken. Het kon ook zomaar iemand anders zijn. Soms is het zo fijn (voor anderen én mezelf) dat ik netjes ben opgevoed. Bewaar ik mijn grapjes wel voor een blogje.

17 gedachten over “Telefoonbandje

 1. Leuk om te lezen en het zou wel echt geniaal zijn als je dat had gedaan. Want die bandjes zijn soms echt vervelend. Vind t een wonder dat t ggz ze nog niet heeft. Maar goed daar word je weer 4x doorverbonden voor je eindelijk iemand aan de lijn krijgt die je hopelijk kan helpen.

  Like

  1. Daar zeg je wat ja, de GGZ heeft dat niet. Maar inderdaad is het daar ook wel tig keer doorverbinden om soms uiteindelijk terug te komen bij degene die je als eerste aan de lijn had.

   Like

 2. Hahaha, heerlijk! Mijn vriend neemt af en toe op met dat soort gegein als ik hem bel. Geen bandje, maar wel onzin, zeg maar. Ik heb hem laatst teruggepakt door op de huistelefoon te bellen (waar je het nummer niet echt kunt bekijken omdat je direct opneemt als je ‘m van de lader haalt) en te zeggen ‘Goedemiddag, met de inkoopservice van Vivera’. Ik ging namelijk vleesvervangers in de aanbieding halen. Hij had het serieus heel even niet door, ik hoorde de verwarring in zijn stem. Ik heb echt zo’n lol gehad met mezelf 😉

  Like

 3. Hihi ik hou wel van je gevoel voor humor! Ik werk zelf ook bij een telefonische dienst en bij ons maakt het niet heel erg veel uit welke keuze je maakt omdat het toch allemaal bij dezelfde collega’s terechtkomt. Het is alleen wel handig om te zien met welke intentie de klant belt, al toetsen ze vaak ook maar random dingen in hoor. Bij onze huisarts is het gelukkig niet met een bandje maar kom je terecht bij het secretariaat.

  Like

  1. Ik vergat nog iets! Als ik zelf een bandje zou hebben dan zou het vooral als volgt gaan: Je belt nu met de telefoon van Irene, als het geen noodgeval is (en dan bedoel ik op leven en dood), stuur me dan een sms. :p

   Like

   1. Zo, die zou ook prima toegevoegd kunnen worden ja. Kappen met al dat bellen. Houd ik niet van. En dat mensen zomaar wat intoetsen, daar kan ik me wel iets bij voorstellen.

    Like

 4. Bij ons hebben ze nog een optie: geen keuze maken. Dan krijg je gewoon de assistente aan de telefoon, die dan samen met jou uitzoekt welk knopje je eigenlijk in had moeten drukken en je ook meteen helpt met je hulpvraag.

  Like

 5. Ik moest van de week voor de pil, herhalingsrecept. Maar omdat ik net voor ik verhuisde een jaarvoorraad geregeld hebt, moest ik nu pas naar mijn nieuwe apotheek en assistente. Ik belde moest ze navragen of ik de pil nog mocht. Uhm mevrouw hoe denkt u dat ik 34 ben geworden zonder zwanger te raken? Geheelonthouding? Geen sjoege. Ik belde naar mijn oude assistente want ik was toch nog niet overgeschreven (bleek) maakte hetzelfde grapje daverent gelach. Dank u, ik heb wederom een jaar de pil. Het verschilt echt per praktijk!

  Like

 6. Als ik zo’n bandje heb, moet ik meestal nog eens terugbellen omdat ik vergeten ben wat nr 1 en nr 2 waren 😉 🙂

  Like

Reacties zijn gesloten.