Doe mij maar een hittegolf(je)

Het is in Nederland nooit goed. Bij regen klagen we; bij kou mopperen we en bij warmte lopen we te puffen en te steunen. Ik zeg ‘we’, maar ik bedoel een groot deel van de bevolking. Mij hoor je bijvoorbeeld tijdens een hittegolf niet klagen, want stiekem vind ik een hittegolf(je) op z’n tijd wel prettig. Niet eens zozeer vanwege de warmte, maar vooral vanwege de rust die het me geeft.

Het weer en mijn stemming

Ik geef gelijk toe dat het weer vaak van invloed is op mijn stemming. ’s Winters kan ik echt somber worden van al dat grijs en de donkere, korte dagen. Dán hoor je mij klagen. Sneeuw hoef ik ook niet. Vieze glibberbende. Ik vind overigens dat ik het volste recht heb om in de herfst en de winter te klagen, want bij zomers weer en zelfs bij een hittegolf hoor je mij niet mopperen.

Ten eerste vind ik het in de zomer al heerlijk dat de dagen lekker lang zijn. Al dat licht buiten (en daardoor in huis) doet me goed. Ik leef het liefst hele dagen buiten. Even een dagje donker? Daar kan ik flink van balen.
Zelf heb ik weinig last van warmte. Ook als het bloedheet is, kan ik nog vrij goed functioneren. Als het in huis niet meer afkoelt, ben ik er soms heel even klaar mee, maar dat is zeldzaam.

Warm, maar prima

Bij een hittegolf hoef ik op de één of andere manier niet meer te slapen en kan ik heerlijk lange dagen maken. Echt moe word ik toch niet. Een beetje sloom misschien, maar niet heel moe. Toen ik nog werkte, hoorde ik collega’s en kinderen vaak klagen over de warmte, maar zelf had ik er weinig last van. Ja, ik had het warm, net als iedereen, maar dat is iets anders dan er last van hebben.

Als een hittegolf in de vakantie viel, was dat natuurlijk ‘makkelijker’. Lekker geen ‘moetjes’ en alleen maar genieten van de zon óf van de schaduw.

Een hittegolf geeft rust

Sinds ik niet meer werk, hebben we al behoorlijk wat warme dagen én een hittegolf meegemaakt. Ja, makkelijk, als je niet werkt, houd ik het ook wel vol, hoor ik je denken. Dat snap ik en dat mag je denken. Maar voor mij is zo’n hittegolf prima. Ik herinner me de hittegolf van vorig jaar. Voor die begon was ik op. Ik bleef maar doorgaan en kon de rem niet vinden. Niet handig, want ik had juist behoefte aan rust.

Die behoefte aan rust is er nog steeds, maar ik vind het ook nog steeds lastig om voldoende rust te nemen. Als ik een dag met een boek op de bank hang, voel ik me daar een beetje vreemd bij. Dat kan ik toch niet maken? Natuurlijk kan ik dat wel maken, maar ik vind dan eigenlijk dat ik beter nog even iets nuttigs (meestal huishoudelijks) kan doen.

Als het warm is, pak ik een boek en plof ik op de bank, nadat ik eerst een uurtje heb gefietst of gelopen. (Als het écht warm is, verdamp je op mijn dakterras, dus dan zit ik niet buiten.) Ik vind dat ik dan het volste recht heb om ‘lui’ te zijn. Gewoon niks doen en in een boek verdwijnen. Ik merkte vorig jaar en ook bij de warme dagen dit jaar het effect. Rust. De rust die ik zo heel erg nodig heb. Zonder schuldgevoel.

Dus ja, kom maar door hoor met een hittegolf(je). Dat is heel erg goed voor me. Eind deze week beloven er wat warme dagen te komen. Heerlijk!

22 gedachten over “Doe mij maar een hittegolf(je)

 1. Ik hou absoluut niet van kou, maar zo’n hittegolf hoeft voor mij dan weer echt niet! 24 graden is perfect.

  Like

  1. Ik geef toe dat het voordeel van jouw favoriete temperatuur (waar ik ook blij mee ben trouwens!) is dat je dan nog wat lekkerder kunt lopen en fietsen buiten;).

   Like

 2. Oh echt? Ik kan mij echt niet voorstellen dat er mensen zijn die het prettig vinden die hitte maar ze zijn er dus toch. 😉
  Ik vind dit een heerlijke zomer tot nu toe.
  Ik wilde even terugkomen op een blog van tijdje gelden over dat je een boek wil schrijven.
  Waarom zou je daar niet mee beginnen? Gewoon nadenken waarover het moet gaan, dingen onderzoeken, notities maken. Er valt van alles te doen voordat je boek echt af is. Gewoon stapje voor stapje er aan beginnen op je eigen tempo.
  Ik heb geleerd van een therapeut dat je de dingen zo moet doen, wat het ook is.
  In mij geval ging het bij mij om een kleine operatie maar ik was zo bang voor ziekenhuizen.
  Ik moest van tevoren bijv. naar het ziekenhuis gaan om te kijken hoe het eruit zag en hoe het voelde.
  Nou ja je begrijpt vast wast ik bedoel.
  Stapje voor stapje en dan uiteindelijk wel of niet doen is heel prettig.

  Like

  1. Ik begrijp heel goed wat je bedoelt. Het plan borrelt ook nog steeds en wordt daarmee steeds concreter. Maar ik zou het nu echt voor mezelf doen nog. Geen gedoe met uitgevers en dat soort druk erachter. Op dit moment vind ik zelfs de druk die ik mezelf dan opleg al te veel.

   Like

 3. Ik heb het meer voor iets van 25 graden, maximum. Ik kan zelf best wel last hebben van de warmte maar ik vind de zomer toch ook wel een heel fijne periode (fijner dan de winter alleszins). Ik ga dan net als jij met een boek buiten liggen maar dan wel in de schaduw. Ik kan zo hele dagen doorbrengen 🙂 Ijsjes eten, en dan ’s avonds laat, als het wat afkoelt, nog een wandelingetje maken. Alleen ’s nachts vind ik het wel echt stom als het zo warm is.

  Like

 4. Ik word juist helemaal niet goed van een hittegolf. Ik functioneer slechter en word prikkelbaar. Mijn oudste dochter en schoonvader vinden het juist heerlijk. Voor hen kan het niet heet genoeg worden.

  Like

 5. Herkenbaar!! Als ik mag kiezen, liever tot 25 graden maximum maar het doet wel deugd om eens te moeten vertragen omdat het niet anders kan. Als ik teveel fysiek inspanning doe bij zo’n hittegolf, dan voel ik me direct slap en draaierig van de lage bloeddruk.
  Ik ben dan iemand die net snel klaagt over het weer. Regen? Heerlijk het gekletter om met een boek in de zetel onder een dekentje te kruipen. Koude en donkere dagen vind ik ook heerlijk om in de zetel te mogen hangen.
  Het enige dat ik niet tof vind, is wandelen als het (hard) waait.

  Geliked door 1 persoon

 6. Ik vind het fijn als het mooi weer is, maar een hittegolf hoeft voor mij niet echt. Als het echt zo warm is en ik ben lang buiten, dan krijg ik wel eens last van migraine. En waar ik momenteel woon zit de warmte dadelijk binnen en staat de zon lang op mijn terras waardoor ik weinig afkoeling vind. Hopelijk zal dat in mijn nieuwe huis anders zijn (daar heb ik toch de nodige voorzorgsmaatregelen voor genomen).
  Maar zeker liever veel zon dan een druilerige zomer waarin je niet buiten kan komen omdat het nat is.

  Like

  1. Als het binnen snel opwarmt, zou ik ook minder blij zijn met warmte. Gelukkig is dat bij mij niet zo. Groot gelijk dat je in je nieuwe huis voorzorgsmaatregelen hebt genomen!

   Like

 7. Ik moet zeggen, dat het mij eigenlijk helemaal niet zoveel uitmaakt. Zolang het maar niet dagelijks met bakken uit de hemel komt en je niet weg geblazen wordt door de wind. Maar de voorkeur gaat wel uit naar zomerse (warmere) dagen idd 🙂

  Geliked door 1 persoon

 8. Het klinkt alsof je probleem niet zo zeer de temperatuur is, maar of je jezelf wel of geen toestemming geeft om rustig aan te doen. Persoonlijk vind ik een zomer als deze prima, ik kan niet zo goed tegen warmte. Ik kan wel goed tegen kou!

  Like

  1. Tja, het probleem zit inderdaad in mezelf geen rust gunnen. En als ’t warm is gun ik mezelf dat wel;).

   Like

 9. Bijna álle weersomstandigheden kunnen mij wel bekoren, maar de meeste moeten niet gewoon niét telang doorgaan, en dat in het bijzonder voor somber of erg warm weer. Sneeuw en vorst hou ik wel even vol met een zonnetje erbij.

  Like

  1. Zonnetje erbij helpt wel bij sneeuw en vorst, maar het hoeft van mij gewoon helemaal niet;). En alle waar té voor staat…

   Like

 10. Ik vind het altijd wel mooi als mensen de positieve kanten ergens van in kunnen zien. Ik probeer dat ook hoor, maar vind het ook lekker om te mopperen. Het is veel te vroeg licht s’ochtends, of te laat, te warm, te koud, te donker en grijs weer, en regen daar heb ik helemaal een hekel aan. Een lekkere onweersbui, daar houd ik wel van. Als ik tenminste iedereen veilig binnen zit en het dak niet lekt 🙂

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.