2021 in boekenpraat

2021 was qua leesjaar voor mij een jaar van een paar nieuwe ontdekkingen, een aantal echte pareltjes en een enkele tegenvaller. Maar vooral heb ik er weer van genoten dat mijn drukke hoofd (vrijwel) dagelijks een moment werd overgenomen door de woorden van een ander. Lezen is en blijft mijn favoriete hobby. Vandaag een terugblik op het leesjaar 2021 en natuurlijk op de boeken die me dit jaar het meest bij zijn gebleven.

Elke dag lezen

Dat ik veel lees, is geen verrassing. Dit jaar hield ik het bij in mijn bullet journal. Wat blijkt? In 2021 las ik bijna elke dag. Slechts drie dagen las ik niet en dat waren drie dagen achter elkaar. Ik kan het heel goed verklaren. Het waren namelijk de twee dagen dat ik in het ziekenhuis lag voor mijn darmonderzoek én de dag daarna. Toen was mijn hoofd zó vol en overprikkeld dat ik het echt niet aan het lezen kreeg. Verder las ik dus wel elke dag.
Soms was het maar één kort hoofdstuk en soms las ik uren achter elkaar. Het maakt ook niet uit. Lezen blijft mijn favoriete ontsnappingsroute uit de werkelijkheid. Ik doe het zelfs op doktersadvies.
Ik las dit jaar 77 boeken en de teller loopt nog…

De herontdekking van kinderboeken

In de afgelopen jaren las ik regelmatig Young Adults, maar kinderboeken las ik eigenlijk niet meer. Toen ik nog voor de klas stond, las ik uiteraard wel kinderboeken, want ik las mijn voorleesboeken altijd eerst zelf. Toen ik thuis kwam te zitten, las ik ook geen kinderboeken meer. Dit jaar zag ik op sommige boekenblogs leuke tips voor kinderboeken en ook in mijn mailbox kwam er af en toe een nieuwsbrief voorbij waarin ik een interessant kinderboek zag. Ik leende er eens één bij de bieb en van het één kwam het ander. Ik ben kinderboeken -opnieuw- enorm gaan waarderen. Eén zo’n kinderboek leidde er dit jaar zelfs toe dat ik op een avond zat te zoeken naar een baan!

Het allermooiste boek van 2021

Een favoriet boek kiezen vind ik meestal onmogelijk, maar dit jaar is het simpel. Toen ik het boek las, wist ik al dat het een kanshebber zou worden en als je me vraagt welk boek me het meest bij is gebleven, hoef ik er niet lang over na te denken. Dat is absoluut de roman ‘De engelen van Elisabeth’ van Els Florijn.
In mijn recensie schreef ik:
In deze roman gaat het over een gesticht rond 1900. Hoewel het verhaal geen biografie is, is het wel gebaseerd op biografieën. In deze roman wordt de jonge moeder Elisabeth opgenomen in een gesticht. Heel langzaam ontvouwt zich daar, tussen alle bizarre taferelen, het verhaal van haar leven en wordt duidelijk wie Elisabeth is en waarom en hoe ze is geworden wie ze is.
Ik was enorm geboeid door dit boek en het gaat me nog heel lang bijblijven. Mijn advies: lees het!
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️


Ik weet nog dat het zo’n boek was waar ik de juiste woorden niet voor kon vinden. Het raakte me zó. Psychisch zieke mensen werden destijds voor gek verklaard en er was weinig tot geen begrip voor hen. Els Florijn beschrijft dat heel erg indrukwekkend.

Pareltjes

In 2021 las ik nog veel meer pareltjes. Ik begon dit jaar ook met het geven van sterren bij mijn recensies. Negentien keer eindigde een boek met vijf sterren. Ik vroeg me af of ik ze dan te makkelijk gaf, maar ik las -vond ik- nu eenmaal veel prachtige pareltjes. Ik noem er hier nog vijf, in willekeurige volgorde. Door op de titel te klikken, kom je terecht bij mijn recensie.

18 gedachten over “2021 in boekenpraat

 1. Wat een goed idee om alles wat je leest bij te houden in een bullet journal. Ik lees ook veel, maar heb geen idee wat ik dit jaar allemaal tot mij heb genomen. Het is een grote chaos.

  Like

  1. In mijn journal houd ik alleen bij gelezen/niet gelezen. Ik heb een excel-document waarin ik al jaren alle titels bijhoud. Werkt perfect. Vooral ook omdat je dan bij het intikken van een titel kunt zien of je ‘m al gelezen hebt, want dat onthoudt excel. Vind ik erg prettig;).

   Geliked door 1 persoon

  2. Ik ben (gratis) lid van hebban.nl daar heb ik mijn eigen boekenplank met gelezen, lees ik momenteel en wil ik lezen boeken
   Ook kun je daar aangeven of je het boek in bezit hebt en of uitgeleend. Heel handig alleen auteur of titel intypen en je ziet het boek zo met foto en recensie enz.

   Like

 2. De beide thrillers liggen hier op de ‘laat ik even hamsteren want straks gooien ze de bieb dicht’-stapel. Ik kan dus even vooruit!

  Like

 3. Ik houd alles bij op mijn goodreads account, het is sowieso leuk om het bij te houden, vind ik. En daar heb ik ook een tbr-lijst, ook fijn. Ik vind het trouwens niet vreemd, dat je veel pareltjes las. Je kiest tenslotte van te voren al een beetje uit wat je wilt lezen, zelf neem ik uit de bieb ook niet snel iets mee wat me op voorhand niks lijkt..

  Geliked door 1 persoon

  1. Klopt, zo denk ik ook vaak. Je kiest inderdaad boeken die je vooraf al aanspreken, dus dan vind ik veel hoge waarderingen ook logisch. Goodreads gebruik ik niet, maar hoor/lees ik wel veel over. Misschien toch eens een keer naar kijken.

   Geliked door 1 persoon

   1. Ik vind het wel een fijne site. Een account aanmaken is gratis en spamvrij, en je kunt er ook zien wat anderen van een boek vonden. Soms door alleen het aantal sterren dat ze het geven, soms met ( mini ) reviews. Als je je smartphone vaak bij je hebt, kan het ook handig zijn voor wanneer je onverwacht in bieb of boekwinkel belandt – dan heb je altijd je tbr-lijst en dingen die je al gelezen had, bij de hand.

    Like

   2. Dan moet ik er dus zeker naar kijken. Nu mis ik inderdaad in de bieb die lijst. Ik kan wel zien of ik een boek eerder geleend heb, maar weer niet als ik het eerder als e-book heb geleend en dat is soms lastig. Dank voor de tip!

    Geliked door 1 persoon

 4. Weer fijn om jouw logje te lezen
  Toevallig staan op mijn leeslijst 2022 ook twee van jouw favoriete titels
  Ben benieuwd of ze bij mij ook zo in de smask vallen

  Geliked door 1 persoon

 5. Wat leuk zo’n terugblik, mijn voornemen is om mijn gelezen boeken ook bij te gaan hoeden (hoe , dat verzin ik nog. En wie weet pak ik dan niet steeds gelezen boeken in de bieb. (gelukkig geeft de pc dat aan en kan ik het nog terugzetten)
  Mea Culpa heb ik gisteren uitgelezen (ik kon niet stoppen en ging dus pas vanochtend om half 2 naar bed)
  Over het jaar genomen heb ik veel van jouw tips gelezen, Dank daarvoor 😉

  Like

  1. Haha, Mea Culpa is er wel één die je uit bed houdt ja.
   Leuk dat je veel van mijn tips hebt gelezen!

   Like

 6. Ik las een ander boek van Els Florijn en die is me ook bijgebleven. En ik las ook kinderboeken over de oorlog en HP en hoewel ik die zo uit heb zijn die me ook bevallen.

  Geliked door 1 persoon

  1. Nee, heb ik niet. Sowieso lees ik bijna altijd nog even in bed. Ik heb een poos een uur per dag willen lezen, maar daar werd ik (helaas) heel onrustig van. Het voelde als een moetje en dan kreeg ik stress omdat ik óók nog ‘moest’ lezen een uur en het was al tien uur en ik wilde op tijd naar bed, enz. (Helaas lukt ’s middags lezen me niet, want dan val ik gegarandeerd in slaap; anders zou dat een prima optie zijn.)

   Like

Reacties zijn gesloten.