Boodschappenstress bij feestjes

Wat ik in deze blog schrijf, zou ik twee jaar geleden met niemand hebben durven delen. Ik schaamde me. Soms vind ik het nog steeds gek hoe ik omga met structuur en lijstjes en dat soort dingen, maar het helpt me. Daarom deel ik vandaag mijn ervaring met boodschappenstress bij feestjes.

Hoera, een feestje!

Feestjes zijn om allerlei redenen vermoeiend voor me, maar ondanks dat vind ik ze ook heel fijn en gezellig. Ik geef ze zelf sporadisch, maar ik wil in ieder geval mijn verjaardag (klein) vieren en een poosje geleden gaf ik een feestje om de afronding van een therapietraject te vieren.

Ik schreef eerder al dat ik het lastig vind om een huis vol visite te hebben, maar daarin heb ik inmiddels een modus gevonden. Daarbij helpt het trouwens heel erg dat mijn visite tegenwoordig weet dat ik soms wat stress kan krijgen van dit soort dingen. Dat maakt het voor mij een stuk meer ontspannen.

Het ‘therapiefeestje’ zag ik wel zitten, omdat ik wist dat ik het zou kunnen en dat alle bezoekers inmiddels weten hoe dit soort dingen voor me werken. Er was echter nog wel één ‘probleem’, want ik zat met boodschappenstress.

Boodschappen doen voor een feestje

Boodschappen doen vind ik sowieso heel ingewikkeld. Vaak duik ik na de weekboodschappen weer even mijn bed in. Ik ben dan ‘gewoon’ moe en overprikkeld en moet weer even slapen. Het is dus niet handig om boodschappen halen en een feestje vieren te combineren. Daar bedacht ik een oplossing voor.

Vrijwel alles wat ik nodig had voor het feestje was houdbaar. Daarom ging ik al een week voor het feestje boodschappen doen. De week zelf was gevuld genoeg. Laat mij dan die week ervoor maar boodschappen doen. Heerlijk op een vrijdagavond, als het rustig is in de supermarkt. Maar wat haal je dan hè?

Het boodschappenlijstje

Had ik die feestboodschappen niet gewoon mee kunnen nemen bij het doen van mijn weekboodschappen? Theoretisch gezien had dat gekund, maar in de praktijk niet. Dan raak ik in de war wat gewoon weekboodschappen waren en wat ik apart moet houden voor het feestje. Bovendien moet ik dan in één keer wel heel veel boodschappen halen en dat vind ik gedoe bij de kassa. Ik ging dus apart voor de feestboodschappen.

Hoe ik mijn lijstje maak? Precies zoals je ziet op de foto bij dit artikel. Het is eigenlijk een heel simpel stappenplan:
– Ik neem de avond in mijn hoofd door. Twee keer koffie en daarna ‘borrelen’.
– Ik schrijf op wat dan nodig is. Eerst alles wat nodig is voor de koffierondes en dan alles wat nodig is voor het ‘borrelen’.
– Ik kijk of er nog andere dingen nodig zijn (zoals papieren/plastic bekers).
– Thuis kijk ik al hoeveel ik overal van wil hebben, zodat ik dat niet in de winkel hoef te bedenken. Als er alleen ‘frisdrank’ op mijn lijstje zou staan, zou ik in de winkel veel te veel meenemen of niet precies weten wat ik wel en niet mee moet nemen. Gewoon opschrijven dus.
– Gebak bestel ik online, zodat ik het op de dag van een feestje alleen af hoef te halen.
– Ik doe de boodschappen apart, vrij ruim van tevoren. Thuis laat ik alles in tassen zitten, zodat ik het op de dag van het feestje makkelijk kan pakken en alles bij elkaar heb. Twee verschillende tassen overigens: een ‘koffietas’ en een ‘borreltas’. Gekoelde boodschappen gaan uiteraard wel de koelkast of de vriezer in. En oké, ik geef toe dat er dan een briefje in de ‘borreltas’ kan belanden met: snacks in de vriezer.

Zo, dat klinkt autistisch hè? Dat zal het vast en zeker zijn, maar voor mij werkt het en dus doe ik het zo. Ik schaam me er zelfs niet meer voor. Ik ben blij dat ik een modus heb gevonden waarin ik de drukte kan spreiden en dit soort dingen me lukken.

22 gedachten over “Boodschappenstress bij feestjes

 1. Wat een goed idee om het zo te doen! Ik heb zelf ADD en word ook gestresst van “visite – boodschappen “doen . Ik ben van plan om dit soort lijstjes standaard in mijn gsm te zetten , zodat ik die niet meer iedere keer opnieuw hoef te bedenken . Dankjewel voor je blog ‘ Grtjs Els

  Like

 2. Ik ga ook niet graag winkelen voor een feestje, ik denk altijd dat we te weinig in huis hebben. Een lijstje helpt zeker!

  Like

  1. Dat denk ik dus ook áltijd. Zit ik daarna nog weken de restanten weg te eten. Meestal geen straf trouwens;).

   Like

 3. Geen idee waaróm het een reden zou zijn je te schamen. Bijna iedereen maakt toch een lijstje wanneer er voor een feestje ingekocht moet worden. Oke, ik neem dan sommige dingen al eerder mee bij de gewone boodschappen, dingen waarvan ik zeker weet die nodig te hebben. dat maakt het feestlijstje korter en geeft rust want ik kan dan eigenlijk niets vergeten.

  Like

  1. Zo grappig om te lezen. Bij mij geeft eerder dingen meenemen juist onrust, omdat ik dan steeds denk: had ik nou al… Echt leuk hoe dat bij iedereen anders werkt.

   Like

 4. Klinkt gewoon naar een goede planning. Ik heb geen auto, en moet alles met de tram het huis inslepen, en voor zulke grotere acties, plan ik ook een paar dagen van te voren. Wat kan ik laten bezorgen, wat kan ik nu alvast kopen etc. Anders sleep ik me te pletter, en daar houd ik niet zo van. Dus een goede planning is voor heel veel dingen de sleutel tot succes. Overigens koop je ook weiniger als je goed plant. Scheelt ook weer foodwaste en geld. Succes!

  Like

  1. Klopt inderdaad, dat je minder weggooit als je goed plant. En als je alles in de tram mee moet slepen, kan ik me goed voorstellen dat je nog eens extra nadenkt over planning.

   Like

 5. Ik doe dat rond de feestdagen ook vaak, een tas apart zetten met de dingen voor de kerstdagen en oud en nieuw. Weet ik tenminste ook zeker dat de lekkerste chocolaatjes niet uitverkocht zijn 😉

  Like

  1. Goed idee. Ik mag namelijk van mezelf bijvoorbeeld pas kruidnoten op 5 december, maar ja, ga ze dán maar eens vinden… (Een week later liggen ze er trouwens weer wel, met flinke korting.)

   Like

 6. Mijn lijstje ziet er anders uit maar ik werk het ook uit. Zeker met corona was dat nodig want ik greep nogal eens mis. Uiteindelijk had ik voor 14 (!!!) maaltijden een lijstje hadden ze iets niet dan schoof ik naar de volgende. Verjaardagen sla ik inmiddels al jaren over, ik vind het zonde van mijn tijd. Ik vind jouw lijstje trouwens wel duidelijker en een goede indeling hebben.

  Like

  1. Heel herkenbaar, dat je tijdens de hamsterperiode vaak in de supermarkt nog moest bedenken wat je ging eten (want wat je had bedacht was er niet). Slim idee wel om dan een alternatief voor de hand te hebben.

   Like

 7. Ik vind het wel logisch eigenlijk. Werk ook met boodschappenlijstjes. Zal er zelf ook ‘ns een logje aan wijden.

  Like

 8. Zus, don´t worry. Ik heb geen autisme, maar nu ik jouw blog lees twijfel ik 😉
  Ik doe het net zo! Heerlijk, werkt prima! Overzichtelijk, duidelijk en niets om je voor te schamen!

  Like

Reacties zijn gesloten.